Home » Fokus

Makan untuk Hidup atau Hidup untuk Makan?

Teks MUHAMMAD LUTFI ZAHID

Pada petang itu, penulis ini bersiap-siap untuk pergi mengeluarkan peluh di taman rekreasi yang terletak di Cheras, Kuala Lumpur. Usai memakai pakaian sukan dan mengenakan kasut, penulis ini dengan segera bergegas ke taman tersebut kerana jam telah menunjukkan pukul 5.30 petang. Jika lewat, mungkin sukar untuk mendapatkan tempat letak kereta kerana taman itu menjadi tumpuan bagi warga kota untuk beriadah serta bersantai bersama-sama keluarga, apatah lagi hari itu hari Ahad. Jarak rumah penulis ini dengan taman tersebut tidaklah begitu jauh – hanya mengambil masa 20 minit dengan menaiki kereta.

Setelah tiba di taman rekreasi itu, jangkaan penulis ini ternyata benar. Penulis ini begitu terkejut melihat ratusan kenderaan telah pun membanjiri setiap pelosok dan ruang yang ada di medan letak kereta taman rekreasi itu. Penulis ini masih tetap dengan pendirian untuk meneruskan perancangan awal, iaitu mengeluarkan peluh di taman tersebut. Maka berusahalah penulis ini untuk mendapatkan tempat letak kereta. Penulis ini terus meronda-ronda sekeliling kawasan itu sambil ditemani celoteh  penyampai radio. Ketika “khusyuk” mencari tempat letak kereta, penulis ini tertarik kepada ungkapan yang terdengar dari corong radio kereta.

“Satu daripada dua orang rakyat Malaysia menghidap penyakit obesiti dan kolesterol tinggi,” kata penyampai radio tersebut. Ayat tersebut benar-benar melekat dalam benak fikiran penulis ini. Pada ketika itu, pelbagai persoalan timbul – apa puncanya? siapa? bagaimana? kenapa? – sehingga penulis ini tidak menyedari bahawa terdapat satu petak tempat letak kereta yang kosong dan telah “dicuri” oleh kenderaan lain. Setelah hampir sejam mencari tempat letak kereta, perancangan awal penulis ini untuk mengeluarkan peluh di taman ternyata tidak berjaya dan telah bertukar kepada mengeluarkan peluh di dalam kereta. Penulis ini mengambil keputusan untuk pulang ke rumah dengan perasaan kecewa.

Dalam perjalanan pulang ke rumah, persoalan tentang masalah obesiti dan kolesterol yang disebut oleh penyampai radio tadi terus bermain dalam fikiran penulis ini. Bagaimana boleh timbulnya isu ini kerana taman rekreasi tadi dipenuhi oleh rakyat Malaysia? Sudah tentunya mereka bersenam dan beriadah di sana. Memang mustahil jika ratusan orang di taman tersebut sekadar datang untuk membuang masa dan hanya “menternak” lemak. Memang jauh sekali untuk mengatakan bahawa rakyat Malaysia malas mengeluarkan peluh apabila melihat keadaan betapa penuhnya kawasan letak kereta yang luas di taman rekreasi itu tadi.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.6 2017

Posted in: Fokus

Budaya Pemakanan Sihat Menjamin Kesihatan

Teks MOHD. SYUKRI ANWAR

Makanan ialah keperluan manusia dari zaman Nabi Adam sehingga akhir zaman. Tanpa makanan, manusia mati. Jika masih mampu untuk hidup, perkembangannya terbantut. Pada masa yang sama, nutrien dan zat yang diperlukan oleh badan pula tidak cukup. Hal ini menyebabkan seseorang itu mudah diserang oleh penyakit kerana sistem pertahanannya lemah. Oleh sebab itu, makanan yang sihat dan berkhasiat penting untuk diambil oleh manusia.

Sejarah pengambilan makanan, atau lebih dikenali sebagai budaya pemakanan, jika ditelusuri dan dikaji, pasti ditemukan keunikan dan falsafahnya yang tersendiri. Walaupun orang dahulu dikatakan sebagai kurang mempunyai ilmu saintifik berbanding dengan masyarakat yang ada pada hari ini, pada hakikatnya, berdasarkan jenis makanan yang dipilih, terbukti hal yang sebaliknya. Begitu juga dalam aspek lain yang berkaitan dengan makanan.

Dalam setiap tamadun bangsa, walaupun budaya pemakanannya berbeza-beza, tujuannya sama. Budaya pemakanan ini meliputi pelbagai aspek. Antaranya termasuklah jenis makanan, cara makan, waktu makan, bekas makanan dan kaedah masakan. Budaya ini juga berbeza-beza daripada sumber makanan yang diperoleh sehingga kaedah penyimpanan makanan. Oleh sebab itu, tidak hairanlah jika ada makanan yang menjadi identiti dan lambang bagi sesuatu bangsa.

Budaya pemakanan terbaik diamalkan oleh Rasulullah. Nabi Muhammad dan kaumnya ialah orang yang makan apabila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang. Dengan cara begini, orang sukar untuk menghidap penyakit.

Pada waktu itu, belum ada orang yang mampu untuk membuktikan kenyataan Nabi Muhammad secara saintifik, apatah lagi untuk mengiakan kebenaran daripada perkara yang dinyatakan ini. Ilmu sains mungkin belum wujud lagi. Kini hanya setelah adanya ilmu sains, terutama apabila bidang sains kesihatan berkembang, barulah diketahui punca dan korelasi antara jawapan Rasulullah dengan tahap kesihatan yang dimilikinya.

Apabila sesorang itu makan terlalu kenyang, iaitu memenuhkan semua ruang perutnya dengan makanan, berlaku beberapa perkara yang tidak baik kepada dirinya. Antaranya termasuklah badan berat, hati keras, otak kurang cerdas, sering tidur dan malas bekerja.

Pemakanan yang baik bukan sahaja terhad pada aspek bahan makanan. Cara makan juga mempengaruhi kesihatan badan. Sebagai contohnya, amalan membasuh tangan sebelum makan mampu untuk mengelakkan pelbagai penyakit, seperti keracunan makanan. Apabila tangun dibasuh dengan bersihnya, kuman yang ada pada tangan tidak dimakan bersama-sama ketika makan. Walaupun secara zahirnya tangan kelihatan bersih, sentuhan tangan pada tempat tertentu dapat menyebabkan berlakunya perpindahan mikrob. Selain kuman, ada juga bahan asing pada tangan. Bahan asing pun perlu dihilangkan dengan cara membasuh tangan.

****

Artikel dipetik dari Dewan Budaya Bil.6 2017

Posted in: Fokus

Fungsi Boria dalam Masyarakat Hari Ini

Teks dan Foto NOOR SOLEHAH MD. SALEH

Tradisi lisan merujuk segala bentuk warisan dan tradisi yang lahir dalam sesuatu kelompok masyarakat. Penyampaian tradisi lisan ini berbentuk perantaraan lisan. Hal ini menjadi satu daripada cara masyarakat untuk menyampaikan sejarah lisan, kesusasteraan, dan pengetahuan lain kepada generasi baharu.

Dari segi umum, tradisi lisan merujuk penyampaian bahan budaya melalui sebutan lisan dan telah lama dikatakan sebagai gambaran cerita rakyat. Tradisi lisan, secara amnya, disebarkan secara mulut ke mulut. Tradisi ini disampaikan dalam kalangan rakyat jelata. Warisan turun-temurun dianggap sebagai sebahagian daripada tradisi kehidupan masyarakat.

Boria merupakan teater tradisi yang amat popular di negeri utara Malaysia, terutama Pulau Pinang. Walaupun dipercayai berasal dari Parsi dan dibawa ke Tanah Melayu oleh askar India selatan, boria telah diubahsuai dan dimajukan oleh orang Melayu di Pulau Pinang. Pada awal abad itu, boria dipersembahkan dengan meluasnya di negeri itu.

Daripada pelbagai sumber yang didapati, pada pertengahan abad ke-19, teater boria melibatkan lagu vokal dan tarian yang dibawa ke Pulau Pinang oleh askar India selatan yang beragama Islam. Pada masa itu, boria dipersembahkan oleh askar itu selama 10 hari pada bulan Muharam untuk mengingati peristiwa Karbala dan meratapi kematian Saidina Hussein.

Boria mempunyai pengisian dua segmen, iaitu bahagian pengenalan yang dimulakan dengan lakonan sketsa yang mempunyai mesej, nasihat dan berunsur humor. Segmen berikutnya berunsur persembahan, merangkum nyanyian, muzik dan tarian. Semua elemen ini digarapkan, menjadikan keseluruhan persembahan mempunyai struktur yang istimewa. Kedua-dua segmen ini saling bergandingan bagi menentukan mutu sesuatu persembahan. Boria pada asalnya dilakonkan oleh kaum lelaki sahaja. Watak wanita pada ketika itu dilakonkan oleh orang lelaki yang memakai pakaian wanita.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.5 2017

Posted in: Fokus

Pemeliharaan dan Pemuliharaan Seni Persembahan Warisan Bangsa

Teks JENIRI AMIR

Sebagai negara yang mempunyai penduduk yang terdiri daripada masyarakat majmuk, Malaysia terkenal dengan kekayaan kebudayaan, termasuk seni persembahan, seperti bangsawan,  teater, tarian, muzik,  wayang kulit atau silat. Seni persembahan sudah menjadi warisan kebanggaan rakyat negara ini. Dengan asakan kemodenan dan globalisasi, terdapat kebimbangan bahawa warisan seni persembahan itu akan terhakis dan akhirnya pupus daripada khazanah bangsa. Hal ini dikatakan demikian kerana generasi muda, terutamanya,  kurang berminat dengan seni warisan tradisional.

Kini mereka lebih berminat dan ghairah dengan permainan canggih melalui peralatan moden, termasuk telefon bimbit. Jika sikap demikian dibiarkan dan tidak terdapat strategi dan usaha konkrit untuk memelihara dan memulihara seni persembahan, ada kemungkinan bahawa warisan bangsa itu akan terus lenyap dan tidak akan lagi diketahui oleh generasi masa depan walhal seni persembahan warisan tersebut, baik dalam bentuk tarian, nyanyian mahupun teater tradisional, penting dipertahankan.

Amatlah malang jika seni persembahan itu hanya dapat dibaca dalam buku atau hanya dapat ditonton melalui cakera padat dan video atau YouTube pada masa depan.  Amatlah malang jika seni warisan bangsa terhakis dan terpadam daripada khazanah budaya bangsa semata-mata kerana kemodenan dan teknologi, dan keghairahan terhadap hiburan moden yang didakwa lebih hebat dan ada “kelas”. Oleh itu, kita perlu memelihara dan memulihara warisan asli milik rakyat pelbagai etnik di negara ini agar tidak hilang diasak oleh arus  deras pembangunan.

Khazanah dan warisan etnik dan bangsa tidak harus dibiarkan untuk ditelan zaman. Seni persembahan membawa sejarah, nilai, memori kolektif, dan jati diri sesuatu etnik dan bangsa bersama-samanya. Jika seni persembahan itu pupus, maka lenyaplah juga ingatan masyarakat terhadapnya. Dalam keadaan budaya Melayu dan etnik, termasuk seni persembahan, semakin tidak mendapat tempat di hati masyarakat, terutama generasi muda  yang terumbang-ambing dilanda gelombang kemodenan, penakatannya banyak bergantung pada sikap kita, terutama kerajaan, aktivis budaya dan pemimpin budaya, terhadap seni warisan itu.

Yang menjadi persoalan ialah adakah kita, termasuk orang Melayu, masih mempunyai rasa sayang terhadap seni persembahan? Mungkinkah kita tidak lagi mempedulikan warisan bangsa berkenaan kerana kita sudah terlalu taasub dengan segala persembahan dan hiburan moden yang lebih canggih dan hebat? Kita tidak lagi menganggap bahawa warisan itu mempunyai peranan dan nilai sewaktu kita lebih mengutamakan cara untuk terus hidup di tengah-tengah persaingan ketika ini.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.5 2017

Posted in: Fokus

P. Ramlee: Yang Terbayang di Mata dan Terlekat di Hati

Teks HATTA AZAD KHAN

Itulah hakikatnya! Sekalipun insan seni ini telah berpuluh-puluh tahun meninggalkan kita, bayangan wajah, senyum tangis dan senda gurauannya, serta suara dan lagu nyanyiannya terbayang di mata, terngiang-ngiang di telinga, dan sentiasa dekat dan terlekat di hati kita.

Filem komedinya tetap mengundang ketawa. Filem dramanya tetap meruntun jiwa dan menitiskan air mata penontonnya sekalipun beratus-ratus kali diulang dan ditonton. P. Ramlee itu hanya satu, tiada dua dan tiada tiganya. Banyak orang yang cuba meniru gelagat gaya dan suaranya, namun yang hilang tidak juga berganti dan yang patah tidak juga tumbuh lagi.  Yang meniru ialah peniru dan tidak akan menyamai tuan yang empunya diri yang asli!

Yang tumbuh dan berganti tetap berbeza sekalipun diakui bahawa ada serba sedikit persamaan. Kata Ahmad Daud dalam P. Ramlee Seniman Agung tulisan Ahmad Idris, “…bagi saya P. Ramlee tidak ada penggantinya.” Tambah Ahmad Nawab dalam buku yang sama, “…tidak ada seorang pun seniman dalam negara kita yang berkeupayaan seperti P. Ramlee.”

Filem tragedi kemasyarakatannya yang menyentuh perasaan dan kekal dalam ingatan dan diulang tayang dan berulang-ulang ditonton ialah Penarik Becha (1955), Anakku Sazali (1956), Semerah Padi (1956), Antara Dua Darjat (1960) dan Ibu Mertuaku (1962). Sementara filem komedi yang kekal mencuit hati ialah Bujang Lapok (1957), Pendekar Bujang Lapok (1959), Nujum Pak Belalang (1959), Musang Berjanggut (1959), Ali Baba Bujang Lapok (1960), Seniman Bujang Lapok (1961), Labu dan Labi (1962), Nasib Si Labu Labi (1963), Tiga Abdul (1964) dan Madu Tiga (1964).

P. Ramlee dibantu oleh banyak bintang lain yang berbakat, seperti Aziz Sattar, S. Samsuddin, Udo Omar, Ahmad Nesfu dan M. Zain. Di tangannya, bintang yang berbakat ini menjadi cemerlang. Kekuatan orang lain turut menjadikan bakat dirinya lebih terserlah dan gemilang. Gandingan itulah yang menjadikan komedinya lebih mencuit hati dan dramanya lebih menyentuh perasaan. Bintang yang berulang dalam filem arahannya membuktikan nilai persahabatan, kesetiakawanan, serta hubungan yang erat, seperti sebuah keluarga besar.

****

Artikel dipetik dari Dewan Budaya Bil.4 2017

Posted in: Fokus

Wayang Tidak Berdosa: Pembinaan Semula Apresiasi Wayang

Teks FADLI AL-AKITI

The message I get is that Americans love the movies as much as ever. It’s the theatres that are losing their charm. (Roger Ebert, 2011)

The movies love mayhem, and inevitably, the televised events of 9/11 were experienced by millions as a sort of real-life disaster films. Is a movie about 9/11 then a disaster movie about a disaster movie? (J. Hoberman, 2012)

Panik yang bisu sedang melanda pembikin filem tempatan walaupun mereka tidak mahu mengakuinya. Secara jujur, mana-mana produser filem ingin akan pulangan ampuh terhadap filem yang dibikin. Walaupun Munafik (RM15.88 juta), Ola Bola (RM16.67 juta), dan BoboiBoy: The Movie (RM15.92 juta) mengaut kutipan yang besar di panggung wayang tahun lepas, barisan filem lain, malah filem tempatan yang baik, seperti Pekak (RM354 ribu), Redha (RM497 ribu), Hanyut (RM76 ribu), dan Interchange (RM 497 ribu), menemui sambutan yang lemah. Sepuluh buah filem blokbuster sebenar di Malaysia tahun lepas masih dijajah oleh barang kilang hiburan Hollywood (yang pertama, Captain America: Civil War yang mengaut kutipan RM5.16 bilion). Hanya 12 buah filem tempatan yang melepasi kutipan RM1 juta daripada 48 buah filem perdana yang ditayangkan. Tahun lepas ialah tahun yang tidak baik untuk filem kita. Namun begitu, adakah kelesuan ini menandakan wayang kita akan mati?

Mungkin ajal wayang kita masih belum tiba, dan memperkatakannya juga menimbulkan ambiguiti. Namun begitu, kita harus bersikap jujur dengan diri kita sendiri terhadap situasi sekarang. Orang Malaysia tidak lagi menonton wayang seperti dahulu.

Perspektif tradisional akan membawa kita kepada gambaran senario dua golongan terbesar yang memenuhi pawagam ketika Malaysia, pada awal 1990-an, baru sahaja diperkenalkan dengan panggung wayang berbentuk sinepleks (himpunan dewan panggung di satu ruang tempat). Pada masa itu, golongan mat dan minah kilang serta mat motor (istilah lama mat rempit sekarang) menjadi golongan majoriti yang menonton filem Melayu. Mereka selalunya memenuhi tayangan larut malam atau pada hujung minggu sewaktu kilang bercuti.

Yang kedua, golongan “satu famili”. Golongan kelas menengah ini selalunya menjadikan hujung minggu atau waktu malam pada minggu kerja sebagai waktu libur sekeluarga dan salah satu cara untuk beriadah pada masa itu ialah menonton filem di panggung.

****

Artikel dipetik dari Dewan Budaya Bil.4 2017

Posted in: Fokus

Peranan Gendang dalam Hikayat Pahang

Teks HASRINA BAHARUM

Gendang ialah sejenis alat muzik tradisional Melayu yang diperbuat daripada kayu bulat panjang yang berongga dan direntang dengan kulit serta mampu menghasilkan bunyi apabila dipukul. Gendang mempunyai variasi saiz dengan nama tersendiri, seperti rebana untuk gendang kecil dan redap untuk gendang bersaiz sederhana dan besar. Menurut Mohamed Ghouse Nasuruddin, hanya terdapat empat jenis gendang yang termasuk dalam ensembel muzik Melayu, iaitu gendang, gedombak, geduk dan rebana.

Walaupun gendang dikatakan mempunyai pengaruh daripada tradisi kebudayaan agama Hindu dari India, Mohamed Ghouse menjelaskan bahawa masyarakat Melayu kemudiannya telah mengubahsuai penciptaan alat muzik tersebut sesuai dengan kebudayaan tempatan sehingga membentuk cirinya yang tersendiri. Pada suatu masa dahulu, gendang bukan sahaja menjadi alat kebesaran dan simbol kedaulatan dalam kesultanan Melayu, tetapi mempunyai peranan penting sebagai alat komunikasi bagi menyampaikan mesej tertentu kepada masyarakat.

Dalam Hikayat Pahang, misalnya, dipaparkan bahawa paluan gendang menjadi medium perantaraan yang menggambarkan mesej tentang hubungan diplomatik antara dua buah kerajaan. Paluan gendang digambarkan menjadi simbol penghormatan daripada seseorang raja Melayu untuk menyambut ketibaan delegasi daripada kerajaan yang lain. Dalam suatu episod, Bendahara Seri Maharaja Ali dari Pahang disambut dengan paluan kompang oleh Sultan Lingga ketika dia tiba untuk meraikan majlis pengangkatan gelaran puteranya, Sultan Mahmud Muzaffar Syah. Perkara ini dijelaskan oleh pengarang menerusi petikan yang berikut, dalam Hikayat Pahang yang diselenggarakan oleh Kalthum Jeran:

Dua hari dua malam angkatan Datuk Bendahara Seri Maharaja Ali pun sampai(lah) ke Lingga, masuk dengan bebasnya. Sekaliannya memukul gong gendang. Maka kenaikan pun dilabuh sauh. Maka dengan segeranya Datuk Bendahara Seri Maharaja Ali berangkat naik ke darat diiringkan orang besar-besar, Perdana Menteri menghadap Yang Maha Mulia ke balairung; …

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.3 2017

Posted in: Fokus

Misi Pencarian Gendang Pahang di Jerantut

Teks dan Foto ARMIN AZHARI SALEH dan ANINAH JANANG

Pada hari ini, mungkin masyarakat bandar tidak lagi mengenali gendang Pahang atau berpeluang melihat persembahan menarik hasil daripada paluannya. Kalau ada sekalipun, mungkin hanyalah dalam acara terpilih yang jarang-jarang diadakan, seperti Citrawarna Malaysia yang diadakan setahun sekali atau acara terpilih anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN).

Hal ini berlaku mungkin disebabkan oleh dua faktor. Yang pertama, gendang Pahang, atau lebih dikenali sebagai gendang tetawak, tidak lagi mendapat sambutan. Oleh itu, kepentingan dan kehebatannya mula dilupakan. Ada kemungkinan juga bahawa seni persembahan gendang Pahang ini terlalu eksklusif sehingga “mahal” untuk diadakan.

Gendang Pahang pernah menjadi alat  tradisional yang masyhur di Pahang. Pada suatu ketika dahulu, dipercayai bahawa golongan istana sendiri yang mempelajari dan memainkan gendang Pahang. Dari istana sehingga kampung, gendang Pahang menjadi penghibur hadirin dalam setiap keraian dan menjadi penyeri setiap majlis.  Menurut JKKN, asal usul gendang Pahang dibawa oleh Dato’ Perba Jelai dan penyebarannya dilakukan oleh tiga generasi selepas itu.

Meskipun gendang Pahang dibawa oleh Dato’ Purba Jelai, oleh sebab gendang ini membawa pengaruh yang besar dalam kalangan penduduk tempatan, maka gendang Pahang mula dimainkan oleh penduduk di sepanjang Sungai Jelai dan Sungai Pahang. Yang dipercayai ialah bahawa gendang Pahang turut menerima pengaruh Islam kerana irama dan lagu yang digubah merupakan gandingan peralatan yang dibawa dari Asia Barat dan sering dimainkan bagi memeriahkan majlis keramaian, majlis perkahwinan, dan majlis rasmi, di samping mengiringi tarian tradisional Melayu, silat, dan pembesar negeri.

Gendang Pahang agak berbeza daripada gendang dari negeri yang lain kerana tidak diiringi serunai, tetapi dilengkapkan dengan gabungan tiga alat muzik yang lain, iaitu gendang ibu, gendang anak dan gong. Gendang Pahang mempunyai iramanya tersendiri yang dikenali sebagai Bujang Hilir. Irama itu dimulakan dengan rentak pembukaan dan diakhiri oleh rentak membunuh atau rentak mati, di samping rentak yang lain.

Daripada penyelidikan yang dibuat oleh penulis ini, tidak banyak maklumat yang dapat diperoleh mengenai gendang Pahang. Jika ada sekalipun, beberapa blog dan makalah dalam akhbar tempatan yang diterbitkan sebelum ini tidak menjelaskannya dengan lebih lanjut, apatah lagi merungkaikan kehebatan gendang ini. Maklumatnya terbatas.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.3 2017

Posted in: Fokus

Inggeris Memenjarakan Minda Kita

Teks JENIRI AMIR

Mengapakah Inggeris mengasaskan sekolah aliran Inggeris  sewaktu menjajah negara ini? Adakah Inggeris hendak memandaikan masyarakat tempatan? Mungkinkah Inggeris memberikan pendidikan kepada masyarakat tempatan kerana ingin menjadikan mereka sebagai pemuja Inggeris?  Dengan hal yang demikian, apabila negara ini mencapai kemerdekaan, pengaruh Inggeris tetap ada pada segelintir rakyat negara ini. Pengaruh bahasa Inggeris bagai berakar umbi dalam kalangan rakyat sehingga perlu diakui bahawa hal itu memberikan kesan langsung terhadap kedudukan, imej, dan nilai bahasa Melayu.

Pendidikan dan bahasa merupakan dua perkara yang saling berkaitan rapat. Sesuatu sistem pendidikan lazimnya memilih satu bahasa pengantar untuk menyampaikan kandungan pelajaran yang terkandung dalam sukatan pelajaran atau kurikulum. Pada awal abad lepas, setiap kaum mempunyai sistem pendidikannya sendiri. Terdapat empat jenis sekolah yang menggunakan bahasa pengantar yang berlainan, iaitu sekolah Inggeris, sekolah Melayu, sekolah Cina dan sekolah Tamil.

Masyarakat Melayu mempunyai sekolah pondok dan sekolah vernakular Melayu yang didirikan oleh British. Bahasa pengantar ialah bahasa Arab dan bahasa Melayu.  Komuniti Cina dan Tamil masing-masingnya menggunakan bahasa Mandarin dan bahasa Tamil dengan orientasi sukatan pelajaran kepada negara China dan India.

Sekolah Inggeris mula berkembang di Tanah Melayu setelah Penang Free School ditubuhkan pada tahun 1816. Sekolah ini dikuasai oleh mubaligh Kristian pada peringkat awal penubuhannya, dengan menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar. Oleh sebab sekolah itu terletak di bandar, maka kedudukannya menguntungkan komuniti Cina dan India serta elit Melayu di bandar. Orang Melayu, yang kebanyakannya tinggal di luar bandar, tidak dapat meraih manfaat daripada sekolah berkenaan.  Sistem pengangkutan yang mundur dan yuran yang dikenakan menyebabkan masyarakat Melayu di luar bandar sukar menghantar anak mereka ke sekolah terbabit.

Sekolah Inggeris dianggap sebagai elitis dan hanya untuk orang yang berada dan bangsawan Melayu. Kurikulum yang berasaskan Senior Cambridge Certificate Examination  menyebabkan lulusan berkenaan mempunyai nilai yang tinggi. Maka lebih mudah untuk mereka mendapatkan pekerjaan, termasuk dalam syarikat swasta.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.2 2017

Posted in: Fokus

Cendekiawan Awam Membuka Cakerawala

Teks AWANG AZMAN AWANG PAWI

Bagaimanakah  membina cendekiawan yang berakal antarabangsa berakar kebangsaan? Di negara membangun, pembinaan imaginasi sosiologi menjadi cabaran yang besar, lebih-lebih lagi dengan budaya membaca yang kurang gemerlapan. Di sinilah peranan golongan  cendekiawan dalam wacana ilmu berupaya memberikan kesegaran perspektif pemikiran yang kritis dan  bermanfaat kepada masyarakat.

Cendekiawan dan  Imaginasi Sosiologi

Yang dimaksudkan dengan  cendekiawan ialah  individu atau kelompok yang memusatkan pemikiran  tentang sesuatu persoalan, sentiasa berfikir secara teliti,  serta mengemukakan idea yang segar  dan bermanfaat, dengan kemampuan akal budi yang sihat.  Kesemua hal ini dihasilkan dengan renungan  dan pengetahuan yang ada pada diri mereka. Golongan  ini cuba merungkaikan permasalahan masyarakat, melihat sesuatu secara menyeluruh pada  sudut pandangan pemikiran mereka, dan terlibat dalam pelbagai isu yang luas. Mereka ini boleh sahaja seniman, negarawan, ahli falsafah dan agama, usahawan dan teknokrat. Pada zaman dahulu, tuk guru ialah intelektual pada zamannya dan dihormati oleh masyarakat kerana berpengetahuan luas, bijak memecahkan persoalan, dan teliti ketika menganalisis sesuatu perkara yang berlaku dalam masyarakatnya.

Isu hudud, misalnya, bukan sekadar hudud, tetapi diiring pemahaman  dengan takzir, qisas dan diat.  Tatkala hudud merujuk  hukuman yang ditentukan dan ditetapkan  dalam al-Quran dan hadis, perlu juga pertimbangan  qisas yang berprinsip pada hukuman balasan sama, di samping pertimbangan  konsep diat yang berasaskan konsep ganti rugi.  Tuk guru, sebagai intelektual, tahu  akan keutamaan dalam Islam sebelum melaksanakan hukum hudud.  Tuk guru tersebut dapat dianggap sebagai cendekiawan berakal antarabangsa dan sejagat, tetapi mempunyai akar peribadi yang memahami situasi masyarakat setempat di tanah airnya.

Namun demikian, golongan cendekiawan itu tidak sama  dengan kelompok inteligensia yang merupakan  golongan  berpendidikan, mempunyai status kelas, dan moden yang banyak  membentuk budaya DNA politik masyarakat. Cendekiawan  ini tidak semestinya terdiri daripada inteligensia kerana golongan intelektual tidak semestinya berpendidikan tinggi.

****

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Bil.2 2017.

Posted in: Fokus