Home » Indera Sari

NOBAT DIRAJA PERAK

Oleh Muhamad Rafiq Abdul Rahman

“Hanya keturunan Kalur yang boleh memainkan alat nobat diraja Perak,” tegas Ketua Nobat Diraja Perak, Toh Setia Guna Abdul Aziz Yahya, memulakan perbualan. Mengikut adat istiadat Perak, sultan tidak dianggap berdaulat sehingga ditabalkan dengan bunyi-bunyian nobat.

Nobat merupakan satu daripada 19 alat kebesaran diraja Perak. Mengikut sejarah, perkataan nobat berasal daripada bahasa Parsi, naubat, yang bermaksud sembilan jenis. Menurut Aziz, yang dimaksudkan dengan sembilan jenis itu ialah alatannya, iaitu nafiri, serunai, gendang nengkara, gendang nobat (gendang nyenyalu), gendang penengkah, dua pemukul gendang, lapik nengkara dan pemukul nengkara. Namun begitu, di Perak, bilangannya hanya lima. Antara alatan nobat tersebut, gendang nobat yang paling dihormati.

Mengikut sejarah, nobat mula dimainkan sejak zaman kesultanan Sultan Muzaffar Shah. Nobat merupakan kumpulan “pancaragam” diraja yang diguna pakai sejak zaman-berzaman untuk istiadat pertabalan raja. Negeri lain yang mempunyai kumpulan nobat diraja ialah Kedah, Terengganu dan Selangor.

Yang menariknya, ahli nobat diraja Selangor pun berasal daripada keturunan Kalur dari Perak. Hal ini bermula apabila Raja Lumu, anak Daeng Chelak dari Bugis yang dikatakan akan bergelar Yang di-Pertuan Selangor, telah di undang oleh Sultan Muzaffar Shah III ke Kuala Bernam. Kehadiran rombongan Raja Lumu disambut dengan penuh adat istiadat diraja secara besar-besaran, termasuklah pukulan nobat dan tiupan nafiri.

Undangan tersebut bertujuan untuk menguji sama ada Raja Lumu benar-benar berketurunan raja yang berdaulat ataupun sebaliknya. Setelah melalui pelbagai ujian, akhirnya Sultan Muzaffar Shah III mengesahkan pelantikan Raja Lumu sebagai Sultan Salehuddin Shah sementara Daeng Loklok bergelar Datuk Maharaja Lela Husin. Rentetan daripada peristiwa itu, nobat dijadikan sebagai alat diraja Selangor dan disimpan di Balai Nobat Diraja, Istana Alam Shah.

Sejak itu, keturunan Kalur yang menetap di Kampung Pulau Tiga, mukim Kampung Gajah, Perak, dilantik secara turun-temurun sebagai pemain nobat diraja Selangor. “Datuk dan bapa saya merupakan pemain nobat diraja Selangor, manakala saya berkhidmat di Perak,” jelas Aziz yang ditemui di rumahnya di Kampung Gajah.

Ujar Aziz, sejak dahulu lagi, memang keturunan Kalur diberi tanggungjawab untuk memainkan nobat diraja. Aziz, yang mula berkhidmat di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar, sejak tahun 1966, turut menyatakan bahawa belum ada keturunan lain, selain Kalur, yang memohon jawatan sebagai pemain nobat diraja.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Ogos 2015.

MENJUNJUNG DULI

Oleh Muhamad Rafiq Abdul Rahman

“Istiadat menjunjung duli amat unik dan keunikan ini hanya ada di Perak,” kata Toh Amar Seri Diraja Dato’ Ayob Hashim, Setiausaha Dewan Negara Perak. Istiadat ini merupakan upacara turun-temurun yang perlu dilalui oleh Raja Muda, Raja Dihilir, Raja Bongsu, pembesar empat, pembesar lapan, pembesar 16, dan pembesar 32 sebelum dilantik secara rasmi bagi menyandang jawatan masing-masing.

Bagi menyempurnakan adat istiadat tersebut, sultan Perak akan menetapkan tarikh yang dirasakan sesuai. “Pada kebiasaannya, adat istiadat ini dijalankan berasingan selepas hari pertabalan atau semasa hari keputeraan baginda,” jelas Ayob.

Dalam istiadat ini, seseorang pembesar yang dilantik untuk menyandang jawatan tersebut akan dimaklumkan lebih awal untuk hadir di istana sebelum mata hari naik. Pada peringkat pertama, pembesar akan menghadiri istiadat sumpah ciri. Istiadat ini melibatkan Toh Seri Nara Diraja, yang juga dikenali sebagai pawang diraja. Pawang diraja akan membaca perjanjian dalam bahasa Sanskrit. Setelah selesai membaca perjanjian tersebut, pawang diraja akan merenjis pembesar tersebut dengan beras kunyit dan air mawar.

Sebaik-baik sahaja selesai upacara tersebut, semua pembesar akan dibawa ke bilik khas untuk istiadat menjunjung duli yang disempurnakan oleh sultan. Semasa upacara tersebut berlangsung, pembesar yang dilantik secara rasmi itu akan masuk menyembah sultan di Balairung Seri.

“Pembesar akan menyembah tuanku. Kemudian pembesar akan meninggalkan keris yang ada padanya. Selepas itu, pembesar mengesot hingga tangga singgahsana untuk membolehkan tuanku menjalankan istiadat pelantikan secara rasmi sebagai pembesar istana,” jelas Ayob.

Semasa berjalannya istiadat menjunjung duli, nobat diraja dimainkan. Pada ketika ini, sultan akan menggunakan Pedang Cura Si Manja Kini. Baginda akan lebih dahulu mencelup pedang tersebut di dalam bekas yang berisi air dari tujuh kuala sungai sebelum meletakkannya di bahu pembesar bagi menandakan bahawa pembesar itu telah dilantik secara rasmi.

Semasa istiadat ini berlangsung juga, pembesar itu diberi watikah pelantikan. Namun demikian, bagi pembesar yang mempunyai keturunan, mereka diberi sepasang Keris Bawau, iaitu keris kuasa kepada keturunan tersebut untuk menyambung legasi sebagai pembesar istana.

Setelah selesai upacara meletakkan pedang di bahu, pembesar itu akan berundur hingga tempat kerisnya diletakkan. Kemudian pembesar itu kembali menyembah sultan sebelum keluar dari istana. “Sebaik-baik pembesar menyembah sultan, mereka akan diserkup dengan kain hitam dan terus dibawa keluar dari istana,” terang Ayob.

Waktu ini merupakan masa yang cukup mencabar kepada pembesar yang baru dilantik kerana perlu melalui pantang larang yang dinyatakan kepada mereka lebih awal. Mereka dilarang sama sekali untuk bertemu dengan sultan, apatah lagi melihat baginda atau mengambil tahu tentang baginda, tidak kira di mana-mana mereka berada. Barangkali inilah ujian terhebat mereka sebagai pembesar istana.

“Syarat lain ialah mereka yang sudah melalui istiadat ini perlu menyeberangi Sungai Perak dan tidak dibenarkan pulang ke istana dalam tempoh masa seminggu,” Ayob memberikan penerangan dengan penuh semangat sebagai “veteran” istana diraja Perak.

Apabila ditanya tentang akibat yang menanti mereka yang melanggar pantang larang tersebut, Ayob berkongsi pengalaman yang dilaluinya sendiri setelah secara tidak sengaja melanggar pantang larang itu. Menurut Ayob, semasa menjalani istiadat tersebut, beliau membawa diri dengan keluarga ke Melaka selama lebih kurang dua minggu.

Cerita Ayob lagi, dalam tempoh “edah” itu, beliau berhati-hati dalam setiap perbuatan bagi mengelakkan perkara yang tidak baik berlaku. “Setiap pagi sebelum saya membaca akhbar, saya akan meminta isteri untuk melihat kandungannya lebih dahulu kerana khuatir terdapat gambar sultan.”

Lumrah manusia, dalam menjaga pantang larang tersebut, kadangkala mereka gagal juga. Ayob terlihat gambar sultan dalam akhbar tersebut. Pada tengah harinya, sewaktu beliau dan isteri ingin menikmati makan tengah hari, keretanya dilanggar oleh sebuah kereta lain yang menyebabkan pintu tempat duduknya remuk. Kebetulan atau suratan?

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Julai 2015.