Home » Nota Editor

Komitmen dan Disiplin Membuahkan Kejayaan

Teks: Siti Noorisa Abdul Khlil

Beberapa tahun yang lalu, penulis pernah terlibat dengan pementasan teater. Walaupun penglibatan yang sedikit, namun cukup memberikan pengalaman yang berharga. Hal ini dikatakan demikian kerana sesebuah pementasan teater, sama ada yang berskala kecil ataupun besar adalah sesuatu yang tidak boleh dipandang enteng.


Komitmen dan disiplin merupakan kunci utama kepada kelancaran perancangan dan persediaan yang telah dibuat oleh sesebuah produksi. Hal ini dikatakan demikian kerana dalam tempoh dua hingga empat minggu sebelum pementasan, latihan teater perlu dilakukan secara intensif. Namun begitu, dalam konteks ini, bukan mudah untuk mengumpulkan semua orang kerana setiap daripada mereka mempunyai hal lain seperti bekerja pada waktu siang hari di tempat yang berbeza-beza.


Sesebuah pementasan teater memerlukan himpunan kelompok tenaga mahir dan profesional, sama ada penulis skrip, pengarah, pelakon, penata cahaya, jurusolek, penata bunyi, pereka set, dan lain-lain lagi yang menuntut komitmen dan disiplin yang tinggi. Kehadiran tenaga mahir ini yang sebenarnya membantu kelancaran perjalanan pementasan kerana setiap daripada mereka sudah mengetahui peranan dan tugas masing-masing.

Secara teorinya pula, persediaan awal akan melancarkan sesebuah pementasan teater. Contohnya, latihan lakonan yang diadakan pada setiap hari dapat memantapkan mutu lakonan para pelakon. Malah, para pelakon juga perlu menghafal dialog yang diberikan agar tidak berlaku kesilapan seperti terlupa semasa berada di atas pentas yang akan mengganggu kelancaran persembahan. Kesemua hal yang dinyatakan di atas antara perkara penting yang perlu diberikan perhatian oleh pihak yang terlibat dalam menjayakan sesebuah persembahan teater.


Perlu diingat bahawa penonton yang hadir ke panggung untuk menyaksikan pementasan bukan secara percuma, tetapi mereka perlu membayar tiket dengan harga tertentu yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur. Walau bagaimanapun, penonton sanggup berbelanja untuk harga tiket yang mencecah ratusan ringgit semata-mata untuk melihat lakonan dan pementasan yang terbaik. Maka itu, sekiranya sesebuah produksi teater tidak mengambil kira elemen seperti yang dinyatakan, maka harga yang dibayar oleh penonton amatlah tidak berbaloi.

Artikel dipetik daripada majalah Dewan Budaya Bil. 2

Posted in: Nota Editor

Melaka Berwibawa, Menjulang Inovasi Menjunjung Warisan

Teks SITI NOORISA ABDUL KHLIL

Melaka memberikanketerujaan. Hal ini dikatakan demikian kerana bermula antara tahun 1400-1403 hingga kini, sejarah Melakasudah melebihi 600 tahun. Makaitu, dalam tempoh tersebut pelbagai peninggalan warisan sejarah Melaka tersedia untuk diterokai. Bermula dengan kisah pembukaan Kota Melaka oleh Parameswara, seorang raja Srivijaya dari Palembang,kemudian, beralih kepada karya sastera Melayu klasik HikayatHang Tuah, iaitu sebuah naratifepik keagungan orang Melayu.Sesungguhnya, keagungan KerajaanMelayu Melaka memberikan iktibar yang boleh dijadikan panduan untuk membina negara yang makmur. Namun begitu, era penjajahan oleh Portugis, Belanda,dan Inggeris dijadikan pengajaran.

Peninggalan penjajah erakolonial memberikan peluangkepada pelancong untuk melihatbangunan yang masih gahsehingga kini, iaitu Kota A Famosa.Selain itu, Melaka memberikanpeluang kepada pengunjunguntuk meneroka keunikan dantradisi masyarakat Baba Nyonya Chetti, Portugis, dan Chingai yang Chetti, Portugis, dan Chingai Chetti, Portugis, dan Chingai yang masih diamalkan sehingga kini. Kedudukannya yang berada di Selat Melaka, Melaka merupakan bandar raya yang terkenal dengan warisan sejarah silam dan kepelbagaian budaya masyarakat majmuk. Oleh sebab itu, pada 7 Julai 2008, dalam persidangan Jawatankuasa Warisan Dunia ke-32 yang berlangsung di Quebec City, Kanada, Melaka diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pelajaran, Sains dan Kebudayaan Bangsa- Bangsa Bersatu (UNESCO).

Tahun 2018 melakar satu lagi sejarah apabila negeri Melaka ditadbir oleh kerajaan baharu, iaitu Pakatan Harapan. Selang beberapa bulan selepas itu, Kerajaan baharu telah mengumumkan bahawa tahun 2019 merupakan Tahun Melawat Melaka. Persoalannya menjelangnya Tahun Melawat Melaka 2019, adakah Melaka sudah bersedia ke arah pembinaan budaya dan jati diri anak bangsa untuk berhadapan dengan kebanjiran pelancong?

Hal ini dikatakan demikian kerana apabila banyak pelancong mula memasuki sesuatu tempat, maka nilai tradisi negeri Melaka harus dipertontonkan secara lebih jelas. Namun begitu, apabila diperhatikan, penyerapan budaya asing sebenarnya berlaku dalam masyarakat tempatan. Sebagai contohnya, beca roda tiga yang amat sinonim dengan Melaka, tidak menggambarkan identiti sebenar negeri Melaka. Kebanyakan hiasan pada beca roda tiga mempamerkan patung seperti Hello Kitty, Baby Shark, Iron Man, Spiderman, dan pelbagai watak lain yang datang dari luar. Malah, kebingitan lagu “Baby Shark doo … doo … doo …” mengganggu pendengaran. Alangkah baiknya sekiranya lagu Dondang Sayang dapat dimainkan sebagai daya penarik yang menonjolkan identiti sebenar Melaka.

Hal ini bagi memastikan negeri yang istimewa dengan sejarah dan budaya ini dapat mempertahankan identiti warisannya supaya tidak pupus begitu sahaja. Tidak dinafikan bahawa inovasi perlu untuk mencapai kemajuan dan kemodenan. Namun begitu, sekiranya kemodenan dikejar tanpa batasan, dikhuatiri generasi kini akan hanyut, dan terus hilang daripada landasan yang sebenar. Diharapkan dengan pucuk pimpinan pentadbiran yang baharu di bawah pemerintahan Yang Amat Berhormat (YAB) Tuan Haji Adly Zahari yang berwibawa tidak akan membiarkan pihak yang alpa ini terus menguburkan warisan sejarah yang dipertahankan sehingga kini untuk rujukan generasi sekarang dan pada masa akan datang. Semoga Melaka terus maju dan cemerlang sebagai negeri yang berwibawa dan bermaruah.

***

Artikel ini dipetik daripada majalah Dewan Budaya Bil.10

Posted in: Nota Editor

Bersusila dalam Kehidupan

Teks SITI NOORISA ABDUL KHLIL

Sememangnya, kewujudan rangkaian media sosial sangat memudahkan orang di seluruh dunia untuk berhubung antara satu sama lain. Namun begitu, perlu disedari bahawa pengaruhnya mampu mendatangkan ancaman terhadap perpecahan sesama manusia. Seakan-akan menjadi trend pada masa ini, kebanyakan pengguna kerap memuat naik semua perkara di media sosial sehingga semua orang dapat mengetahui apa-apa sahaja yang berlaku sama ada di dalam ataupun di luar negeri.

Baru-baru ini tular kisah seorang guru memuat naik gambar dua orang pelajarnya (lelaki dan perempuan) yang bergaduh kerana ejek-mengejek, iaitu pelajar perempuan digelar“burger”, manakala pelajar lelaki dipanggil “burger hangus”. Dalam laman facebooknya, guru tersebut menceritakan secara terperinci pergaduhan tersebut sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan keluarga pelajar terbabit dan orang luar yang membacanya. Dikatakan,kesan daripada kisahnya yang tular itu, pelajar tersebut tidak mahu hadir ke sekolah kerana berasa malu apabila orang mentertawakannya. Mungkin guru tersebut tidak mempunyai niat untuk memalukan pelajarnya, namun kelakuannya itu dianggap tidak berhati-hati dan tidak memikirkan sensitiviti masyarakat.

Kesan daripada kisah yang ditularkan ini, berkemungkinan akan ada individu atau pihak yang cuba mengambil kesempatan untuk mewujudkan retak antara kaum atau sesama kaum disebabkan ada pihak yang tidak menjiwai prinsip Rukun Negara yang dibentuk pada 31 Ogos 1970. Lima prinsip Rukun Negara telah dirangka yang merangkumi; Kepercayaankepada Tuhan, Kesetiaan kepada Raja dan Negara, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang-undang dan Kesopanan dan Kesusilaan.

Berdasarkan prinsip kelima, iaitu Kesopanan danKesusilaan menjelaskan bahawa setiap individu atau kumpulan masyarakat seharusnya berkelakuan sopan,mempunyai moral yang tinggi,menghormati hak orang lain dan menghindarkan diri daripada membangkitkan perkara sensitif yang boleh mengundang ketidakpuasan hati orang lain. Jelas menunjukkan bahawa tanpa tatasusila, pelbagai penyakit masyarakat akan timbul kerana mereka bebas berbuat apa-apa sahaja yang mereka suka tanpa mempedulikan hak orang lain. Daripada kisah yang berlaku ini, dapat disimpulkan bahawa masyarakat kita tidak belajar daripada sejarah 13 Mei 1969, iaitu tragedi yang menghuru harakan rakyat pada masa itu.Oleh itu, pengenalan lima prinsip ini bertujuan membetulkan sikap masyarakat dalam usaha melahirkan generasi yang bersatu padu dan menjadi contoh yang baik kepada orang lain. Tanpa penghayatan dan pembudayaan prinsip Rukun Negara ini, maka akan ada lebih banyak lagi cerita yang kurang baik tular di media sosial.

SELAMAT MENYAMBUTHARI MALAYSIA

***

Artikel ini dipetik daripada majalah Dewan Budaya Bil. 9

Posted in: Nota Editor

Lagu Patriotik Tradisi Turun-temurun

TEKS SITI NOORISA ABDUL KHLIL

Apabila ditugaskan sebagai fasilitator untuk program Majalah dalam Kelas (MDK),iaitu program anjuran Bahagian Majalah, Dewan Bahasa danPustaka, saya suka menyanyikan lagu Warisan, nyanyian Allahyarham Sudirman Haji Arshad sebelum memulakan program. Saya berasa sangat terkesan dengan lirik dan melodi lagu tersebut sehingga mengundang rasa sebak, dan menyuntik semangat saya untuk mengendalikan program tersebut. Situasi ini bukan sahaja memberikan kesan kepada saya,tetapi turut mengundang minat dalam kalangan pelajar untuk berdiri dan menyanyikan lagu tersebut bersama-sama dan saya dapat merasakan kehangatan patriotisme itu seolah-olah sedang mengalir dalam diri kami.
Secara kebiasaannya, kita kerap mendengar lagu patriotik pada bulan Ogos sahaja. Sepanjang bulan tersebut, stesen radio akan memainkan lagu patriotik sebagai ingatan kepada seluruh rakyat Malaysia akan pejuang terdahulu untuk membebaskan tanah air daripada cengkaman penjajah. Lucy Mair dalam bukunya, An Introduction to Social Anthropology, menyatakan bahawa kebudayaan ialah milik bersama masyarakat yang mempunyai tradisi yang sama. Dalam konteks ini, lagu patriotik dicipta untuk menerapkan nilai patriotik seperti kesetiaan, pengorbanan, dan penghormatan kepada negara untuk diamalkan dalam kalangan masyarakat yang berbilang kaum di Malaysia.
Pada dekad 1960-an lagi, banyak lagu patriotik yang dicipta memberikan kesan yang mendalam kepada pendengar, malah lagu tersebut bersifat malar segar. Hal ini dikatakan demikian kerana lagu patriotik sifatnya perlu bertahan lama dan perlu didengari dari satu generasi kepada generasi yang lain. Sungguhpun begitu, pada masa ini, terdapat juga lagu patriotik alaf baharu yang turut membawa patriotisme, dicipta. Namun begitu, kesannya tidak begitu berasa. Hal ini dikatakan demikian kerana lagu patriotik seharusnya ditujukan untuk semua bangsa dan generasi, tetapi kebanyakan penciptaan melodi dan lirik lagu patriotik kini sukar untuk dihafal. Pencipta pada masa ini cenderung menghasilkan lirik dengan menggunakan bahasa kolokial dan diselang-selikan dengan bahasa Inggeris, malah turut memasukkan unsur rap pada melodi lagu tersebut.
Tidak dinafikan bahawa inovasi yang dilakukan pada lirik dan melodi lagu patriotik bertujuan untuk memenuhi selera pendengar kini, tetapi bagaimanakah dengan orang-orang terdahulu atau kaum lain? Hal ini boleh dipersoalkan kerana lagu patriotik ialah milik bersama-sama dan bukan hanya untuk kaum tertentu sahaja. Bahkan, lirik lagu patriotik berfungsi sebagai mesej kepada rakyat untuk membangkitkan semangat cinta akan negara dan bangsa. Namun demikian, sekiranya lagu patriotik tidak dapat difahami dan dihayati oleh semua kaum, bagaimanakah mesej tersebut dapat sampai kepada rakyat?
Lagu patriotik seharusnya menjadi warisan turun-temurun yang dapat dihayati oleh semua bangsa dari satu generasi ke satu generasi yang lain, malah menjadi amalan yang sudah sebati dengan sesuatu masyarakat. Sebagai contohnya, lagu Negaraku. Tatkala lagu Negaraku berkumandang, tidak kira bangsa atau di mana sahaja kita berada, secara automatik kita akan berdiri menunjukkan rasa hormat akan lagu kebangsaan
Malaysia, selain turut berasa megah menghayati setiap bait bait lirik lagu tersebut. Walau bagaimanapun, apabila lirik dan melodi diubah suai mengikut selera pihak tertentu sahaja, maka hayat lagu patriotik tersebut tidak akan bertahan lama, malah penerapan nilai patriotik tidak dapat disematkan dalam hati rakyat. Perjuangan bukan untuk seketika sahaja, tetapi harus kekal untuk selama lamanya agar keharmonian rakyat dan keutuhan negara terus terpelihara.
Selamat Menyambut Hari Kebangsaan yang ke-61.

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya Bil.7 2018.

Posted in: Nota Editor

Uniknya “Kuba Guling”

Teks SITI NOORISA ABDUL KHLIL

BULAN pesta makanan.Itulah jolokan yangdiberikan apabilamenjelang bulan Ramadan.Walaupun telah berlalu untuktahun ini, namun kenikmatandan kemanisan bulan ini akandikenang sepanjang tahun. Halini dikatakan demikian keranapada bulan ini pelbagai variasimenu dan keenakan makanandihidangkan kepada orangramai, tanpa mengira bangsadan agama, mereka sama-samamerasainya.Paling mencuri tumpuanpada tahun ini ialah kuih “kubaguling” yang tular di mediasosial gara-gara keunikan namadan warnanya. Selain faktornamanya, resipi yang melibatkan penggunaan arang tempurungkelapa dikatakan turut menarik perhatian orang ramai untuk mencuba kuih yang berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang ini.

Sebenarnya, sebelum kemunculan “kuba guling”, negeri Kelantan antara yang menghidangkan makanan dengan nama yang pelik dan unik. Antaranya seperti lompat tikam, tahi itik, g
erodok telur, nasi tumpang, puteri mandi dan badak berendam. Keunikan inilah menjadi salah satu faktor yang mengayakan warisan budaya Melayu hingga menjadi tarikan pelancong sama ada dalam negara atau luar negara untuk melawat sesuatu tempat tersebut.

Maka, disebabkan oleh faktor itulah juga George Town dan Melaka diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO memandangkan kedua-dua negeri ini merupakan tempat pelancongan yang maju. Selain peninggalan sejarah, kedua-dua negeri ini mendapat jolokan “syurga makanan” kerana kepelbagaian menu dan keenakan rasanya. Pulau Pinang yang terkenal dengan nasi kandar dan pasembur, manakala Melaka yang digemari kerana asam pedas dan cendol sesungguhnya meninggalkan 1000 kenangan indah yang tidak akan dilupakan oleh sesiapa sahaja yang berkunjung ke negeri tersebut. Semoga Malaysia dapat menambahkan lagi jumlah pengiktirafan Tapak Warisan Dunia pada masa akan datang.
Salam perkenalan.
***
Dalam kesempatan ini, sidang editor Dewan Budaya mengucapkan selamat bersara kepada Encik Azmi Ibrahim, Ketua Editor Bahagian Majalah yang telah menamatkan perkhidmatan beliau di Dewan Bahasa dan Pustaka pada 8 Jun 2018. Didoakan semoga tuan terus maju jaya.

*****
Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya Bil. 7 2018.

Posted in: Nota Editor

Kita Makan Selagi Boleh Makan

Pemuda itu menikmati sajian iftarnya sesudah bersembahyang maghrib.  Dia tiba di meja makan itu agak lewat daripada jemaah lain, mungkin kerana dia lewat menunaikan kewajipannya.  Jemaah lain sedang menikmati sajian yang disediakan, tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan, setelah seharian menunaikan ibadah puasa.  Di dalam pinggan pemuda itu, ada sejemput nasi, lauk, sayur dan buah.

“Itu sahajakah?” tegur lelaki yang duduk di sebelah pemuda itu apabila melihat pinggan itu.

“Ini sahaja rezeki saya pada hari ini.  Ini sahaja yang tinggal,” jawab pemuda itu.

“Ambil nasi saya sedikit,” balas lelaki itu.

“Tak apalah. Ini pun dah cukup,” jawab pemuda itu lagi.

Setelah mendengar jawapan itu, lelaki tersebut terus memindahkan segenggam nasi ke pinggan pemuda itu.  “Kita makan bersama-sama,” katanya.

Peristiwa yang mengesankan itu berlaku di sebuah masjid di ibu negara.  Walaupun nasinya tidak banyak dan pasti dapat dihabiskannya, lelaki itu sanggup berkongsi nasinya dengan  orang lain.  Pastinya dia lapar kerana seharian berpuasa, tetapi dia tidak memikirkan perutnya sahaja, malah perut orang lain juga.

Keadaan di kelab itu riuh-rendah.  Pengunjung berbual-bual sambil menantikan azan yang menandakan masuknya waktu maghrib dan waktu berbuka puasa.  Lazimnya pengunjung kelab itu datang secara berkumpulan, baik dengan keluarga, sahabat handai mahupun rakan sepejabat.  Jarang-jarang pengunjung kelab datang berseorangan.

Meja makan dipenuhi sajian.  Ruang kosong sukar untuk dicari.  Barangkali semakin besar meja, semakin banyaklah sajiannya.  Hidangan disajikan secara bufet  di tempat khusus.  Barangkali sajian memenuhi meja makan kerana pengunjung kelab itu tidak mahu berulang-alik ke meja hidangan selepas sajian “pusingan pertama” mengisi perut.

Pasti ada pengunjung kelab itu yang mampu untuk menghabiskan sajian yang diambilnya kerana dia mengambilnya mengikut keperluan perut.  Pasti ada juga pengunjung yang tidak mampu untuk menghabiskan apa-apa yang diambil oleh sebab dia mengambilnya berdasarkan kehendak hati.  Sebagai akibatnya, pasti ada sajian yang menghuni tong sampah.

Yang mesti disebut ialah bahawa rakyat negara ini membuang 17 800 tan makanan setiap hari.  Jumlah itu dapat mengisi perut 2.3 juta orang sebanyak tiga kali.  Kajian oleh Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal menunjukkan bahawa pada setiap tahun, sebuah keluarga biasa “membuang” lebih daripada sebulan gaji untuk makanan yang tidak dimakan.

Akal yang waras pasti sukar untuk menerima hakikat bahawa ada orang yang tidak memahami kepentingan makanan dan membazirkannya dengan alasan sudah kenyang, tidak sedap, atau apa-apa sahaja, sedangkan masih ada orang yang kais pagi makan pagi.  Namun demikian, keadaan itulah yang berlaku di negara ini.

Seorang rakan penulis ini amat terkesan apabila mendapati sebuah keluarga orang asli yang kais petang makan petang. Ketua keluarga orang asli ini pergi ke taman perumahan tempat rakan penulis ini tinggal untuk mencari kotak untuk dijual bagi mengisi perut lima orang anaknya yang masih kecil.  Kisah yang dipaparkan dalam Facebook ini menatijahkan bantuan daripada orang tertentu.

Walau apa-apa pun, eloklah kita mengkaji tabiat makan kita semula. Tiada sesiapa yang dapat menghalang kita daripada makan, tetapi makanlah berpada-pada.  Kita mahu nikmat makan kita itu kekal sehingga akhir hayat.

*****

Pada kesempatan ini, saya mengucapkan terima kasih kepada Muhammad Lutfi Zahid yang meninggalkan Dewan Budaya mulai keluaran Bil. 7 2017 kerana dinaikkan pangkat.  Beliau berkhidmat sebagai penolong editor Dewan Budaya daripada keluaran April 2016 hingga keluaran Bil. 6 2017. Muhammad Lutfi banyak melakukan liputan peristiwa budaya dan seni.  Marilah kita berdoa agar beliau memperoleh kejayaan yang lebih cemerlang ketika melaksanakan tugas baharunya.

Selamat menyambut Aidilfitri 2017.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Seni Persembahan Tradisional Warisan Bangsa Menujui 2050

Tanpa menghiraukan keriuhan keadaan sekeliling, dengan pantasnya dia berjalan ke kaunter pertanyaan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Negeri Sembilan di Seremban.  Selepas memperoleh maklumat yang dikehendakinya daripada petugas kaunter, sepantas itu jugalah dia meninggalkan kaunter dan memasuki auditorium JKKN itu.  Memang ganjil tindakan lelaki berbangsa Tionghoa itu kerana pada malam tersebut, berlangsung persembahan Muzika Negeri Sembilan dan Minang Serantau, bukannya pertunjukan opera Cina.

Penuh sesak auditorium JKKN pada malam itu, seolah-olah rakyat seluruh negeri berkumpul di situ.  Oleh sebab penulis ini tiba lewat di auditorium itu, terpaksalah penulis ini berdiri di barisan belakang untuk menonton persembahan pada malam itu.  Persembahannya memang menarik.  Penonton begitu terhibur menontonnya. Pastinya lelaki berbangsa Tionghoa tadi pun begitu.

Dewan Fakulti Muzik dan Seni Persembahan (FMSP) Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjong Malim, tidaklah sesesak auditorium JKKN di Seremban.  Pada hari itu, fakulti tersebut dan Petronas, dengan kerjasama Nusa Centre, syarikat penerbitan buku yang banyak terbabit dalam kegiatan kebahasaan, kesusasteraan dan kebudayaan, menganjurkan Festival Seni Persembahan FMSP-Petronas.  Festival itu diisi oleh forum seni dan persembahan makyung.

Dalam kalangan pemain makyung itu, kelihatan seorang pemain yang cerah kulitnya.  Ya, dia berbangsa Tionghoa – begitu kata pensyarah fakulti tersebut.  Yang lebih menarik lagi, dia pelajar seni persembahan warisan Melayu di universiti itu.  Tidak mustahil jika ada lagi orang sepertinya di universiti awam yang lain di negara ini.

Penulis ini berasa bertuah kerana dapat menghadiri kedua-dua persembahan itu.  Penulis ini juga berasa bahawa masa tidak terbazir apabila menonton kedua-dua persembahan itu, apatah lagi mampu pula menghayatinya.            Yang dapat diandaikan ialah bahawa seni persembahan tradisonal masih mendapat tempat dalam kalangan masyarakat negara ini.  Persembahan yang mencuri perhatian, kehadiran penonton yang memberangsangkan, menjadi bukti bahawa seni persembahan tradisional itu masih mempunyai pengikut.

Sungguhpun demikian, sesekali timbul pertanyaan dalam benak penulis ini:  adakah seni persembahan tradisional warisan bangsa ini akan wujud selepas tamatnya Transformasi Nasional 2050?  Dalam dunia yang serba canggih hari ini, dengan warganya yang tidak sabar-sabar ingin mendakap pemodenan, tidak mustahil jika seni persembahan tradisional warisan bangsa ini hanya dapat dilihat di muzium atau ditonton di televisyen, seperti kita menonton filem P. Ramlee yang diterbitkan 50 tahun yang lalu.

Pada hari ini, negara bertuah kerana masih ada insan yang bersungguh-sungguh bergiat dalam seni persembahan tradisional.  Negara mempunyai Omar Md. Hashim, Rosnan Abdul Rahman dan Muhammad Muhamad Yunus – sekadar menyebut beberapa nama. Mereka menyerlah dalam seni persembahan tradisional yang diceburi.

Omar, atau lebih dikenali sebagai Omara, begitu terkenal dalam ghazal parti dan boria.  Dia berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk memastikan kelangsungan kedua-dua seni persembahan itu.  Rosnan pula pakyung lelaki pertama dalam persembahan makyung.  Sebelum “ketibaannya”, watak pakyung dipegang oleh wanita.  Kisah mereka dapat diikuti dalam Dewan Budaya keluaran ini.

Muhammad bergiat cergas dalam seni persembahan gendang Pahang.  Dia mengembarai negeri itu untuk mengumpulkan dan merakamkan maklumat tentang gendang tersebut.  Kisahnya dapat dibaca dalam Dewan Budaya Bil. 3 2017.

Meskipun begitu, kehadiran mereka belum dapat menjamin kelangsungan seni persembahan yang diceburi.  Begitu juga dengan mereka yang lain yang membabitkan diri dalam seni persembahan yang lain.  Mereka memerlukan bantuan daripada pihak yang berwenang, seperti JKKN dan stesen televisyen, untuk menyebarluaskan maklumat tentang seni persembahan itu.  Mereka juga memerlukan bantuan daripada institusi pengajian tinggi untuk melakukan kajian lanjut dan terperinci, dan mengajarkan seni persembahan itu secara formal.

Dengan cara yang demikian, dan tentunya dengan kaedah yang lain lagi yang tidak dinyatakan di sini, barulah seni persembahan tradisional warisan bangsa di negara ini mampu melangkaui tahun 2050.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Jefri Zain “Penyelamat” Wayang Kita?

Barisan itu sudah pun panjang apabila penulis ini tiba di situ. Yang tidak beratur pun ada; mungkin menunggu rakan yang beratur itu. Dengan penuh kesabaran dan tentu juga ketabahan, mereka menunggu  pembukaan kaunter tiket panggung wayang itu.  Penulis ini tidak pasti akan tempoh mereka mula beratur, tetapi yang pasti, semakin lama semakin panjang barisan itu. “Akan dapatkah aku sekeping tiket?” Pertanyaan itu bermain-main dalam benak penulis ini ketika berada dalam barisan dan mungkin juga mereka yang lain.

Biasanya kaunter tiket panggung wayang itu akan dibuka setengah jam sebelum tayangan filem bermula.  Sebaik-baik sahaja kaunter itu dibuka, dan seperti lazimnya hanya satu kaunter dibuka walaupun memang ada dua kaunter, keadaan menjadi kelam-kabut.  Barisan sudah tidak kelihatan seperti barisan.  Orang ramai berasak-asak untuk mendapatkan tiket.  Masing-masing bimbang jika  gagal mendapatkan tiket.

Itulah keadaan yang berlaku pada suatu hujung minggu 34  tahun yang lalu di bandar diraja Perak.  Tidak salah jika dikatakan bahawa itulah kali pertama dan terakhir penulis ini terpaksa berasak-asak dan berebut-rebut untuk mendapatkan tiket wayang di pawagam itu.  Tidak pasti pula jika keadaan itu berlaku untuk waktu tayangan yang lain bagi filem tersebut. Pada waktu lain untuk filem lain, keadaan tidak begitu.

Tentu sekali filem Bukit Kepong mempunyai daya tarikan yang tersendiri sehingga menyebabkan penonton seolah-olah “merusuh” ketika hendak mendapatkan tiket. Tidak mustahil jika penonton tertarik kepada filem itu kerana Bukit Kepong memenangi banyak anugerah, termasuk filem terbaik, dalam Festival Filem Malaysia 1982.  Tidak mustahil juga jika mereka ingin menonton lakonan pelakon era 1950-an dan 1960-an di Singapura, seperti Jins Shamsuddin dan A. Rahim.  Tidak boleh juga ditolak kemungkinan bahawa orang ramai menonton filem itu kerana ingin tahu akan sejarah Bukit Kepong.

Bagi penulis ini, ketiga-tiga faktor itu menjadi pendorong untuk menonton filem tersebut.  Rasa-rasanya berbaloi juga penulis ini “merusuh” untuk mendapatkan tiket wayang tersebut.  Memang menjadi kelaziman untuk penulis ini mengunjungi panggung wayang pada setiap hujung minggu kerana itulah hiburan yang ada di bandar itu pada waktu itu, selain, barangkali, mesin alur di satu-satunya pasar raya di situ.  Jika tidak kerana wayang, pasti penulis ini akan menunaikan tanggungjawab sebagai ahli Kelab Tidur Siang.

Pada hakikatnya, sudah agak lama penulis ini tidak mengunjungi panggung wayang.  Dua buah pawagam yang kerap dikunjungi oleh penulis ini di bandar di tepi Sungai Perak itu sudah tidak ada lagi.  Cathay, pawagam yang menayangkan Bukit Kepong, sudah dirobohkan dan tempatnya digantikan oleh pasar raya The Store.  Di tapak Rex pula, kini terdiri sederet kedai tiga tingkat.  Yang selamat daripada arus pembangunan hanyalah Kapitol, yang berubah menjadi kedai perabot.  Penduduk bandar itu sudah tidak menonton wayang di pawagam.

Di tempat tinggal penulis ini sekarang, dua buah panggung wayang yang selalu dikunjungi pun tidak lagi beroperasi seperti fungsi asalnya meskipun kedua-dua buah bangunannya masih kejap berdiri.  Paramount sudah menjadi pasar raya Giant manakala Ruby terus sunyi sepi tanpa aktiviti.  Tidak seperti penduduk bandar itu, masyarakat bandar ini dapat menonton filem di panggung wayang moden – sinepleks.

Tidak dapat dipastikan akan kali terakhir penulis ini berkunjung ke panggung wayang tradisional atau panggung wayang moden.  Barangkali kali terakhir kunjungan penulis ini ke pawagam berlaku hampir 20 tahun yang lalu! Sepanjang ingatan, tidak lebih daripada lima kali penulis ini mengunjungi sinepleks.  Antara yang dikunjungi termasuklah sinepleks di Amcorp Mall yang kini telah menjadi toko buku lebihan.

Kadang-kadang penulis ini terfikir tentang sebab tiada lagi kunjungan ke panggung wayang, atau dalam konteks sekarang, sinepleks.  Mungkin tidak salah jika dikatakan bahawa filem, baik Melayu mahupun bukan Melayu, gagal menambat hati penulis ini.  Kecuali beberapa buah filem, seperti Bukit Kepong, penulis ini masih berminat untuk menonton filem yang dihasilkan sewaktu era kegemilangan filem Melayu.

Dalam keadaan politik antarabangsa negara ini yang “kepanasan” sekarang, tentu menarik jika “perisik” tersohor negara, Jefri Zain, dapat dihidupkan semula untuk menyelamatkan warga Malaysia yang terperangkap di Pyongyang.  Tentu lebih menarik lagi jika Jefri Zain dapat menyelamatkan wayang kita.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Gerakan Menyelamatkan Gendang Pahang

Sajian majlis perkahwinan di Kampung Kuala Mai, Kuala Krau, itu kelihatan sedap. Selain hidangan yang lazim ditemukan dalam majlis sebegitu, seperti ayam masak merah dan rendang daging lembu, kali ini ada gulai ikan patin.  Bagi sebahagian besar daripada tetamu majlis tersebut, gulai ikan patin merupakan sajian “biasa” kerana mereka masyarakat tempatan.  Bagi penulis ini, sajian tersebut “luar biasa” kerana jarang-jarang dihidangkan dalam majlis sebegitu di ibu kota.

Sambil menikmati hidangan itu, tetamu disajikan oleh persembahan gendang Pahang oleh sebuah kumpulan tempatan.  Pemimpin Kumpulan Unggul Tori mengumumkan bahawa mereka akan memainkan dua buah lagu.  Seraya tetamu, termasuk penulis ini, menikmati jamuan, kumpulan gendang Pahang itu melaksanakan tugas yang diamanahkan oleh tuan rumah. Yang pasti, tetamu lebih menghayati hidangan daripada menghayati persembahan gendang Pahang!

Tiba-tiba sahaja tidak lagi kedengaran muzik yang dimainkan oleh kumpulan gendang Pahang itu.  Rupa-rupanya mereka telah tamat memainkan dua buah lagu itu, seperti yang diumumkan oleh pemimpin kumpulan.  Dua buah lagu?  Tidak dengar seperti persembahan dua buah lagu pun.  Yang dapat didengar hanyalah paluan gendang dan gong.  Barangkali penulis ini terlalu “taasub” kepada sajian gulai ikan patin, dan yang lain-lain, sehingga tidak sedar bahawa kumpulan gendang Pahang itu telah memainkan dua buah lagu.

Tidak banyak orang yang mengetahui perihal apa-apa sahaja tentang gendang Pahang.  Mungkin tidak salah jika dikatakan bahawa ada orang Pahang pun yang tidak tahu akannya.  Kini ada segelintir orang yang giat berusaha untuk memartabatkan seni dan budaya Pahang yang telah lama “bersembunyi” itu.  Pelbagai usaha dilakukan oleh kumpulan ini untuk memaklumatkan dan mengilmukan masyarakat Pahang, khususnya, dan rakyat negara ini, amnya, tentang warisan nenek moyang itu.

Muhammad Muhamad Yunus dan Khairul Azhar Abdullah hanya insan biasa di Jerantut, yang masih mampu menghirup udara bersih, yang masih dapat makan hidupan sungai yang segar, yang tidak perlu menghadapi kerenah lalu lintas yang menyakitkan badan dan hati.  Muhammad penulis ini kenali sejak 37 tahun yang lalu ketika sama-sama cuba memandaikan diri di Kuala Kangsar.  Khairul Azhar, rakan Muhammad, baru penulis ini kenali sejak empat bulan yang lalu.

Walaupun telah lama mengenali Muhammad, memang tidak disangka dan dijangka bahawa sahabat penulis ini akan menjadi insan yang mempunyai pengetahuan yang luas dan mendalam tentang gendang Pahang.  Muhammad memang meminati muzik sejak bangku sekolah.  Beliau dram major pancaragam sekolah.  Beliau mendampingi Abdul Razak Shafie, guru muzik sekolah.  Beliau mampu menulis not muzik.  Beliau mengenali Anuar Zain ketika penyanyi termasyhur negara masih bersekolah rendah.  Segala-galanya tentang muzik moden.

Pertemuan tiga jam antara penulis ini dan Aninah Janang dengan Muhammad dan Khairul Azhar banyak memberikan manfaat kepada kami.  Banyak maklumat yang kami peroleh tentang gendang Pahang daripada kedua-dua orang penggiat itu. Itulah kali pertama kami mendapat maklumat primer tentang kesenian Pahang yang dijangka akan pupus jika sesuatu tidak dilakukan untuk menyelamatkannya. Satu daripada cara untuk menyelamatkannya adalah dengan mendokumentasikannya melalui penulisan. Itulah yang kami lakukan – mengumpulkan maklumat dan kemudian mengolahnya dalam bentuk penulisan –  selepas menikmati hidangan tengah hari – gulai ikan patin dan udang galah.

Negeri Pahang amat bertuah kerana masih memiliki penggiat gendang Pahang, seperti Muhammad dan Khairul Azhar.  Mereka merantau ke seluruh negeri untuk mendapatkan maklumat tentang gendang tersebut.  Daripada maklumat yang dikumpulkan oleh mereka, kelihatannya gendang Pahang mempunyai perbezaan antara daerah. Sebagai contoh, lagu Sama Deras di Jerantut, Temerloh, dan Pekan dikenali sebagai Gendang Suluk di Lipis.

Walau bagaimanapun, yang diyakini ialah bahawa perbezaan ini akan dapat diatasi jika semua penggiat gendang Pahang di seluruh negeri itu duduk semeja dan berbincang.  Muhammad dan Khairul Azhar boleh memulakan usaha ini dengan kerjasama Pejabat Wakil Rakyat Jerantut, Majlis Daerah Jerantut, dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Pahang.

**********

Tiada apa-apa yang lebih menyedihkan seseorang daripada kehilangan orang tersayang dalam keluarga.  Pereka letak Dewan Budaya, Elyanna Samsuddin, mengalami keadaan itu apabila bondanya kembali ke rahmatullah pada pukul 6.42 petang 30 Januari 2017 yang lalu.  Sehubungan dengan itu, marilah kita berdoa agar roh arwah Rohana Ahmad diletakkan dalam kalangan orang beriman. Al-Fatihah.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Inggeris dan Rakyat Negara Ini

Menurut catatan sejarah, Inggeris mula bertapak di Tanah Melayu pada tahun 1786. Pada tahun itu, Inggeris mengambil alih pentadbiran Melaka daripada Belanda.  Banyak pihak berpandangan bahawa tahun tersebut dapat dianggap sebagai tempoh bermulanya penjajahan (ada pihak yang menggunakan istilah pentadbiran) Inggeris di negara ini.

Dari tahun tersebut, sedikit demi sedikit Inggeris meluaskan pengaruhnya di Tanah Melayu.  Inggeris meletakkan wakilnya yang disebut sebagai residen di negeri yang ditadbirnya secara langsung atas undangan pemimpin tempatan; sultan hanyalah sebagai boneka.  Di negeri yang tidak ditadbirnya secara langsung, wakil Inggeris dikenali sebagai penasihat.  Namun demikian, pada hakikatnya, baik residen mahupun penasihat, Inggeris tetap menjadi pentadbir dan bukannya raja Melayu.

Dalam tempoh penjajahannya, Inggeris mendirikan sekolah untuk memberikan pendidikan kepada orang tempatan.  Penang Free School ialah sekolah pertama yang didirikannya, pada tahun 1816.  Kemudian muncullah beberapa banyak sekolah Inggeris yang lain, seperti Victoria Institution di Kuala Lumpur pada tahun 1893, Malay College Kuala Kangsar pada tahun 1905, dan Clifford School di Kuala Lipis pada tahun 1913.

Mengapakah Inggeris mendirikan sekolah sebegitu?  Ada pihak yang berpendapat bahawa sekolah sebegitu didirikan untuk menerapkan idealisme Inggeris dalam kalangan masyarakat tempatan.  Dengan hal yang demikian, Inggeris akan terus menjajah negara ini secara implisit, melalui minda masyarakat tempatan dan menjadikan mereka sebagai pemuja Inggeris (sesetengah pihak lebih suka menggunakan istilah pencinta Inggeris) walaupun negara ini telah mencapai kemerdekaan.

Menurut seorang rakan penulis ini, dia mendapat pendidikan menengah di sekolah beraliran Inggeris pada tahun 1960-an.  Oleh sebab itu, dia mampu untuk berbahasa Inggeris dengan baiknya.  Namun demikian, apabila dia berkhidmat di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), penggunaan bahasa Melayu yang baik menjadi keutamaannya.  Hal ini dikatakan demikian kerana itulah perjuangan DBP.  Jika dia tidak bertugas di tempatnya sekarang, tidak mustahil jika dia sentiasa menggunakan bahasa Inggeris dan menjadi pemuja Inggeris.

Penulis ini juga mendapat pendidikan menengah di sekolah yang diasaskan oleh penjajah. Sekolah itu didirikan oleh Inggeris pada awal abad ke-20 untuk melatih dan menyediakan golongan elit Melayu sebagai pentadbir apabila negara ini mencapai kemerdekaan.  Pendidikan yang diberikan memanglah sama seperti yang berlaku di Britain, dengan sedikit pengubahsuaian dengan pemasukan pendidikan Islam.

Tidak seperti rakan sepejabat penulis ini, sewaktu penulis ini belajar di sekolah tersebut, aliran Inggeris telah ditukarkan kepada aliran kebangsaan.  Semua mata pelajaran, kecuali bahasa Inggeris, diajarkan dengan menggunakan bahasa kebangsaan, iaitu bahasa Melayu.  Rata-ratanya pelajar sekolah itu mampu menggunakan kedua-dua bahasa tersebut dengan baiknya.

Penulis ini menganggotai kumpulan Whatsapp dan Telegram bersama-sama rakan sekolah yang lain.  Ada antara rakan penulis ini dalam kumpulan Whatsapp dan Telegram tersebut yang berbicara dengan menggunakan bahasa Inggeris yang amat baik – mungkin lebih baik daripada pengguna asli bahasa itu.  Hal ini tidak menghairankan, malah memang dijangkakan, oleh sebab mereka yang menggunakan bahasa penjajah itu melanjutkan pengajian di luar negara, terutama di Britain, Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand.

Pada hakikatnya, setelah 50 tahun menikmati kemerdekaan, Inggeris masih menjajah negara ini.  Inggeris berjaya menanam idealismenya dengan amat kuat sewaktu menjajah negara ini.  Tidak cukup dengan hal itu, kini wujud gerakan yang memperjuangkan penggunaan bahasa Inggeris dengan lebih meluas.  Kata gerakan ini, penguasaan bahasa Inggeris rakyat negara ini sekarang tidak sebaik penguasaan bahasa Inggeris mereka yang terdahulu. Kata gerakan ini juga, penguasaan bahasa Inggeris rakyat negara ini mesti baik untuk menghadapi cabaran global.

Memang kita tidak menafikan kepentingan bahasa Inggeris.  Seluruh dunia tahu akan hal itu dan rakyat seluruh dunia mengambil langkah tertentu untuk meningkatkan penggunaan bahasa tersebut.  Yang kita tidak mahu ialah minda rakyat negara ini terus dipenjarakan oleh Inggeris walaupun mereka telah setengah abad meninggalkan negara ini.  Namun demikian, apabila melihat suasana sekeliling sekarang, yang diyakini ialah bahawa minda rakyat negara ini akan terus-menerus dipenjarakan oleh Inggeris.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor