LARI

Oleh AAS Chinkara

“Mengapakah komunis menang?”tanya seorang murid sekolah menengah selepas selesai menonton teater Lari. Jelas terlakar wajah tidak puas hati pada mukanya selepas babak terakhir teater tersebut. Pastinya dia tidak selesa dengan adegan yang menggambarkan kemenangan pengganas komunis.

Rakannya turut menimbulkan pertanyaan. “Mengapakah Ramlah tidak mencari anaknya, Dina, lebih dahulu? Mengapakah Leha yang dicarinya lebih dahulu?”

Dalam babak terakhir teater itu, berlaku pertempuran antara penduduk Kampung Manggis, yang bertindak sebagai pengawal kampung, dengan segerombolan pengganas komunis. Semua anggota pengawal kampung serta Leha dan Dina terbunuh. Hanya Ramlah yang terselamat – cuma cedera ringan dan pengsan – daripada malapetaka tersebut.

Pertanyaan yang ditimbulkan oleh kedua-dua orang murid itu memang menarik walaupun tiada jawapan diperoleh. Yang pertama, pertanyaan tersebut menunjukkan bahawa kedua-dua orang murid itu menghayati teater yang dipentaskan walaupun pelakonnya murid sekolah rendah, bahkan mereka mungkin mengenali pelakonnya. Hal ini menunjukkan bahawa otak mereka sentiasa berfikir dan menganalisis setiap babak teater tersebut.

Yang kedua, mereka sanggup mengeluarkan belanja RM3 untuk membeli tiket teater tersebut. Pastinya teater itu mempunyai daya tarikan sehingga mereka bertindak demikian. Mereka duduk dalam barisan kedua, di kerusi yang dikhaskan untuk tetamu kehormat, yang tidak diduduki sesiapa. Tindakan mereka itu membuktikan bahawa mereka berada di situ bukan semata-mata untuk meramaikan majlis, justeru mereka penonton serius – menonton dan menganalisis teater tersebut.

Ya, mengapakah teater Lari perlu menggambarkan kemenangan pengganas komunis? Mengapakah tidak digambarkan kemenangan anggota pengawal kampung Kampung Manggis? Tentu sekali pengarah Mohd. Izman Saroni mempunyai justifikasi untuk menggambarkan kejayaan pengganas komunis dalam pertempuran tersebut. Mungkin Mohd. Izman mahu menunjukkan kezaliman pengganas komunis – memang tiada pengganas komunis yang tidak zalim.

Barangkali boleh sahaja teater Lari memaparkan kemenangan anggota pengawal kampung, apatah teater tersebut hanya fiksyen semata-mata, yang tiada kaitan dengan yang hidup dan yang mati. Mohd. Izman tentu sahaja boleh melakukannya, tetapi dia sengaja tidak berbuat demikian. Dalam drama bersiri Combat yang disiarkan oleh televisyen pada tahun 1970-an, tentera Amerika Syarikat tidak pernah tewas kepada tentera Jerman dalam Perang Dunia Kedua, walaupun tentu sekali sekala mereka kalah.

Untuk menjawab pertanyaan kedua, mungkin Ramlah menemukan mayat Leha lebih dahulu kerana berada berhampiran dengannya. Kemudian barulah dicari anaknya pula, yang berada jauh daripadanya. Mungkin juga hubungan baik dan mesra antara Ramlah dengan Leha menyebabkannya bertindak sedemikian, lebih-lebih lagi dialah yang merawat kecederaan Leha yang meninggalkan komunis, yang dianggapnya tidak mendatangkan manfaat.

Pastinya ada persoalan lain yang bermain dalam benak penonton lain. Barangkali ada penonton yang tertanya-tanya tentang sebab hanya ada dua orang pelakon lelaki daripada 13 orang pelakon. Semua anggota pengawal kampung terdiri daripada pelakon perempuan dan mereka tidak kelihatan seperti melakonkan watak lelaki berdasarkan pakaian mereka. Daripada dua orang lelaki yang melakonkan watak pengganas komunis, seorang sahaja yang mempunyai dialog. Tentunya Mohd. Izman mempunyai alasan untuk berbuat demikian.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Oktober 2015.

Posted in: Pilihan Utama, Teater

ISTANA BUDAYA KENA MAIN

Oleh Ladin Nuawi

Jalan cerita teater Kena Main mudah sahaja. Empat orang insan cacat pelihatan mencari rezeki melalui muzik di kaki lima ibu kota. Mereka hendak diambil kesempatan oleh Mat Pit (Rodhi Md. Noor) yang mengetahui bahawa Mona (Aida Othman) lari dari rumah dan bapanya telah membuat laporan polis.

Helah Mat Pit dapat dipatahkan oleh mereka. Mereka dipelawa oleh aktivis masyarakat, Laila (Azizah Mahzan), dan peguam, Jamil (Azman Hassan), untuk mengadakan persembahan amal Persatuan Kebajikan Orang-orang Kurang Upaya. Laila dan Jamil juga membantu menyelesaikan masalah Mona.

Adakah semudah itu untuk bercerita perihal dunia orang cacat pelihatan serta muzik/lagu kegemaran mereka? Adakah mudah untuk membawa warna mereka di ibu kota dalam naskhah dan pentas? Untuk saya, tidak. Kita kena kenal akan sifat, sikap, dan pemikiran mereka, sekali gus cabaran harian yang dihadapi oleh mereka. Khalid Salleh, yang lebih mesra dipanggil Wak Khalid, amat arif dengan dunia mereka kerana dia sendiri membesar di kaki lima ibu kota. Namun begitu, untuk naskhah Kena Main, Wak Khalid memilih bahasa yang murni sahaja.

Betapa orang buta menggunakan telinga dan hidung untuk mengesani orang di sekeliling mereka sehingga mereka dapat menangkap Mat Pit. Di samping itu juga, mereka dapat menerima keikhlasan Laila dan Jamil. Yang jelas, mereka hanya buta mata, bukan buta di dalam perut.

Keempat-empat watak buta diberi warna yang berbeza walaupun semua mampu bernyanyi dan bermain alat muzik. Jusuh (Ebby Saiful Ali) disegani oleh semua rakannya. Daud (Sani Sudin) bercita-cita besar, hendak menjadikan Mona sebagai artis, dan ada maksud tersirat bahawa kemampuan orang kurang upaya wajar diketengahkan. Sepadanya Daud ada jatuh hati kepada Mona. Mona pula mewarnakan hatinya kepada Pie (Eman Manan). Mona yang bendul sanggup lari dari rumah untuk mendapatkan kasih sayang dan perlindungan. Pie pula kaki sakat, tetapi daya fikirnya tinggi.

Selayaknya mereka hidup di jalanan, maka pertuturan mereka hanya bahasa jalanan. Perkataan Inggeris yang digunakan yang biasa-biasa sahaja dengan bibir kita. Namun begitu, tiada satu ayat pun yang kesat dan kasar. Bahasa mudah juga digunakan untuk menerangkan nilai keagamaan.

Wak Khalid membawa kita berfikir tentang rezeki dan ibadah melalui percakapan antara Daud dengan Pie. “Mana datangnya ibadah pula? Ini main muzik, tak boleh disamakan dengan ibadah.” Kata-kata Daud itu dijawab oleh Pie, “Kau ada kerja lain selain dari main muzik untuk menyara hidup kau?” Daud mengakui bahawa itulah punca rezekinya dan tidak salah dalam konteks mencari keredaan Allah. Pie menyimpulkannya dengan pertanyaan, “Jadi, mencari rezeki itu termasuk dalam konteks ibadah atau haram jadah?”

Pemuzik cacat pelihatan mudah ditemui di kaki lima ibu kota. Namun begitu, bagaimana hendak menjiwai watak mereka? Bukannya mudah untuk menyelami jiwa mereka. Selain Wak Khalid, Rodhi Md. Noor/Rodi, Sani Sudin, Ebby Saiful Ali, dan Eman Manan memang sudah sedia rapat dengan dunia kaki lima ibu kota. Aida Othman yang membesar dengan kumpulan teater Bakawalee, Pulau Pinang, dipilih khas oleh Wak Khalid kerana kesungguhannya dalam berteater.

Kes Rudi menarik untuk dirakamkan di sini. Rodi, yang hampir 10 tahun meninggalkan dunia seni drama televisyen, filem dan teater, berjaya dijejaki persembunyiannya oleh Wak Khalid. Dia diambil kembali untuk memainkan watak Mat Pit/penagih yang pernah dipegangnya sejak pementasan pertama pada tahun 1992 sehingga pementasan keempat ini.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Mei 2015.

Posted in: Pilihan Utama, Teater

KEMBANG TEATER KANAK-KANAK DI KPAKK

Oleh: Ladin Nuawi

Pentasnya sederhana. Tiada lampu khas untuk pementasan. Tempat duduk penonton terbuka di dalam dewan. Namun begitu, lakonan meyakinkan. Sambutan penonton penuh gemuruh. Mereka mampu “pergi jauh”. Inilah kesan pemerhatian awal ketika menonton teater muzikal kanak-kanak Puteri Beradu oleh mahasiswa ahli Kelabi-culture, Kolej Perkembangan Awal Kanak-kanak (KPAKK), di Damansara Damai, Petaling Jaya, pada 20 Januari 2015 yang lalu.

Pasukan kerja dan pelakon terdiri daripada calon guru yang mempunyai kemahiran khas yang berkaitan dengan kanak-kanak. Tentu sekali mereka mampu mengisi keperluan teater di sekolah tempat mereka bertugas nanti. Namun demikian, ada yang lebih daripada itu yang saya perhatikan. Papan putih dijadikan sebagai tirai latar pentas. Tirai latar pentas dihiasi seperti dinding bilik darjah – ada gambar bunga dan haiwan. Birai pentas dihiasi bunga plastik. Dua tangga kecil di kiri kanan untuk pelakon naik turun pentas. Projektor digunakan untuk memancarkan set istana dan taman. Terkejut juga apabila video digunakan untuk memperkenalkan pelakon.

Tanda gagasan “Teater Wajah Malaysia” ada di KPAKK. Juruacara mengalu-alukan penonton dan persembahan dengan pantun. Begitu juga apabila menutup acara. Sebelum pementasan bermula, ada bacaan doa. Semua mengaminkannya. Terharu juga apabila pelakon sendiri yang membaca doa. Dalam persembahan, ada tarian warisan kita. Mereka menyedari bahawa warisan bangsa perlu diteruskan.

Sebagai teater tanpa peruntukan, maka mereka tong-tong untuk membeli keperluan pentas yang patut, seperti polistirena, bunga plastik dan pewarna, selain bahan yang ada di kolej. Tidak hairanlah jika mereka menggunakan alat mekap sendiri, bukan alat mekap untuk pentas. Pakaian istimewa sendiri digunakan sebagai busana pementasan untuk disesuaikan dengan cerita dunia istana. Lakonan mereka terpuji. Mereka berkeyakinan. Setiap kali mereka menampilkan diri dan melontarkan dialog, sambutan gemuruh daripada penonton. Mereka tidak terpengaruh untuk menokok tambah yang bukan-bukan, apatah lagi untuk “makan lakonan kawan” apabila mendapat sambutan. Tiada kasta dalam lakonan. Inilah yang diperlukan daripada guru apabila berhadapan dengan anak murid. Saya berpandangan bahawa kedua-dua orang pengarah, Nurul Mazzuin Abd. Wahab dan Sahliza Samsul, menyedari hal ini.

Tabik perlu saya berikan kepada pemegang watak Pengawal (Syakinah Sahirul) yang memang menguasai lakonan dan cerita. Setiap kali tampil dan berdialog, dia mampu mencuit reaksi spontan penonton. Perlu saya catat di sini rasa terharu dengannya. Saya meminta semua pelakon utama naik ke pentas untuk sesi fotografi. Dia tetap duduk di bawah. Apabila saya beritahu bahawa lakonannya bernilai pelakon utama, barulah dia sedar dan bersedia bergambar bersama-sama pelakon utama walaupun malu-malu.

Tabik juga wajar diberikan kepada semua barisan pelakon kerana tidak menunjuk-nunjuk kelebihan diri dan watak yang dibawa: Zakaria Ismail (Raja), Sahliza Samsul (Permaisuri), Norizam Abdullah (Puteri Aurora), Abdul Hadrizulkayri Abdul Hasan (Putera Boboiboi), Rahimah Ratag (Pari Hitam), Cathrine Sebarang (Pari Merah), Nazihah Mashuri (Pari Biru), Siti Norhafiain Joli (Pari Hijau/Pokok), Maizahtul Akmal Zaiton (Dayang Kuncup), Norlela Zakaria (Dayang Kembang), Nur Atiqah Abu Seman (Dayang) dan Adila Puteri Md Noh (Pokok).

Saya tidak nampak suasana kelam-kabut menjelang pementasan. Biasanya wibawa penasihat, pengarah, pengurus persembahan (Nur Ain Md. Yusop), dan pengarah pentas (Faika Karim) dapat dijadikan sebagai penilaian kelancaran dan kemurnian persembahan.

Begitulah juga dengan pasukan kerja yang lain, seperti Nantai Delan, Siti Nor Intan Rasyizawati Abd. Rasyid, Nor Syahira Kamaruddin, Nur Izzati Ngali, FathilIzaty Hamdan, Siti Safirah Ismail, Wan Nurul Hawa Wan Azehar, Siti Nor Azreen Ahmad Zaini dan Intan Norasheela Idris. Tanpa sokongan bulat semua yang terlibat, maka pementasan akan menjadi bencana. Patutlah penonton hampir memenuhi dewan.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Mac 2015.


Posted in: Pilihan Utama, Teater

APABILA SENIMAN RESAH

Oleh Ladin Nuawi

“Barang siapa berkhianat, maka celakalah seumur hidupnya.”

Apabila seniman resah, tentu ada sebabnya. Bukan sahaja-sahaja hendak resah. Ada kepincangan yang diperhatikan. Ada kerisauan yang ditakuti akan terjadi. Ada tindakan yang perlu disegerakan. Bukan alasan seniman hidup dalam resah. Ada isyarat batin yang dihantar untuk diketengahkan. Begitu juga apabila Roslan Madun mementaskan teater Bahaman Jiwa Merdeka pada 15 dan 16 Disember 2014 di UiTM Jengka, Pahang. Mengapakah dipilih Dato’ Bahaman Orang Kaya Semantan,

pejuang bangsa yang terbilang, sebagai tongkat cerita teaternya?

Mengapakah dipilih “jiwa merdeka”? Hendak dikaitkan dengan siapa “jiwa merdeka” itu? Mengapakah beberapa rentetan perjuangan kemerdekaan negara dan kesannya dipaparkan? Mengapakah bersusah payah hendak mementaskan juga Bahaman padahal dengan lagu rakyat, Roslan sudah cukup makan? Mengapakah harus memenatkan diri hendak menghidupkan kembali semangat Bahaman di bumi Pahangnya? Mengapakah dia mengumpulkan tiga orang pelakon yang hebat dalam satu pementasan padahal jika di luar Kuala Lumpur, seorang pelakon terkenal sudah cukup untuk menarik minat penonton? Mengapakah dia bersusah payah bekerjasama dengan Sanggar Nuun Jogjakarta? Mengapakah dia sanggup meminjam wang daripada Dana Industri Kreatif Negara, mencari (baca: mengemis) dana tambahan di sana sini, dan mengeluarkan wang tabungan sendiri?

Apabila dua hari dua malam saya ikut berkubu seni, menonton persembahan kedua-dua malam, dan menelaah naskhah, memang keresahan Roslan ada kebenarannya apabila dikaitkan dengan perkembangan negara. Tidak melampau kalau saya katakan bahawa kedudukan Melayu tergugat luar dalam. Islam seperti dipermainkan. Roslan anak jati Pahang. Dia banyak melakukan penyelidikan sendiri tentang perjuangan kemerdekaan negara. Dia berguru dengan pengamal seni warisan bangsa. Latar pengajiannya sekolah pondok.

Dia pernah menjadi wartawan, penulis, dan pengarah drama televisyen, dan berlakon filem juga. Akhir-akhir ini sahaja, dia lebih dikenali sebagai pendendang dan pembimbing seni dendangan dan penulisan puisi warisan. Dengan latar belakang ringkas ini, fahamlah kita akan sebab dia mengangkat Bahaman. Produksi ini mendapat kerjasama seni daripada Majlis Teater Negeri Pahang dan Sanggar Nuun, Jogjakarta, Indonesia, pimpinan Wahyu Widayat.

Sanggar Nuun ada disiplin seni dalam meneruskan kelangsungan hidup. Mereka hanya rakyat biasa, melakukan kerja pertanian, kebajikan dan keagamaan Islam. Hubungan dua buah negara serumpun ini harus sentiasa dikejapkan. Ibarat kata kita sudah tiada adik-beradik lain. Roslan juga memilih beberapa orang pelakon luar Pahang yang berjati diri tinggi, seperti Mohd. Fauzi Yahya, Dean Satira dan Eliza Mustafa.

Persembahan dimulakan dan ditutup dengan bacaan al-Quran. Surah terpilih diambilnya. Nurul Karimatil Ulya, Sanggar Nuun, pembacaan petikan itu. Mahu tidak mahu, kita harus kembali kepada al-Quran sebagai pedoman hidup. Lihatlah kemuliaan yang diberikan oleh Allah kepada pertubuhan dan diri apabila al-Quran menjadi amalan hidup. Hal in disusuli pula oleh latihan silat oleh pejuang untuk menentang penjajah British. Silat, selain ilmu mempertahankan diri, membentuk jati diri tinggi dalam diri setiap pesilat.

Seperti kata Guru Silat, “Perjuangan ini perjuangan yang suci. Oleh itu jangan sekali-kali berasa gentar, biar mati bergalang tanah, daripada hidup menanggung malu. Supaya menjadi teladan kepada anak cucu kita, bahawa datuk nenek mereka sanggup berkorban jiwa dan raga demi agama, bangsa dan negara.”

Mohd. Fauzi, pelakon watak Guru Silat, memang guru silat di Terengganu. Pelakon pesilat diambil daripada Kumpulan Silat Sendeng Gunung Sakti Paya Luas. Jati diri pesilat digunakan sepanjang latihan dan pementasan ini. Mutakhir ini, kita dapat melihat setiap latihan teater di negara kita sentiasa ada latihan silat untuk persiapan kumpulan. Setidak-tidaknya gerak silat digunakan dalam senaman dan panas-panas badan.

Pernyataan guru silat itu dikejapkan lagi dengan dendangan gurindam “Maruah Negara” oleh Zafirah Bahiah Hassan (mantan juara gurindam kebangsaan). Gurindam seni dendangan warisan kita. Dalam keindahannya, ada pesanan mulia untuk setiap orang. “Jika rakyat takut berjuang, lambat-laun bangsa terbuang.” “Jika tidak sanggup berkorban, anak cucu menanggung beban.” Adakah kita hendak menidakkan kebernasan ini?

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran

Posted in: Pilihan Utama, Teater

Dramatis Muda Sentuhan

Oleh Maisarah Mansor

Malam pertama teater Kompilasi IV di Black Box, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), dibuka dengan pementasan teater bertajuk Boneka Hidup, arahan pelajar tahun akhir, Roydy Rokidi. Teater gaya boneka bertali (marionette) ini mengisahkan konflik kejiwaan yang dialami patung boneka dan perebutan kuasa untuk menjadi Tuk Dalang.

Boneka digambarkan sebagai orang bawahan dan Tuk Dalang merupakan gambaran cita-cita seorang pemimpin. Penjiwaan watak yang baik oleh pelakon teater ini disambut dengan semangat penonton yang sanggup berdiri lama untuk menyaksikan sentuhan persembahan Roydy.

Pengarah tidak melengah masa untuk menambat hati penonton. Pada awal pementasan, watak seorang gadis seksi ditampilkan dengan begitu mempesonakan. Memiliki kecantikan mirip Juliana Evans, penonton dikejutkan dengan serak suara gadis tersebut yang sebenarnya seorang lelaki.

Pelakon lelaki yang digunakan untuk melakonkan watak seorang “gadis’ merupakan strategi pengarah bagi “menjernihkan” adegan sentuhan menggoda “gadis” tersebut terhadap watak tauke panggung. Watak “gadis” yang dilakonkan oleh Nazs Othman menggeletek hati penonton dengan idea untuk menggunakan kata sapaan lelaki berperwatakan wanita sebagai “saudarari” iaitu gabungan istilah saudara dengan saudari. Cadangan tersebut dilafazkan dengan begitu yakin sekali gus mengundang suasana humor yang ketara di dalam dewan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya April 2012.

Posted in: Teater

Realisme Wanita dalam Aku Manusia Berdosa

Oleh Maisarah Mansor

Roh teater dinyalakan sebaik-baik sahaja cahaya merah tertumpu pada watak Dah. Teknik pencahayaan membangkitkan makna marah dan berani, sifat yang akhirnya mencipta watak Dah sebagai makhluk berdosa.

Aku Manusia Berdosa merupakan frasa rintihan seorang hamba yang hina kepada Tuhannya serta jiwa manusia yang menyesali dosa lalu sekali gus mengaku kejelekan diri. Teater ini mengajak khalayak bermuhasabah diri, membuka topeng wajah, dan mengenal pasti erti pengembaraan hidup.

Dipentaskan kali pertama di Johor Bahru, teater ini sekali lagi dihidupkan di atas lantai Stor Teater Dewan Bahasa dan Pustaka oleh pengarah Azmi Bahron dan pengarah bersama, Mislina Mustaffa. Mislina, anak teater yang bercita-cita tinggi untuk meletakkan semangatnya padaproduksi kecil ini atas dasar cinta akan format feminisme.

Walau bagaimanapun, Mislina gagal meraih puncak agenda feminisme dalam teater ini berikutan pemilihan skrip yang paradoks dengan prinsipnya.

Skrip teater Aku Manusia Berdosa, karya Nur Ahmad, masihmundur dalam menyatakan kebebasan seorang wanita. Namun uniknya, dalam pementasan teater, Aku Manusia Berdosa, terdapat dua buah teater mini yang dipentaskan bersama iaitu Kampung Chetek serta Ju & Meo.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Mac 2012.

Posted in: Teater

Apresiasi Teater di Pentas Kecil

Oleh Maisarah Mansor

Kecil-kecil cili padi. Frasa ini sesuai menggambarkan keberanian teater di pentas kecil yang dengan lantang menyuarakan isu yang besar dalam masyarakat.

Teater di pentas kecil merujuk persembahan drama modenyang dibangunkan oleh produksi berskala kecil. Perkembangannya dimanipulasikan oleh generasi yang baru melangkah masuk dalam industri seni persembahan. Walaupun produksi ini mempunyai dana yang terhad, ahlinya mengekspresikan idea yang segar dan memiliki “perisai semangat” yang berkobar-kobar.

Teater di pentas kecil memikul tugas penting sebagai tapak semaian bakat baharu dunia teater. Proses menterjemahkan deria rasa penggiat teater bertaraf amatur kepada dunia luar umumnya direalisasikan di pentas sebegini. Pentas mini, seperti Stor Teater Dewan Bahasa Pustaka (DBP) dan Black Box ASWARA, mungkin kurang popular dalam kalangan masyarakat luar, tetapi ruang inilah yang memberikan nafas kepada bakat baharu untuk membuktikan minat mereka terhadap penciptaan drama moden. Penggiat teater, A. Wahab Hamzah, menjelaskan bahawa Stor Teater DBP sebagai pemangkin dramatis muda. Dramatis muda beraksi di pentas kecil dengan jiwa yang besar. Golongan amatur ini bertindak berdasarkan minat dan bukannya mendamba pulangan wang ringgit.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Teater

Badai Semalam Menguji Kehebatan Pelakon

Oleh: Rosli MN.

Tirai pentas Istana Budaya  (IB) 2011 berlabuh dengan  penuh kejayaan. Pada  November lalu, pementasan Badai  Semalam mencatatkan kejayaan di  luar jangkaan apabila sebanyak 18  ribu orang penonton mengunjungi  IB untuk menyaksikan teater  yang diadaptasi daripada novel  karya penulis terkenal, Khadijah  Hashim. Pujian demi pujian  diberikan khususnya kepada  pelakon Badai Semalam yang  berjaya mengimbau kembali  nostalgia penonton terhadap  novel tersebut. Maka, tidak  hairanlah apabila Badai Semalam  berjaya mencatat kutipan tiket  melebihi RM800 000 untuk tempoh  sembilan hari pementasan.

Badai Semalam diarahkan oleh  Khairunazwan Rodzi, mengisahkan  Mazni (lakonan Erra Fazira) anak  pembantu rumah yang membesar  bersama-sama ibunya yang tua dan  uzur di banglo milik Encik Haris  dan Puan Rohana. Majikan ibunya  amat berbesar hati membenarkan  mereka tinggal di situ dan Mazni  membesar di dalam rumah tersebut  dengan penuh kesederhanaan dan  tidak pernah lupa bahawa dirinya  dan ibunya hanya menumpang  berteduh di situ. Hal tersebut  ternyata membawa pandangan  yang kurang senang dalam kalangan  jiran tetangga. Kebanyakan mereka  berasa iri hati dan cemburu dengan  kecantikan dan kebijaksanaan  Mazni apatah lagi apabila Karim  (lakonan Aaron Aziz), anak Encik  Haris dan Puan Rohana, mula jatuh  hati kepada Mazni.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Januari 2012.

Posted in: Teater

Menyingkap Harga Sebuah Maruah

OLEH RAZEMAN JAMALUDDIN

Hai merung mesuk nang semulai, lebih baik engkau jangan duduk dengan si anu itu. Dia nak pukul dan beri engkau, nak jual engkau pada orang lain. Duduklah dengan aku, aku dah siap tempat yang elok untuk engkau …”

Bait-bait tersebut merupakan mantera semangat menanam padi yang menjadi tradisi turun-temurun pesawah ketika tiba musim menuai padi. Mantera dan semangat padi yang terus mekar dan tersemat dalam jiwa serta kehidupan penduduk di Kertau, sehingga dianggap seperti maruah bagi penduduknya.

Bagi melihat sejauh mana“harga sebuah maruah” penduduk Kertau terbela dan dijaja, novel Harga Sebuah Maruah, nukilan Azizi Haji Abdullah, yang pernah memenangi tempat kedua Sayembara Mengarang Sempena Perayaan Jubli Emas Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), diadaptasi ke drama pentas sebagai Teater Perdana DBP 2011.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Disember 2011.

Posted in: Teater