Home » Susur Budaya

HAMAM DAN TARIAN DARWIS

Oleh Muhammad Haji Salleh

Di Capadoccia, kami menikmati bangunan yang tingginya hanya setingkat, yang berjarak di antara satu sama lainnya. Perasaan langka ini tidak mungkin lagi kita alami di banyak tempat di dunia.Melainkan di tempat terpencil dan di pulau-pulau Polinesia dan kawasan pergunungan Asia Tenggara dan di Kanada atau Siberia.Maka saya menghirup kelangkaan ini dan menyimpannya dalam kantung indah impian.Bangunannya terbuat daripada batu yang dipotong dari bukit, semurupnya ditambah dan disokong dengan tiang yang biasanya daripada kayu yang tidak begitu lurus, di daerah separuh kontang ini dan tidak berhutan.

Parit di depan rumah dan kedai-kedainya mengalir apabila hujan turun di hulu. Setelah hujan semalam, air bergumam dengan tebing, dan oleh itu sedikit bising.

Apa lagi yang ada pada Capadoccia, selain hasil kerja tangan dan barangan pelancong?

Saya temukan satu lagi – juga pada umumnya disediakan untuk pelancong, iaitu hamam, atauhammam, mandian atau urut tradisional Turki, yang juga dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai Turkish Bath. Hal ini merupakan seni tua yang mengikut sejarahnya dipinjam dan disesuaikan daripada orang Rom dan Byzantine (Istanbul tua) yang pernah memerintah negara besar ini.Mandian dan urut ini ditambah baik pada zaman Seljuk serta Uthmaniah.Maka sejarahnya cukup tua, pendek kata, ribuan tahun.

Di Capadoccia rumah hamam ini dikeruk dan diukir dari bukit batu, dan di dalamnya ditebuk beberapa bilik yang khusus untuk dimakakan sebuah rumah mandian atau urut yang cukup unik.

Apabila kita memasuki bangunannya kita akan menemui penyambut tamu yang akan menanyakan pilihan kita daripada semua pakej mandian yang ditawarkan, iaitu mandian yang lengkap mengambil masa sekitar satu jam atau satu jam setengah, atau yang lebih singkat mudah, iaitu sekitar 30 minit.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2012.

Posted in: Susur Budaya