Home » Bingkisan CRI

WUYUAN KAMPUNG TERCANTIK DI CHINA

Oleh Dong Xia Ping

Senja sudah berlabuh ketika saya tiba di Kampung Likeng. Saya melihat sebatang pokok kapur barus besar yang daunnya hijau dan subur. Batang pokoknya ditempel dengan tangkal yang telah dibaca doa untuk keselamatan dan sebilah pisau kecil yang dibalut benang sutera merah untuk menghalau hantu. Pokok besar ini bagaikan pelindung kampung tersebut.

Saya tinggal di inap desa milik Pak Yu. Pada awal pagi lagi, saya terjaga daripada tidur apabila terdengar bunyi rintik hujan yang menimpa kaca tingkap. Saya cepat-cepat turun ke bawah dan mendapati bahawa Pak Yu sekeluarga sudah bersiap untuk upacara memuja nenek moyang mereka. Anak sulungnya menjinjing beberapa ikat mercun; anak bongsunya mengangkat sebuah meja kuno yang panjang tempat menghidang makanan; dan Pak Yu sendiri membawa dupa dan lilin. Saya bersama-sama mereka berjalan di atas jalan batu yang berliku-liku itu hingga tempat pemujaan. Hari masih gelap, cahaya lampu yang berwarna jingga di kedua-dua belah jalan memberikan sedikit kehangatan pada waktu subuh ini.

Selepas berjalan kira-kira 10 meter, terdapat jambatan batu yang menuju ke sebuah bangunan kuno. Inilah rumah kuno milik keluarga Pak Yu. Rumah ini besar dan luas dengan atapnya berwarna hitam dan dindingnya yang putih. Ketika pintu itu dibuka, saya seolah-olah seperti kembali ke zaman purbakala. Mata saya terpaku menatap ukiran yang diperbuat daripada kayu-kayan yang sangat halus yang dianggarkan berusia ribuan tahun.

Di Wuyuan, ukiran kayu bukanlah hal yang luar biasa. Di mana-mana sahaja, rumah penduduk pasti terdapat tingkap dan tiang berukir. Pelbagai jenis ukiran dapat ditemukan di sini – pintu besar diukir dengan huruf Cina, atau ukiran bunga-bungaan dan burung yang tampak hidup di permukaan perabot. Sesiapa pun pasti akan mengagumi keunikan seni itu.

Pak Yu menyalakan dupa dan lilin yang diletakkan di atas meja kuno yang panjang. Anaknya membakar mercun di luar. Keluarga ini mula menjalankan upacara memuja nenek moyang mereka.

Selepas upacara itu, kami bersama-sama balik untuk bersarapan. Qingmingguo (sejenis makanan yang rupanya macam ladu) menjadi makanan kegemaran saya. Kulitnya berwarna hijau, rasanya enak dan lembut, serta berbau wangi herba menyegarkan.

Hari yang gelap sudah terang. Hujan gerimis menyapa jalan batu di kampung ini dan kabus nipis kelihatan menyelubungi puncak bukit. Setelah sarapan, Pak Yu meletakkan dupa, lilin, mercun, qingmingguo, dan arak beras ke dalam bakul, lalu memanggil saya dan anaknya untuk bersama-sama menziarahi dan membersihkan kubur kaum keluarga mereka di sebuah bukit kecil.

Ketika saya berada di lereng bukit, saya dapat melihat pemandangan panoramik kampung ini. Pak Yu dan anaknya menyalakan colok, meletakkan makanan di hadapan jirat kaum keluarga, dan menimbunkan tanah di atas jirat lama supaya jirat itu menjadi lebih tinggi dan kukuh. Bunyi mercun bergema di seluruh lembah. Mereka menjalankan upacara penyembahan dan mencurahkan arak beras di hadapan jirat sebagai doa agar memperoleh tuaian yang baik.

Semasa dalam perjalanan balik, saya terpesona dengan alam sekitar Kampung Wuyuan yang terpelihara dengan amat baik. Pemandangan indah kampung ini dihiasi pokok yang subur, anak sungai yang bening, jambatan batu yang melewati anak sungai, dan laluan sempit yang melalui deretan rumah yang bercirikan seni bina Huizhou.

Pak Yu memberitahu saya bahawa sebenarnya feng shui telah memberikan banyak pengaruh kepada orang tempatan. Amalan feng shui bukan sahaja digunakan dalam pemilihan tapak bangunan, tetapi juga memberikan kesan terhadap tingkah laku mereka setiap hari.

Menurut amalan feng shui, qi (tenaga) akan dibawa oleh angin, manakala air akan menampungnya. Orang kuno pandai mengumpulkan qi supaya tidak akan tersebar dan menjadi tenaga yang positif. Sejak zaman dahulu, penduduk Wuyuan mula memelihara gunung naga dan hutan di belakang kediaman kampung secara sukarela.

Hal ini dilakukan kerana mereka percaya bahawa gunung naga dan hutan ini mengumpulkan angin dan qi di “gua naga” (iaitu tapak kampung), menjadikan kampung ini stabil dan makmur. Perkara ini dikekalkan turun-temurun. Oleh itu, pemandangan ini menjadi satu daripada faktor penting yang menyebabkan Wuyuan diberi gelaran kampung yang paling cantik di negara ini.

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Ogos 2014.

BANK PERTAMA CHINA PINGYAO

OLEH LIN YING

Provinsi Shanxi, yang terletak tidak begitu jauh dari Beijing, merupakan destinasi utama saya dalam beberapa perjalanan dengan memandu kereta. Hal ini dikatakan demikian kerana terdapat begitu banyak tapak peninggalan sejarah dan artifak yang bernilai tinggi di provinsi itu. Antara tapak peninggalan sejarah di situ yang amat saya minati termasuklah kota purba Pingyao. Sudah tiga kali mengunjunginya, masing-masing pada tahun 2000, 2009 dan 2010.

Kota Pingyao mula dibina pada abad kesembilan sebelum Masihi. Kota yang berbentuk empat segi ini, berkeluasan 2.25 kilometer persegi. Bangunan utama di kota purba Pingyao, yang dipelihara sehingga sekarang, dibina pada 600 tahun yang lalu. Tembok kota, jalan, rumah kediaman, kedai, dan kuil dijaga dengan amat baik.

Reka bentuk dan susunan kota purba ini memperlihatkan kebudayaan tradisional China yang sudah diwarisi selama beberapa ribu tahun. Yang dapat dikatakan ialah bahawa kota purba ini merupakan muzium sejarah yang menggambarkan seni bina zaman dinasti Ming dan Qing, iaitu dari tahun 1368 hingga tahun 1911.

Tembok kota purba Pingyao mempunyai kepanjangan lebih daripada 6000 meter. Tingginya pula 12 meter. Terdapat enam buah pintu keluar masuk di empat belah tembok kota yang berbentuk umpama seekor kura-kura. Dalam kebudayaan tradisional China, kura-kura merupakan lambang umur yang panjang. Arkitek dan pembina kota purba Pingyao berharap agar kota purba ini dapat wujud dengan kukuhnya untuk selama-lamanya, seperti kura-kura. Seperti yang diharapkan oleh mereka, kota purba Pingyao telah berusia lebih daripada 2800 tahun.

Jalan yang dibina menyusur garis tengah dari utara ke selatan merupakan jalan utama kota purba Pingyao. Jalan bujur dan jalan lintang dibina dengan teraturnya. Hal ini menyebabkan susunan kota purba ini rapi dan menarik.

Kebanyakan rumah di kota purba Pingyao merupakan rumah kediaman yang dibina dengan menggunakan bata berwarna kelabu dengan pekarangan tradisional. Rumah dalam pekarangan dibina berbentuk simetri di kedua-dua belah garis tengah. Banyak yang hanya terdapat di bahagian barat laut China. Pahatan kayu dan bata yang halus dan guntingan kertas yang cantik, seni kraf tangan kalangan rakyat, memperlihatkan gaya tempatan yang unik.

Antara lebih daripada 4000 buah rumah yang dibina pada zaman dinasti Ming dan Qing yang masih wujud di sini, terdapat lebih daripada 400 buah rumah yang masih dijaga dengan baiknya. Begitu banyak rumah purba di satu tempat dan dijaga dengan baiknya – amat jarang-jarang terdapat di tempat lain di China.

Bangunan enam buah kuil dan kedai di kedua-dua belah jalan yang wujud sekarang merupakan bangunan yang dibina pada zaman purba. Bangunan rumah, yang dibina dengan bata kelabu dan beratap genting gelis berwarna kuning dan hijau, memperlihatkan sistem hierarki jawatan pemiliknya pada zaman purba. Bangunan lama tersebut menggambarkan kemajuan ekonomi, kemakmuran pasaran, dan kehidupan masyarakat di kota purba itu pada zaman silam.

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Jun 2014.

KEAKRABAN DAN KEMESRAAN HUBUNGAN CHINA-MALAYSIA

Oleh Zhang Hong

Bulan ini menyaksikan sambutan ulang tahun ke-40 terjalinnya hubungan diplomatik China–Malaysia. Yang dapat disaksikan sekarang ialah hubungan mesra antara rakyat dengan kerajaan kedua-dua buah negara telah terbukti mencapai tahap yang tinggi. Hal ini terpancar berasaskan persahabatan rakyat kedua-dua buah negara itu yang terjalin sejak beratus-ratus tahun yang lampau. Pada masa yang sama, kita juga patut berasa kagum terhadap pandangan jauh pemimpin kedua-dua buah negara dalam empat dekad yang lalu sehingga berjaya mengatasi kesukaran dalam menjalin hubungan diplomatik.

Pada tahun 1971, Dr. Henry Kissinger, Penolong Hal Ehwal Keselamatan Negara Presiden Amerika Syarikat ketika itu, melawat China. Lawatan beliau itu memberikan isyarat kepada dunia bahawa China dan Amerika Syarikat akan menjalin hubungan diplomatik. Ekoran daripada itu, banyak negara turut menyatakan kesediaan untuk menjalin hubungan diplomatik dengan China.

Pada masa yang sama, Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Tun Abdul Razak Hussein, mengemukakan pandangan bahawa ASEAN perlu mengekalkan sikap berkecuali dalam hubungan dengan kuasa besar, termasuk Amerika Syarikat, Kesatuan Soviet dan China. Dengan hal yang demikian, Malaysia terlebih dahulu menyemai bibit hubungan dengan kuasa besar Asia itu. Yang dapat dikatakan ialah bahawa semua halangan hubungan antara kedua-dua buah negara berjaya dihapuskan. China dan Malaysia seperti sepasang kekasih yang baru jatuh cinta dan mula mencuba untuk saling mendekati.

Pada bulan Mei 1971, Pengerusi Pernas, Tengku Razaleigh Hamzah, mengetuai rombongan perdagangan Malaysia menyertai Ekspo Perdagangan Guangzhou di China. Perdana Menteri China ketika itu, Zhou Enlai, dan Naib Perdana Menteri, Li Xiannian, telah mengadakan pertemuan dengan rombongan Malaysia itu. Pertemuan itu menandakan bahawa China telah mengubah pendirian dan mengiktiraf kedudukan Malaysia sebagai negara yang berdaulat. Sebagai lanjutan pertemuan itu, China menghantar rombongan pertama ke Malaysia pada bulan Ogos 1971. Rombongan itu mewakili Persatuan Penggalakan Perdagangan Antarabangsa China.

Dalam lawatan rombongan China tersebut, kedua-dua pihak telah menandatangani beberapa perjanjian perdagangan dua hala. Lawatan tersebut memainkan peranan besar dalam mendorong proses penjalinan hubungan diplomatik China–Malaysia. Ketika Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang diadakan pada bulan Oktober tahun itu, Malaysia menyokong pemulihan kerusi Republik Rakyat China dalam organisasi tersebut.

Dalam sejarah diplomatik China, tindakan yang disebut sebagai “diplomasi pingpong” sangat terkenal kerana peranan pentingnya dalam usaha menjalin hubungan diplomatik China–Amerika Syarikat . Sebenarnya, diplomasi pingpong juga pernah memainkan peranan penting dalam penjalinan hubungan diplomatik China–Malaysia. Pada tahun 1971, Pengerusi Persatuan Pingpong Malaysia, yang juga rakan baik Abdul Razak, Tan Sri Michael Chen Wing Sum, mengetuai pasukan pingpong Malaysia menyertai Kejohanan Pingpong Asia, Afrika, dan Amerika Latin yang diadakan di Beijing. Beliau mengambil peluang menyampaikan surat Perdana Menteri Malaysia itu, yang ditulis atas nama Pengerusi Majlis Olimpik Malaysia, kepada Zhou Enlai.

Diplomasi pingpong bukan sahaja meningkatkan hubungan antara rakyat kedua-dua buah negara, malah terus mendorong proses jalinan hubungan diplomatik China–Malaysia. Bermula pada bulan Jun tahun itu, rundingan bagi menjalin hubungan diplomatik antara China dengan Malaysia diadakan di New York. Sebagai hasilnya, satu persetujuan berjaya dicapai.

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Mei 2014.

TEMBOK BESAR MENGGAMIT PELANCONG

Oleh Zhang Hong

Mereka, yang tidak pernah mendaki Tembok Besar, bukanlah pahlawan!” Pepatah China ini cukup untuk menggambarkan betapa pentingnya Tembok Besar dalam kehidupan rakyat negara ini.

Tembok Besar merupakan projek pertahanan pada zaman purba China. Binaan yang masyhur ini didirikan dengan darah, peluh, kebijaksanaan, dan semangat nenek moyang orang China. Kini Tembok Besar menjadi lambang bangsa China. Sejarah yang begitu lama dan projek yang begitu besar menjadikan Tembok Besar sebagai keajaiban dunia yang sama terkenal dengan piramid di Mesir dan Taj Mahal di India.

Tembok Besar China mula dibina pada abad kesembilan sebelum Masihi. Untuk menghalang pencerobohan kaum di bahagian utara, pemerintah di kawasan tengah China pada waktu itu telah membina tembok yang menyambungkan kubu pertahanan di garisan sempadan pelbagai negeri. Itulah Tembok Besar yang paling awal.

Ketika Zaman Negeri Berperang pada abad keempat sebelum Masihi, perang terus berlaku antara pelbagai negeri. Bagi menghalang serangan dari negeri lain, negeri tersebut membina Tembok Besar masing-masing di kawasan pergunungan. Pada tahun 221 sebelum Masihi, Maharaja Qinshihuang dari negeri Qin telah menyatukan China selepas mengalahkan enam buah negeri lain. Baginda menyambungkan Tembok Besar yang dibina oleh pelbagai negeri sepanjang lebih 5000 kilometer itu untuk menangkis serangan kaum nomad di padang rumput Mongolia di utara.

Selepas Dinasti Qin, pemerintah dinasti Han telah memanjangkan Tembok Besar itu hingga lebih 10 ribu kilometer. Dalam masa selama lebih 2000 tahun yang lalu, pemerintah pelbagai dinasti di China masing-masing telah membina Tembok Besar, hingga panjang keseluruhannya mencatat 50 ribu kilometer, lebih panjang daripada satu lingkaran bumi. Sebagai contoh, sewaktu pembinaan Tembok Besar pada zaman dinasti Ming (1368–1644), penggunaan batu dan bata mencatat 5000 meter padu, sementara tanah sebanyak 150 juta meter padu. Jika diturap menjadi jalan yang selebar 10 meter dan setebal 35 sentimeter, panjangnya mampu mencapai dua kali lingkaran bumi! Projek Tembok Besar memang sungguh megah.

Jumlah pekerja yang membina Tembok Besar ini pun banyak sekali. Menurut catatan sejarah, selain 500 ribu orang askar, 1.5 juta orang pekerja juga dikerah dalam pembinaan Tembok Besar pada zaman dinasti Qin (221–206 sebelum Masihi). Dalam buku sejarah dinasti Sui (581–618 Masihi) juga, banyak kali dicatat pengerahan pekerja daripada puluhan ribu orang hingga beberapa juta orang untuk membina Tembok Besar.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran April 2014.

JELAJAH PULAU BANGAU

Oleh Lin Ying

Xiamen merupakan satu daripada lima buah zon ekonomi khas di China. Kononnya, pada zaman purbakala, bandar ini menjadi tempat persinggahan bagi burung bangau. Oleh itu, Xiamen juga dikenal sebagai “Pulau Bangau”.Xiamen mungkin kurang dikenal oleh kebanyakan orang asing. Pada tanggapan mereka, bandar ini masih kurang maju. Namun demikian, jangkaan sebegini pasti meleset jika anda berpeluang untuk berkunjung ke Pulau Bangau.

Aktiviti menjamu selera di Xiamen tidak sukar bagi orang Islam kerana terdapat beberapa buah restoran masakan Xinjiang yang menyajikan makanan halal. Pelbagai hidangan enak yang unik pasti dapat memenuhi selera pengunjung Islam.

Ketika lawatan kelima ke Xiamen, barulah saya sempat merenung bandar berpulau ini dengan telitinya. Sebelum ini, agenda pelancongan saya di Xiamen sangat biasa – menaiki teksi di lapangan terbang terus ke jeti feri, lalu ke Pulau Gulangyu, masuk ke dalam hotel, mengurung diri pada waktu siang, dan keluar pada waktu malam. Seolah-olah Xiamen ialah Gulangyu, dan Gulangyu memaknakan segala-galanya di Xiamen.

Mujurlah Xiamen tidak marah kerana sikap tidak ambil peduli saya. Keterpesonaannya mula-mula umpama teh putih yang tawar, tetapi akhirnya bertukar menjadi wangi, seperti bunga ros, sehingga segera mencengkam nostalgia anda. Saya jatuh cinta kepada bandar berpulau ini bermula dari gerai kudapan malam di Kubu Baishi. Selepas jamuan perpisahan ketika lawatan keempat ke Xiamen, selain bermacam-macam makanan laut yang tinggal di dalam perut, gelombang ombak kuat yang menghentam tepi Kubu Baishi turut terpahat dalam ingatan saya. Cubalah anda bayangkan deretan meja berpaut kuat pada cenuram tepi laut – hanya beberapa langkah sahaja anda benar-benar akan jatuh ke laut – makan makanan laut di mulut, daun telinga ditampar angin laut; apabila air pasang kuat, seluar anda akan turut dibasahi. Itulah masanya yang membolehkan anda mengingati sesebuah bandar hanya dalam waktu satu minit.

Kehidupan santai di Xiamen tergambar di jalan dan lorong yang ditiup oleh angin laut. Keterpesonaan Pulau Bangau umpama semangkuk mi dengan sos sate yang tampak tidak kemas. Hanya selepas mengetepikan sup berwarna merah, merasainya dengan hujung lidah, barulah anda dapat menikmati keterpesonaannya yang sebenar.

Jika tidak berjumpa dengan jalan lama di Xiamen, saya tidak akan memahami makna sebenar “merayau-rayau”.Bandar berpulau ini sangat sesuai untuk membuat perjalanan jauh tanpa tujuan. Wayar yang bersilang seolah-olah mahu mengemaskan skor muzik bandar ini; rumah bata merah dengan corak seni bina selatan Fujian dan bangunan arked menggambarkan masa lama yang dilalui dua generasi; bot nelayan yang berlabuh di pelabuhan disinggahi beberapa ekor bangau; haruman mi dengan sos sate dan sup kacang tanah terserlah dalam angin laut yang berbau hanyir. Selepas perjalanan di jalan lama selesai, anda akan memahami keterpesonaan sebenar bandar berpulau ini.

***

Rencana ini dipetik dari Majalah Dewan Budaya keluaran Mac 2014.

Posted in: Bingkisan CRI

Tolou: Bangunan Unik di Fujian

Filem The Knot mungkin kurang dikenali oleh peminat filem Malaysia. Walaupun cerita cinta semasa peperangan pada awal abad yang lalu itu amat menyedihkan, namun kampung yang indah dan bangunan rumah penduduk yang unik itu tetap meninggalkan kesan yang mendalam kepada para penonton. Tulou, sejenis bangunan rumah yang unik di Fujian mula dikenali ramai sejak filem tersebut ditayangkan.

Tulou atau “Bangunan Tanah” yang terdapat di provinsi Fujian, tenggara China dianggap sebagai sebutir mutiara yang bersinar dalam tamadun Timur. Kompleks kediaman masyarakat Hakka yang bersejarah ini, digelar “kastil kuno di Timur”, “bangunan dengan corak seni bina yang cukup mengagumkan”, dan “model bangunan di kawasan pergunungan yang paling unik di dunia”. Tulou telah diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pelajaran, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) pada tahun 2008.

Tulou yang mempunyai ciri seni bina dan gaya hiasan yang unik ini, terdapat berselerak di kaunti Yongding, Wuping, dan Shanghang di bahagian barat provinsi Fujian serta beberapa buah kaunti di barat dayanya. Jumlahnya melebihi 3000 buah. Kompleks bangunan kediaman ini mendapat nama yang sedemikian kerana dibina menggunakan tanah liat mentah sebagai bahan binaan utama. Oleh sebab kebanyakan Tulou dibina oleh orang Hakka, maka Tulou juga dipanggil “Tulou Hakka”.

Tulou mempunyai banyak bentuk. Selain bentuk bulat yang menyerupai kubus, ada juga yang berbentuk empat segi, lapan segi, segi empat tepat, dan bujur.

Setiap bangunan Tulou mempunyai satu halaman di tengah-tengah dan dikelilingi oleh rumah-rumah bertingkat empat atau lima, yang dapat menampung sehingga beratus-ratus orang penghuni. Kebanyakan keluarga yang tinggal di dalam satu bangunan berasal daripada keturunan yang sama. Maka apabila kita bertamu salah sebuah keluarga di dalam satu bangunan Tulou, semua penghuni di dalamnya akan menganggap kita sebagai tetamu kehormat mereka juga.

***

Rencana ini dipetik dari Majalah Dewan Budaya keluaran Januari 2014.

Posted in: Bingkisan CRI

HUTAN DARA SHENNONGJIA CHINA

Di Provinsi Hubei, kawasan tengah China, terdapat hutan dara Shennongjia. Oleh sebab terasing daripada gangguan aktiviti manusia, sistem ekologi di hutan ini dipelihara dengan baik. Shennongjia digelar sebagai salah sebuah pusat sumber flora dan fauna yang penting di China.

Nama hutan dara Shennongjia berasal daripada legenda pada zaman purbakala. Kononnya, pada zaman masyarakat primitif, manusia terperangkap dalam kesengsaraan wabak dan kelaparan. Shen Nong yang juga dikenali sebagai Raja Merah atau Yandi telah mencuba ribuan jenis herba untuk mencari ubat demi menyelamatkan rakyatnya. Apabila baginda tiba di kawasan hutan di provinsi Hubei (pada masa kini), perjalanan baginda telah terhalang oleh gunung dan cenuram yang terjal. Maka Shen Nong telah membina 36 buah tangga dan berjaya sampai puncak gunung. Oleh yang demikian, hutan ini dinamakan Shennongjia.

Monyet berbulu emas merupakan salah satu binatang perlindungan negara. Di hutan dara Shennongjia yang berkeluasan lebih 3000 kilometer persegi ini, terdapat lebih 4700 jenis flora dan fauna. Antaranya termasuklah lebih 60 jenis binatang perlindungan negara. Oleh hal yang demikian, tidak hairanlah Shennongjia digelar sebagai pusat sumber flora dan fauna di China.

Sejak tahun 1970-an, pokok-pokok di hutan dara Shennongjia banyak ditebang dan persekitaran hidup sistem binatang liar di sini turut terjejas. Kerajaan China telah memberikan perhatian terhadap ancaman sistem ekologi di sini. Pada bulan Mac tahun 2000, China mula melaksanakan rancangan perlindungan hutan dara Shennongjia dan melarang sebarang kegiatan penebangan pokok. Melalui perlindungan yang rapi selama lebih sepuluh tahun, kadar litupan hutan di Shennongjia mencatat 88 peratus dan kadar litupan hutan di kawasan pusatnya mencatat lebih 96 peratus. Pemuliharaan sistem ekologi di Shennongjia telah menyediakan persekitaran yang baik kepada binatang dan tumbuh-tumbuhan liar.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2013.

Posted in: Bingkisan CRI

GUNUNG ARXAN DI WILAYAH AUTONOMI MONGOLIA DALAM

Oleh Wang Jin

Gunung Arxan terletak di bahagian timur Wilayah Autonomi Mongolia Dalam, China. Gunung Arxan yang panjangnya lebih kurang 200 kilometer merupakan bahagian tengah Banjaran Gunung Da Hingganling. Gunung Arxan juga digelar sebagai “Intan Hijau” dalam kawasan pergunungan Da Hingganling.

Gunung Arxan yang terdiri daripada hutan, mata air panas, salji, padang rumput, gunung berapi, sungai, dan tasik memperlihatkan keindahannya yang luar biasa kepada pengunjung yang datang ke sini.

Nama sebenar Gunung Arxan ialah Gunung Halon Arxan. Dalam bahasa Mongol, Halon bermaksud panas, manakala Arxan bermaksud air suci. Maka Gunung Arxan paling terkenal dengan mata air panas dan bukannya nama sesebuah puncak.

Di Gunung Arxan, terdapat 76 buah mata air panas dan keunikan ini jarang-jarang ditemui di tempat lain di dunia. Difahamkan bahawa pada pertengahan Era Senozoik, zon sesar terbentuk di kawasan pergunungan Arxan dan air bawah tanah menyerap ke dalam retakan batu. Melalui pemanasan geoterma dan mineral, maka terbentuklah mata air panas yang mengandungi pelbagai elemen mineral yang berlainan.

Terdapat juga cerita legenda mengenai mata air di Gunung Arxan. Kononnya beberapa ratus tahun yang lampau, seorang maharaja telah menghidap sejenis penyakit yang kritikal. Apabila kerabat diraja sibuk membuat persiapan bagi pengebumian maharaja itu, seorang sami yang berpengetahuan luas memasuki istana dan memberitahu tabib diraja supaya menghantar maharaja itu ke Gunung Arxan untuk dimandikan dalam mata air panas di gunung itu kerana dipercayai air tersebut dapat mengubati penyakit maharaja.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran November 2013.

Posted in: Bingkisan CRI

HUTAN BATU DAN ETNIK YI DI YUNNAN CHINA

Oleh Wang Jin

Hutan Batu” terletak di wilayah Autonomi Etnik Yi Shilin, bandar Kunming, provinsi Yunnan di kawasan barat daya China. Hutan Batu ini terletak kira-kira 78 kilometer dari pusat bandar Kunming. Keseluruhan keluasan kawasan pelancongan Hutan Batu ini kira-kira 12 kilometer persegi.

Yang menariknya, Hutan Batu ini juga merupakan kawasan kars yang paling besar di China bahkan di dunia. “Hutan Batu Besar” yang terletak di tengah-tengah hutan batu tersebut merupakan kawasan paling bersejarah dan paling istimewa.Hal ini demikian kerana kebanyakan batu di sini berwarna kelabu kebiru-biruan.

Terdapat kisah yang menarik tentang pembentukan Hutan Batu yang tersebar dalam kalangan penduduk tempatan. Kononnya seorang wira etnik Yi yang bernama Jinfen Ruoge hendak membina empangan demi mencegah banjir, maka beliau telah mencuri “papan pengerahan gunung” serta “cambuk pemburuan gunung”.

Pada waktu malam, beliau mengerahkan batu di Lu Liang di kawasan selatan ke Nanpanjiang, Yi Liang di kawasan utara. Walau bagaimanapun, apabila melalui wilayah Shilin, iaitu Hutan Batu, matahari mula terbit dan kokokan ayam jantan yang mempunyai kesaktian telah menjejaskan tindakan wira tersebut.

Oleh sebab itu, semua batu yang dikerahkannya bertimbun di kawasan Hutan Batu lalu terbentuklah Hutan Batu yang menjadi destinasi pelancongan yang terkenal di Yunnan pada masa ini.

Yang sebenarnya pembentukan Hutan Batu ini telah melalui proses pembentukan yang sangat rumit sejak lebih kurang 300 juta tahun. Pakar warisan dunia, Profesor Liang Yongning, berpendapat bahawa pembentukan Hutan Batu boleh dianggap sebagai hikayat geologi dunia.

Menurut Yongning, lebih 270 juta tahun yang lampau, kawasan Hutan Batu merupakan kawasan lautan. Melalui gerakan kerak bumi, kawasan itu menjadi semakin tinggi, maka lautan bertukar menjadi daratan dan tanah datar menjadi gunung.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Oktober 2013.

Posted in: Bingkisan CRI

OPERA BEIJING

Oleh Xian Dazhong

Pada mata orang biasa, Opera Beijing hanyalah bunyi bising loceng dan gendang, atau nyanyian yang bernada tinggi, atau pun pergantian kostum yang berwarna-warni.Namun begitu, Opera Beijing bukan sekadar opera biasa, tetapi lebih dikenali sebagai opera kebangsaan China.Yang menariknya, opera ini menggambarkan perjalanan hidup perwatakan manusia yang berbeza-beza, iaitu yang cantik dan hodoh, yang berbudi bahasa mahupun yang jahat lagi kejam, dan yang jujur mahupun yang licik.

Opera Beijing merupakan antara sejarah kebudayaan kebangsaan China kerana sudah menjangkau usia lebih 200 tahun. Malahan disifatkan sebagai khazanah kebudayaan kebangsaan yang tiada tandingan.

Seawal zaman pemerintahan Raja Qianlong, semasa Dinasti Qing, iaitu lebih kira-kira 220 tahun yang lalu, baginda menunjukkan minat yang besar terhadap opera tempatan ketika mengadakan tinjauan ke beberapa tempat di bahagian selatan China. Bagi memenuhi minat yang tersemai sepanjang enam kali kunjungan ke bahagian selatan kerana melancong atau tinjauan kerja, baginda menitahkan rombongan opera tempatan itu agar datang ke Beijing bagi menyajikan persembahan khas sempena hari keputeraan baginda yang ke-80 tahun.

Setelah rombongan dari provinsi Anhui membawa Opera Hui ke Beijing, Opera Qin yang paling disukai oleh penduduk Beijing pada waktu itu dikalahkan oleh Opera Hui. Maka banyak seniman Opera Qin menyertai rombongan Opera Hui untuk mempelajari opera yang lebih popular itu.Hal ini turut menghasilkan gabungkan dua ciri opera, iaitu Hui dan Qin.

Opera Hui semakin mendapat sambutan baik, dan mendorong lebih banyak rombongan dan seniman opera dari bahagian selatan datang ke Beijing.Hal ini menyebabkan Opera Kunqu yang amat popular di Beijing semakin suram dan banyak seniman Opera Kunqu menyertai Opera Hui.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya September 2013.

Posted in: Bingkisan CRI