Home » Nota Editor

Uniknya “Kuba Guling”

Teks SITI NOORISA ABDUL KHLIL

BULAN pesta makanan.Itulah jolokan yangdiberikan apabilamenjelang bulan Ramadan.Walaupun telah berlalu untuktahun ini, namun kenikmatandan kemanisan bulan ini akandikenang sepanjang tahun. Halini dikatakan demikian keranapada bulan ini pelbagai variasimenu dan keenakan makanandihidangkan kepada orangramai, tanpa mengira bangsadan agama, mereka sama-samamerasainya.Paling mencuri tumpuanpada tahun ini ialah kuih “kubaguling” yang tular di mediasosial gara-gara keunikan namadan warnanya. Selain faktornamanya, resipi yang melibatkan penggunaan arang tempurungkelapa dikatakan turut menarik perhatian orang ramai untuk mencuba kuih yang berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang ini.

Sebenarnya, sebelum kemunculan “kuba guling”, negeri Kelantan antara yang menghidangkan makanan dengan nama yang pelik dan unik. Antaranya seperti lompat tikam, tahi itik, g
erodok telur, nasi tumpang, puteri mandi dan badak berendam. Keunikan inilah menjadi salah satu faktor yang mengayakan warisan budaya Melayu hingga menjadi tarikan pelancong sama ada dalam negara atau luar negara untuk melawat sesuatu tempat tersebut.

Maka, disebabkan oleh faktor itulah juga George Town dan Melaka diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO memandangkan kedua-dua negeri ini merupakan tempat pelancongan yang maju. Selain peninggalan sejarah, kedua-dua negeri ini mendapat jolokan “syurga makanan” kerana kepelbagaian menu dan keenakan rasanya. Pulau Pinang yang terkenal dengan nasi kandar dan pasembur, manakala Melaka yang digemari kerana asam pedas dan cendol sesungguhnya meninggalkan 1000 kenangan indah yang tidak akan dilupakan oleh sesiapa sahaja yang berkunjung ke negeri tersebut. Semoga Malaysia dapat menambahkan lagi jumlah pengiktirafan Tapak Warisan Dunia pada masa akan datang.
Salam perkenalan.
***
Dalam kesempatan ini, sidang editor Dewan Budaya mengucapkan selamat bersara kepada Encik Azmi Ibrahim, Ketua Editor Bahagian Majalah yang telah menamatkan perkhidmatan beliau di Dewan Bahasa dan Pustaka pada 8 Jun 2018. Didoakan semoga tuan terus maju jaya.

*****
Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya Bil. 7 2018.

Posted in: Nota Editor

Kita Makan Selagi Boleh Makan

Pemuda itu menikmati sajian iftarnya sesudah bersembahyang maghrib.  Dia tiba di meja makan itu agak lewat daripada jemaah lain, mungkin kerana dia lewat menunaikan kewajipannya.  Jemaah lain sedang menikmati sajian yang disediakan, tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan, setelah seharian menunaikan ibadah puasa.  Di dalam pinggan pemuda itu, ada sejemput nasi, lauk, sayur dan buah.

“Itu sahajakah?” tegur lelaki yang duduk di sebelah pemuda itu apabila melihat pinggan itu.

“Ini sahaja rezeki saya pada hari ini.  Ini sahaja yang tinggal,” jawab pemuda itu.

“Ambil nasi saya sedikit,” balas lelaki itu.

“Tak apalah. Ini pun dah cukup,” jawab pemuda itu lagi.

Setelah mendengar jawapan itu, lelaki tersebut terus memindahkan segenggam nasi ke pinggan pemuda itu.  “Kita makan bersama-sama,” katanya.

Peristiwa yang mengesankan itu berlaku di sebuah masjid di ibu negara.  Walaupun nasinya tidak banyak dan pasti dapat dihabiskannya, lelaki itu sanggup berkongsi nasinya dengan  orang lain.  Pastinya dia lapar kerana seharian berpuasa, tetapi dia tidak memikirkan perutnya sahaja, malah perut orang lain juga.

Keadaan di kelab itu riuh-rendah.  Pengunjung berbual-bual sambil menantikan azan yang menandakan masuknya waktu maghrib dan waktu berbuka puasa.  Lazimnya pengunjung kelab itu datang secara berkumpulan, baik dengan keluarga, sahabat handai mahupun rakan sepejabat.  Jarang-jarang pengunjung kelab datang berseorangan.

Meja makan dipenuhi sajian.  Ruang kosong sukar untuk dicari.  Barangkali semakin besar meja, semakin banyaklah sajiannya.  Hidangan disajikan secara bufet  di tempat khusus.  Barangkali sajian memenuhi meja makan kerana pengunjung kelab itu tidak mahu berulang-alik ke meja hidangan selepas sajian “pusingan pertama” mengisi perut.

Pasti ada pengunjung kelab itu yang mampu untuk menghabiskan sajian yang diambilnya kerana dia mengambilnya mengikut keperluan perut.  Pasti ada juga pengunjung yang tidak mampu untuk menghabiskan apa-apa yang diambil oleh sebab dia mengambilnya berdasarkan kehendak hati.  Sebagai akibatnya, pasti ada sajian yang menghuni tong sampah.

Yang mesti disebut ialah bahawa rakyat negara ini membuang 17 800 tan makanan setiap hari.  Jumlah itu dapat mengisi perut 2.3 juta orang sebanyak tiga kali.  Kajian oleh Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal menunjukkan bahawa pada setiap tahun, sebuah keluarga biasa “membuang” lebih daripada sebulan gaji untuk makanan yang tidak dimakan.

Akal yang waras pasti sukar untuk menerima hakikat bahawa ada orang yang tidak memahami kepentingan makanan dan membazirkannya dengan alasan sudah kenyang, tidak sedap, atau apa-apa sahaja, sedangkan masih ada orang yang kais pagi makan pagi.  Namun demikian, keadaan itulah yang berlaku di negara ini.

Seorang rakan penulis ini amat terkesan apabila mendapati sebuah keluarga orang asli yang kais petang makan petang. Ketua keluarga orang asli ini pergi ke taman perumahan tempat rakan penulis ini tinggal untuk mencari kotak untuk dijual bagi mengisi perut lima orang anaknya yang masih kecil.  Kisah yang dipaparkan dalam Facebook ini menatijahkan bantuan daripada orang tertentu.

Walau apa-apa pun, eloklah kita mengkaji tabiat makan kita semula. Tiada sesiapa yang dapat menghalang kita daripada makan, tetapi makanlah berpada-pada.  Kita mahu nikmat makan kita itu kekal sehingga akhir hayat.

*****

Pada kesempatan ini, saya mengucapkan terima kasih kepada Muhammad Lutfi Zahid yang meninggalkan Dewan Budaya mulai keluaran Bil. 7 2017 kerana dinaikkan pangkat.  Beliau berkhidmat sebagai penolong editor Dewan Budaya daripada keluaran April 2016 hingga keluaran Bil. 6 2017. Muhammad Lutfi banyak melakukan liputan peristiwa budaya dan seni.  Marilah kita berdoa agar beliau memperoleh kejayaan yang lebih cemerlang ketika melaksanakan tugas baharunya.

Selamat menyambut Aidilfitri 2017.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Seni Persembahan Tradisional Warisan Bangsa Menujui 2050

Tanpa menghiraukan keriuhan keadaan sekeliling, dengan pantasnya dia berjalan ke kaunter pertanyaan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Negeri Sembilan di Seremban.  Selepas memperoleh maklumat yang dikehendakinya daripada petugas kaunter, sepantas itu jugalah dia meninggalkan kaunter dan memasuki auditorium JKKN itu.  Memang ganjil tindakan lelaki berbangsa Tionghoa itu kerana pada malam tersebut, berlangsung persembahan Muzika Negeri Sembilan dan Minang Serantau, bukannya pertunjukan opera Cina.

Penuh sesak auditorium JKKN pada malam itu, seolah-olah rakyat seluruh negeri berkumpul di situ.  Oleh sebab penulis ini tiba lewat di auditorium itu, terpaksalah penulis ini berdiri di barisan belakang untuk menonton persembahan pada malam itu.  Persembahannya memang menarik.  Penonton begitu terhibur menontonnya. Pastinya lelaki berbangsa Tionghoa tadi pun begitu.

Dewan Fakulti Muzik dan Seni Persembahan (FMSP) Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjong Malim, tidaklah sesesak auditorium JKKN di Seremban.  Pada hari itu, fakulti tersebut dan Petronas, dengan kerjasama Nusa Centre, syarikat penerbitan buku yang banyak terbabit dalam kegiatan kebahasaan, kesusasteraan dan kebudayaan, menganjurkan Festival Seni Persembahan FMSP-Petronas.  Festival itu diisi oleh forum seni dan persembahan makyung.

Dalam kalangan pemain makyung itu, kelihatan seorang pemain yang cerah kulitnya.  Ya, dia berbangsa Tionghoa – begitu kata pensyarah fakulti tersebut.  Yang lebih menarik lagi, dia pelajar seni persembahan warisan Melayu di universiti itu.  Tidak mustahil jika ada lagi orang sepertinya di universiti awam yang lain di negara ini.

Penulis ini berasa bertuah kerana dapat menghadiri kedua-dua persembahan itu.  Penulis ini juga berasa bahawa masa tidak terbazir apabila menonton kedua-dua persembahan itu, apatah lagi mampu pula menghayatinya.            Yang dapat diandaikan ialah bahawa seni persembahan tradisonal masih mendapat tempat dalam kalangan masyarakat negara ini.  Persembahan yang mencuri perhatian, kehadiran penonton yang memberangsangkan, menjadi bukti bahawa seni persembahan tradisional itu masih mempunyai pengikut.

Sungguhpun demikian, sesekali timbul pertanyaan dalam benak penulis ini:  adakah seni persembahan tradisional warisan bangsa ini akan wujud selepas tamatnya Transformasi Nasional 2050?  Dalam dunia yang serba canggih hari ini, dengan warganya yang tidak sabar-sabar ingin mendakap pemodenan, tidak mustahil jika seni persembahan tradisional warisan bangsa ini hanya dapat dilihat di muzium atau ditonton di televisyen, seperti kita menonton filem P. Ramlee yang diterbitkan 50 tahun yang lalu.

Pada hari ini, negara bertuah kerana masih ada insan yang bersungguh-sungguh bergiat dalam seni persembahan tradisional.  Negara mempunyai Omar Md. Hashim, Rosnan Abdul Rahman dan Muhammad Muhamad Yunus – sekadar menyebut beberapa nama. Mereka menyerlah dalam seni persembahan tradisional yang diceburi.

Omar, atau lebih dikenali sebagai Omara, begitu terkenal dalam ghazal parti dan boria.  Dia berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk memastikan kelangsungan kedua-dua seni persembahan itu.  Rosnan pula pakyung lelaki pertama dalam persembahan makyung.  Sebelum “ketibaannya”, watak pakyung dipegang oleh wanita.  Kisah mereka dapat diikuti dalam Dewan Budaya keluaran ini.

Muhammad bergiat cergas dalam seni persembahan gendang Pahang.  Dia mengembarai negeri itu untuk mengumpulkan dan merakamkan maklumat tentang gendang tersebut.  Kisahnya dapat dibaca dalam Dewan Budaya Bil. 3 2017.

Meskipun begitu, kehadiran mereka belum dapat menjamin kelangsungan seni persembahan yang diceburi.  Begitu juga dengan mereka yang lain yang membabitkan diri dalam seni persembahan yang lain.  Mereka memerlukan bantuan daripada pihak yang berwenang, seperti JKKN dan stesen televisyen, untuk menyebarluaskan maklumat tentang seni persembahan itu.  Mereka juga memerlukan bantuan daripada institusi pengajian tinggi untuk melakukan kajian lanjut dan terperinci, dan mengajarkan seni persembahan itu secara formal.

Dengan cara yang demikian, dan tentunya dengan kaedah yang lain lagi yang tidak dinyatakan di sini, barulah seni persembahan tradisional warisan bangsa di negara ini mampu melangkaui tahun 2050.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Jefri Zain “Penyelamat” Wayang Kita?

Barisan itu sudah pun panjang apabila penulis ini tiba di situ. Yang tidak beratur pun ada; mungkin menunggu rakan yang beratur itu. Dengan penuh kesabaran dan tentu juga ketabahan, mereka menunggu  pembukaan kaunter tiket panggung wayang itu.  Penulis ini tidak pasti akan tempoh mereka mula beratur, tetapi yang pasti, semakin lama semakin panjang barisan itu. “Akan dapatkah aku sekeping tiket?” Pertanyaan itu bermain-main dalam benak penulis ini ketika berada dalam barisan dan mungkin juga mereka yang lain.

Biasanya kaunter tiket panggung wayang itu akan dibuka setengah jam sebelum tayangan filem bermula.  Sebaik-baik sahaja kaunter itu dibuka, dan seperti lazimnya hanya satu kaunter dibuka walaupun memang ada dua kaunter, keadaan menjadi kelam-kabut.  Barisan sudah tidak kelihatan seperti barisan.  Orang ramai berasak-asak untuk mendapatkan tiket.  Masing-masing bimbang jika  gagal mendapatkan tiket.

Itulah keadaan yang berlaku pada suatu hujung minggu 34  tahun yang lalu di bandar diraja Perak.  Tidak salah jika dikatakan bahawa itulah kali pertama dan terakhir penulis ini terpaksa berasak-asak dan berebut-rebut untuk mendapatkan tiket wayang di pawagam itu.  Tidak pasti pula jika keadaan itu berlaku untuk waktu tayangan yang lain bagi filem tersebut. Pada waktu lain untuk filem lain, keadaan tidak begitu.

Tentu sekali filem Bukit Kepong mempunyai daya tarikan yang tersendiri sehingga menyebabkan penonton seolah-olah “merusuh” ketika hendak mendapatkan tiket. Tidak mustahil jika penonton tertarik kepada filem itu kerana Bukit Kepong memenangi banyak anugerah, termasuk filem terbaik, dalam Festival Filem Malaysia 1982.  Tidak mustahil juga jika mereka ingin menonton lakonan pelakon era 1950-an dan 1960-an di Singapura, seperti Jins Shamsuddin dan A. Rahim.  Tidak boleh juga ditolak kemungkinan bahawa orang ramai menonton filem itu kerana ingin tahu akan sejarah Bukit Kepong.

Bagi penulis ini, ketiga-tiga faktor itu menjadi pendorong untuk menonton filem tersebut.  Rasa-rasanya berbaloi juga penulis ini “merusuh” untuk mendapatkan tiket wayang tersebut.  Memang menjadi kelaziman untuk penulis ini mengunjungi panggung wayang pada setiap hujung minggu kerana itulah hiburan yang ada di bandar itu pada waktu itu, selain, barangkali, mesin alur di satu-satunya pasar raya di situ.  Jika tidak kerana wayang, pasti penulis ini akan menunaikan tanggungjawab sebagai ahli Kelab Tidur Siang.

Pada hakikatnya, sudah agak lama penulis ini tidak mengunjungi panggung wayang.  Dua buah pawagam yang kerap dikunjungi oleh penulis ini di bandar di tepi Sungai Perak itu sudah tidak ada lagi.  Cathay, pawagam yang menayangkan Bukit Kepong, sudah dirobohkan dan tempatnya digantikan oleh pasar raya The Store.  Di tapak Rex pula, kini terdiri sederet kedai tiga tingkat.  Yang selamat daripada arus pembangunan hanyalah Kapitol, yang berubah menjadi kedai perabot.  Penduduk bandar itu sudah tidak menonton wayang di pawagam.

Di tempat tinggal penulis ini sekarang, dua buah panggung wayang yang selalu dikunjungi pun tidak lagi beroperasi seperti fungsi asalnya meskipun kedua-dua buah bangunannya masih kejap berdiri.  Paramount sudah menjadi pasar raya Giant manakala Ruby terus sunyi sepi tanpa aktiviti.  Tidak seperti penduduk bandar itu, masyarakat bandar ini dapat menonton filem di panggung wayang moden – sinepleks.

Tidak dapat dipastikan akan kali terakhir penulis ini berkunjung ke panggung wayang tradisional atau panggung wayang moden.  Barangkali kali terakhir kunjungan penulis ini ke pawagam berlaku hampir 20 tahun yang lalu! Sepanjang ingatan, tidak lebih daripada lima kali penulis ini mengunjungi sinepleks.  Antara yang dikunjungi termasuklah sinepleks di Amcorp Mall yang kini telah menjadi toko buku lebihan.

Kadang-kadang penulis ini terfikir tentang sebab tiada lagi kunjungan ke panggung wayang, atau dalam konteks sekarang, sinepleks.  Mungkin tidak salah jika dikatakan bahawa filem, baik Melayu mahupun bukan Melayu, gagal menambat hati penulis ini.  Kecuali beberapa buah filem, seperti Bukit Kepong, penulis ini masih berminat untuk menonton filem yang dihasilkan sewaktu era kegemilangan filem Melayu.

Dalam keadaan politik antarabangsa negara ini yang “kepanasan” sekarang, tentu menarik jika “perisik” tersohor negara, Jefri Zain, dapat dihidupkan semula untuk menyelamatkan warga Malaysia yang terperangkap di Pyongyang.  Tentu lebih menarik lagi jika Jefri Zain dapat menyelamatkan wayang kita.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Gerakan Menyelamatkan Gendang Pahang

Sajian majlis perkahwinan di Kampung Kuala Mai, Kuala Krau, itu kelihatan sedap. Selain hidangan yang lazim ditemukan dalam majlis sebegitu, seperti ayam masak merah dan rendang daging lembu, kali ini ada gulai ikan patin.  Bagi sebahagian besar daripada tetamu majlis tersebut, gulai ikan patin merupakan sajian “biasa” kerana mereka masyarakat tempatan.  Bagi penulis ini, sajian tersebut “luar biasa” kerana jarang-jarang dihidangkan dalam majlis sebegitu di ibu kota.

Sambil menikmati hidangan itu, tetamu disajikan oleh persembahan gendang Pahang oleh sebuah kumpulan tempatan.  Pemimpin Kumpulan Unggul Tori mengumumkan bahawa mereka akan memainkan dua buah lagu.  Seraya tetamu, termasuk penulis ini, menikmati jamuan, kumpulan gendang Pahang itu melaksanakan tugas yang diamanahkan oleh tuan rumah. Yang pasti, tetamu lebih menghayati hidangan daripada menghayati persembahan gendang Pahang!

Tiba-tiba sahaja tidak lagi kedengaran muzik yang dimainkan oleh kumpulan gendang Pahang itu.  Rupa-rupanya mereka telah tamat memainkan dua buah lagu itu, seperti yang diumumkan oleh pemimpin kumpulan.  Dua buah lagu?  Tidak dengar seperti persembahan dua buah lagu pun.  Yang dapat didengar hanyalah paluan gendang dan gong.  Barangkali penulis ini terlalu “taasub” kepada sajian gulai ikan patin, dan yang lain-lain, sehingga tidak sedar bahawa kumpulan gendang Pahang itu telah memainkan dua buah lagu.

Tidak banyak orang yang mengetahui perihal apa-apa sahaja tentang gendang Pahang.  Mungkin tidak salah jika dikatakan bahawa ada orang Pahang pun yang tidak tahu akannya.  Kini ada segelintir orang yang giat berusaha untuk memartabatkan seni dan budaya Pahang yang telah lama “bersembunyi” itu.  Pelbagai usaha dilakukan oleh kumpulan ini untuk memaklumatkan dan mengilmukan masyarakat Pahang, khususnya, dan rakyat negara ini, amnya, tentang warisan nenek moyang itu.

Muhammad Muhamad Yunus dan Khairul Azhar Abdullah hanya insan biasa di Jerantut, yang masih mampu menghirup udara bersih, yang masih dapat makan hidupan sungai yang segar, yang tidak perlu menghadapi kerenah lalu lintas yang menyakitkan badan dan hati.  Muhammad penulis ini kenali sejak 37 tahun yang lalu ketika sama-sama cuba memandaikan diri di Kuala Kangsar.  Khairul Azhar, rakan Muhammad, baru penulis ini kenali sejak empat bulan yang lalu.

Walaupun telah lama mengenali Muhammad, memang tidak disangka dan dijangka bahawa sahabat penulis ini akan menjadi insan yang mempunyai pengetahuan yang luas dan mendalam tentang gendang Pahang.  Muhammad memang meminati muzik sejak bangku sekolah.  Beliau dram major pancaragam sekolah.  Beliau mendampingi Abdul Razak Shafie, guru muzik sekolah.  Beliau mampu menulis not muzik.  Beliau mengenali Anuar Zain ketika penyanyi termasyhur negara masih bersekolah rendah.  Segala-galanya tentang muzik moden.

Pertemuan tiga jam antara penulis ini dan Aninah Janang dengan Muhammad dan Khairul Azhar banyak memberikan manfaat kepada kami.  Banyak maklumat yang kami peroleh tentang gendang Pahang daripada kedua-dua orang penggiat itu. Itulah kali pertama kami mendapat maklumat primer tentang kesenian Pahang yang dijangka akan pupus jika sesuatu tidak dilakukan untuk menyelamatkannya. Satu daripada cara untuk menyelamatkannya adalah dengan mendokumentasikannya melalui penulisan. Itulah yang kami lakukan – mengumpulkan maklumat dan kemudian mengolahnya dalam bentuk penulisan –  selepas menikmati hidangan tengah hari – gulai ikan patin dan udang galah.

Negeri Pahang amat bertuah kerana masih memiliki penggiat gendang Pahang, seperti Muhammad dan Khairul Azhar.  Mereka merantau ke seluruh negeri untuk mendapatkan maklumat tentang gendang tersebut.  Daripada maklumat yang dikumpulkan oleh mereka, kelihatannya gendang Pahang mempunyai perbezaan antara daerah. Sebagai contoh, lagu Sama Deras di Jerantut, Temerloh, dan Pekan dikenali sebagai Gendang Suluk di Lipis.

Walau bagaimanapun, yang diyakini ialah bahawa perbezaan ini akan dapat diatasi jika semua penggiat gendang Pahang di seluruh negeri itu duduk semeja dan berbincang.  Muhammad dan Khairul Azhar boleh memulakan usaha ini dengan kerjasama Pejabat Wakil Rakyat Jerantut, Majlis Daerah Jerantut, dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Pahang.

**********

Tiada apa-apa yang lebih menyedihkan seseorang daripada kehilangan orang tersayang dalam keluarga.  Pereka letak Dewan Budaya, Elyanna Samsuddin, mengalami keadaan itu apabila bondanya kembali ke rahmatullah pada pukul 6.42 petang 30 Januari 2017 yang lalu.  Sehubungan dengan itu, marilah kita berdoa agar roh arwah Rohana Ahmad diletakkan dalam kalangan orang beriman. Al-Fatihah.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Inggeris dan Rakyat Negara Ini

Menurut catatan sejarah, Inggeris mula bertapak di Tanah Melayu pada tahun 1786. Pada tahun itu, Inggeris mengambil alih pentadbiran Melaka daripada Belanda.  Banyak pihak berpandangan bahawa tahun tersebut dapat dianggap sebagai tempoh bermulanya penjajahan (ada pihak yang menggunakan istilah pentadbiran) Inggeris di negara ini.

Dari tahun tersebut, sedikit demi sedikit Inggeris meluaskan pengaruhnya di Tanah Melayu.  Inggeris meletakkan wakilnya yang disebut sebagai residen di negeri yang ditadbirnya secara langsung atas undangan pemimpin tempatan; sultan hanyalah sebagai boneka.  Di negeri yang tidak ditadbirnya secara langsung, wakil Inggeris dikenali sebagai penasihat.  Namun demikian, pada hakikatnya, baik residen mahupun penasihat, Inggeris tetap menjadi pentadbir dan bukannya raja Melayu.

Dalam tempoh penjajahannya, Inggeris mendirikan sekolah untuk memberikan pendidikan kepada orang tempatan.  Penang Free School ialah sekolah pertama yang didirikannya, pada tahun 1816.  Kemudian muncullah beberapa banyak sekolah Inggeris yang lain, seperti Victoria Institution di Kuala Lumpur pada tahun 1893, Malay College Kuala Kangsar pada tahun 1905, dan Clifford School di Kuala Lipis pada tahun 1913.

Mengapakah Inggeris mendirikan sekolah sebegitu?  Ada pihak yang berpendapat bahawa sekolah sebegitu didirikan untuk menerapkan idealisme Inggeris dalam kalangan masyarakat tempatan.  Dengan hal yang demikian, Inggeris akan terus menjajah negara ini secara implisit, melalui minda masyarakat tempatan dan menjadikan mereka sebagai pemuja Inggeris (sesetengah pihak lebih suka menggunakan istilah pencinta Inggeris) walaupun negara ini telah mencapai kemerdekaan.

Menurut seorang rakan penulis ini, dia mendapat pendidikan menengah di sekolah beraliran Inggeris pada tahun 1960-an.  Oleh sebab itu, dia mampu untuk berbahasa Inggeris dengan baiknya.  Namun demikian, apabila dia berkhidmat di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), penggunaan bahasa Melayu yang baik menjadi keutamaannya.  Hal ini dikatakan demikian kerana itulah perjuangan DBP.  Jika dia tidak bertugas di tempatnya sekarang, tidak mustahil jika dia sentiasa menggunakan bahasa Inggeris dan menjadi pemuja Inggeris.

Penulis ini juga mendapat pendidikan menengah di sekolah yang diasaskan oleh penjajah. Sekolah itu didirikan oleh Inggeris pada awal abad ke-20 untuk melatih dan menyediakan golongan elit Melayu sebagai pentadbir apabila negara ini mencapai kemerdekaan.  Pendidikan yang diberikan memanglah sama seperti yang berlaku di Britain, dengan sedikit pengubahsuaian dengan pemasukan pendidikan Islam.

Tidak seperti rakan sepejabat penulis ini, sewaktu penulis ini belajar di sekolah tersebut, aliran Inggeris telah ditukarkan kepada aliran kebangsaan.  Semua mata pelajaran, kecuali bahasa Inggeris, diajarkan dengan menggunakan bahasa kebangsaan, iaitu bahasa Melayu.  Rata-ratanya pelajar sekolah itu mampu menggunakan kedua-dua bahasa tersebut dengan baiknya.

Penulis ini menganggotai kumpulan Whatsapp dan Telegram bersama-sama rakan sekolah yang lain.  Ada antara rakan penulis ini dalam kumpulan Whatsapp dan Telegram tersebut yang berbicara dengan menggunakan bahasa Inggeris yang amat baik – mungkin lebih baik daripada pengguna asli bahasa itu.  Hal ini tidak menghairankan, malah memang dijangkakan, oleh sebab mereka yang menggunakan bahasa penjajah itu melanjutkan pengajian di luar negara, terutama di Britain, Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand.

Pada hakikatnya, setelah 50 tahun menikmati kemerdekaan, Inggeris masih menjajah negara ini.  Inggeris berjaya menanam idealismenya dengan amat kuat sewaktu menjajah negara ini.  Tidak cukup dengan hal itu, kini wujud gerakan yang memperjuangkan penggunaan bahasa Inggeris dengan lebih meluas.  Kata gerakan ini, penguasaan bahasa Inggeris rakyat negara ini sekarang tidak sebaik penguasaan bahasa Inggeris mereka yang terdahulu. Kata gerakan ini juga, penguasaan bahasa Inggeris rakyat negara ini mesti baik untuk menghadapi cabaran global.

Memang kita tidak menafikan kepentingan bahasa Inggeris.  Seluruh dunia tahu akan hal itu dan rakyat seluruh dunia mengambil langkah tertentu untuk meningkatkan penggunaan bahasa tersebut.  Yang kita tidak mahu ialah minda rakyat negara ini terus dipenjarakan oleh Inggeris walaupun mereka telah setengah abad meninggalkan negara ini.  Namun demikian, apabila melihat suasana sekeliling sekarang, yang diyakini ialah bahawa minda rakyat negara ini akan terus-menerus dipenjarakan oleh Inggeris.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Satu Hari di Kuala Kubu Bharu

Ahli politik itu menggunakan bahasa kebangsaan ketika berucap dalam majlis yang bertaraf antarabangsa itu.  Yang dapat dikatakan ialah bahawa 99 peratus daripada ucapannya menggunakan bahasa kebangsaan. Sesekali beliau menggunakan perkataan dalam bahasa Inggeris kerana tidak dapat mencari padanannya dalam bahasa kebangsaan demi kelancaran ucapan. Ayat yang dibinanya pun dapat dikatakan baik. Dalam peperiksaan, beliau layak menerima pangkat A+. Pencapaian ini amat baik bagi orang yang bahasa pertamanya bukan bahasa Melayu.

Pengacara majlis antarabangsa tersebut mengambil tindakan yang aneh yang sama sekali bertentangan dengan ahli politik itu.  Beliau mengacarai majlis itu dengan menggunakan bahasa Inggeris – ada ketikanya juga beliau menggunakan bahasa kebangsaan –  walaupun mereka yang tidak memahami bahasa kebangsaan hanya 18 orang pengkarya oleh sebab mereka bukan rakyat negara ini, setelah merujuk buku cenderamata majlis antarabangsa tersebut.  Yang menambahkan keanehan ialah bahasa ibunda pengacara itu ialah bahasa Melayu.

Tanpa menidakkan kepentingan bahasa Inggeris pada hari ini, yang diyakini ialah bahawa Pesta Kesenian Antarabangsa Kuala Kubu Bharu itu dapat dianjurkan dengan menggunakan bahasa kebangsaan, terutama ketika majlis perasmian. Tiada apa-apa yang dapat dilakukan jika 18 orang pengkarya itu tidak menggunakan bahasa kebangsaan ketika berforum. Namun demikian,  inilah peluang untuk kita menunjukkan bahawa bahasa Melayu mampu digunakan dalam majlis yang bertaraf antarabangsa, terutama di tanah airnya, dan seterusnya menjadi bahasa antarabangsa yang disegani, seperti pada suatu ketika dahulu.  Sebagai pemimpin, ahli politik itu menunjukkan teladan yang baik dengan menggunakan bahasa kebangsaan ketika menyampaikan ucapannya.

Dari segi yang lain, pujian harus diberikan kepada Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dan beberapa buah badan tempatan yang lain kerana menganjurkan Pesta Kesenian Antarabangsa Kuala Kubu Bharu.  Pesta (perkataan pesta digunakan sebagai padanan festival dalam bahasa Inggeris walaupun perkataan festival ada dalam kosa kata bahasa Melayu) ini menjadi manifestasi iltizam dan tekad sebuah pihak berkuasa tempatan, yang jauh daripada hiruk-pikuk kota, dikelilingi kehijauan yang mendamaikan, untuk sama-sama menyumbang kepada kemajuan seni, terutama seni visual, tanah air.

Kehadiran Pesta Kesenian Antarabangsa Kuala Kubu Bharu dalam takwim pesta negara menjadi bukti bahawa MDHS mampu menganjurkan dua acara antarabangsa dalam setahun.  Pada bulan April setiap tahun, Kuala Kubu Bharu menjadi hos peminat, pencinta, dan pemerhati burung dari dalam dan luar negara.  Oleh itu, kedua-dua acara ini bukan sahaja memberikan ruang dan peluang kepada pelancong tempatan dan antarabangsa untuk menikmati keindahan kehijauan yang mengelilingi pekan itu, malah menjanakan pendapatan tambahan kepada penduduk.

Yang menarik perhatian juga ialah bahawa MDHS mempunyai rancangan untuk menganjurkan program Tahun Melawat Hulu Selangor pada tahun ini sebagai ekoran kejayaan penganjuran dua acara antarabangsa pada tahun lepas.  Memang ada banyak tempat menarik di daerah itu, seperti Sungai Chiling, selain Kuala Kubu Bharu, pekan terancang pertama di negara ini. Jika dilaksanakan, MDHS menjadi pihak berkuasa tempatan pertama yang menganjurkan acara seumpama itu.

Sehubungan dengan itu, ada baiknya jika pihak berkuasa tempatan yang lain mengikut langkah MDHS, dengan menganjurkan pesta sedemikian dan tahun melawat daerah masing-masing.  Di Pulau Pinang, sudah ada Festival Persuratan George Town dengan tumpuan kepada kesusasteraan, sementara Johor mempunyai Festival Penulis dan Pembaca Johor Bahru dengan aktiviti perbukuan sebagai tumpuannya, yang dianjurkan oleh badan bukan kerajaan. Majlis Daerah Jerantut, misalnya, boleh menganjurkan Pesta Gendang Antarabangsa sementara Majlis Perbandaran Kuala Kangsar boleh sahaja mengembalikan Pesta Chandan dengan konsep dan pengisian baharu.

MDHS mendapat dukungan yang kuat daripada beberapa banyak pihak untuk menjayakan perencanaannya.  Semua pihak itu mempunyai iltizam dan tekad yang sama dan kuat untuk menjayakan apa-apa juga perencanaan demi kebaikan bersama. Bersatu teguh bercerai roboh.

Selamat menyambut tahun baharu Masihi 2017.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

TIADA LAMA ATAU BAHARU – HANYA TERKINI DAN SEMASA

Lebih kurang 30 tahun yang lalu, berebut-rebut orang membeli tiket di panggung wayang Cathay di pekan kecil itu. Filemnya Bukit Kepong – masih panas walaupun tiba lewat di pekan itu – dibarisi bintang ternama dalam dunia perfileman tanah air waktu itu – Jins Shamsuddin, A. Rahim, Hussain Abu Hassan, antaranya. Waktu tayangan lazimnya 3.00 petang dan 7.00 malam pada hari biasa dan tambahan 9.30 malam pada hujung minggu.

Kini panggung wayang itu sudah tiada lagi. Di tapaknya sudah didirikan pasar raya. Orang pekan itu tidak lagi menonton wayang di panggung wayang. Kini mereka dapat menonton wayang di rumah dengan lebih selesa kerana adanya kemudahan stesen televisyen berbayar. Ada saluran khusus untuk filem yang baru ditayangkan di panggung wayang, yang kini lebih kecil daripada panggung dahulu dan pastinya lebih selesa.

Untuk menonton filem terkini itu, mereka perlu berbelanja lagi, tetapi tiada sesiapa yang merungut, kecuali jika kadar bayaran dinaikkan – itu pun hanya seketika. Jika ada rasa tidak puas hati, mereka tidak perlu melanggan saluran itu. Mereka mempunyai pilihan kerana dapat menonton filem dengan menggunakan telefon pintar, yang mempunyai aplikasi tertentu secara percuma pada bila-bila masa di mana-mana sahaja.

Orang itu berstatus teraju utama organisasi. Dia berada di atas pentas kerana mengiringi tetamu kehormat majlis tersebut. Usianya sudah melepasi umur persaraan perkhidmatan organisasinya, tetapi khidmatnya terus ditagih kerana kepakarannya demi kepentingan organisasi dan negara.

Ketika tetamu kehormat menyampaikan ucapan perasmian majlis, orang itu kelihatannya membelek-belek sesuatu. Rupa-rupanya dia sedang menaip sesuatu pada telefon pintarnya. Mungkin dia sedang menaip isi penting yang disampaikan oleh tetamu kehormat untuk rujukan dan tindakan lanjutnya. Mungkin juga dia sedang melaporkan ucapan tetamu kehormat itu dalam media sosial secara langsung untuk kemaslahatan umum.

Begitulah situasi dunia sekarang. Dunia kini makin canggih, makin banyak memberikan kemudahan kepada penghuninya. Jika dahulu kita ke panggung wayang untuk menonton wayang terbaharu, kini kita dapat menontonnya di rumah atau dengan menggunakan telefon pintar. Jika dahulu kita membaca berita tentang sesuatu peristiwa pada esoknya atau mengetahuinya melalui berita radio atau televisyen selepas peristiwa itu tamat, kini kita tidak perlu lagi melakukan begitu.

Teknologi terkini mengubah cara kehidupan manusia sekarang. Teknologi terkini dikatakan mewujudkan budaya baharu dalam kehidupan masyarakat masa ini. Budaya baharu itu tidak mengenal generasi, baik lama mahupun baharu. Pada hakikatnya, tidak ada generasi lama atau generasi baharu, budaya lama atau budaya baharu. Yang ada hanyalah inovasi demi inovasi yang menghasilkan sesuatu yang terkini yang digunakan oleh generasi semasa.

*****

Pada kesempatan ini, saya mengucapkan “selamat jalan” dan terima kasih kepada Muhamad Rafiq Abdul Rahman yang berhijrah ke Bahagian Pengembangan Sastera Kanak-kanak dan Remaja pada 1 Disember 2015 yang lalu setelah dinaikkan pangkat. Muhamad Rafiq berkhidmat sebagai penolong editor Dewan Budaya mulai keluaran November 2012 hingga keluaran Januari 2016. Beliau banyak melakukan kerja lapangan. Marilah kita berdoa agar Muhamad Rafiq memperoleh kejayaan yang lebih cemerlang di tempat baharunya.

Selamat menyambut tahun baharu Masihi 2016.

Armin Azhari Saleh

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Januari 2016.

Posted in: Nota Editor

RETROSPEKTIF IPOH

Lorong itu tidak boleh dilalui oleh kenderaan besar. Jika dilihat lorong itu, diyakini bahawa tiada kenderaan besar dapat melaluinya sejak dahulu, kecuali basikal atau motosikal. Ketika melalui lorong itu, hanya kelihatan basikal di hadapan beberapa buah kedai. Ada kedai di situ yang kini beroperasi sebagai restoran – barangkali dahulu pun begitu. Namun demikian, tidak kelihatan pula keramaian pengunjung di situ. Mungkin pada petang itu, pengunjungnya kurang.

Pada suatu ketika dahulu, lorong itu dikunjungi oleh mereka yang ingin mendapatkan khidmat pekerja seks. Di situlah pekerja lombong mendapatkan “hiburan” mereka. Kini khidmat itu sudah tiada lagi, tetapi lorongnya tetap ada – mungkin lebih indah dari dahulu. Itulah lorong yang dikenali sebagai Concubine Lane – Lorong Gundik (terjemahan langsung daripada bahasa Inggeris) dalam bahasa Melayu. Bagi penggemar sejarah, lawatan ke Ipoh tidak lengkap jika tidak mengunjungi lorong tersebut.

Tidak jauh dari situ, di Jalan Sultan Yusuf, kelihatan bangunan kedai dua tingkat yang buruk dan lusuh. Tidak dicatatkan hal ini, tetapi besar kemungkinan bangunan ini dibina sebelum Perang Dunia Kedua semasa Ipoh rancak dibangunkan sebagai bandar terpenting di Lembah Kinta. Di tempat lain, barangkali, sudah ada tangan “gatal” yang mahu merobohkan bangunan sedemikian dan menggantikannya dengan bangunan baharu, dengan alasan yang pelbagai, seperti tidak selamat diduduki lagi.

Namun demikian, yang kelihatan buruk dan lusuh di luar tidak semestinya begitu di dalam. Semua kedai di situ masih beroperasi – ada kedai jahit baju, ada kedai makan. Di kedai makan itu, hiasan dalamannya seolah-olah gambaran pada suatu ketika dahulu. Perabotnya kayu (pastinya bukan perabot dahulu); warna dindingnya kelihatan seperti asal; tempatnya sempit tetapi tiada sesiapa yang merungut. Yang kelihatan baharu hanyalah juadahnya. Mungkinkah juadah tersebut dihidangkan pada suatu ketika dahulu?

Itulah sebahagian daripada warisan Ipoh yang bukan sahaja perlu dikekalkan, malah dihayati oleh generasi kini. Kegiatan pembangunan Ipoh moden bermula pada tahun 1886, dua tahun selepas Kulup Mohammad Yusuf dilantik sebagai Dato’ Panglima Kinta ke-10. Sebagai hartawan, Yusuf banyak membangunkan tanah miliknya untuk kemaslahatan penduduk. Pembangunannya termasuklah pembinaan bangunan konkrit menggantikan yang kayu.

Pada hakikatnya, tidak banyak orang yang tahu akan jasa dan sumbangan Yusuf kepada pembangunan Ipoh, khususnya, dan Perak, amnya. Kebanyakan orang berpandangan bahawa Ipoh dibangunkan oleh golongan dari negara tertentu dan pentadbiran British. Walaupun sumbangan mereka itu tidak dapat dinafikan, jasa dan sumbangan Yusuf kelihatannya telah diketepikan.

Yang diyakini ialah bahawa banyak lagi sejarah ibu negeri Perak ini yang masih “tertanam” dan hanya diketahui oleh orang tertentu. Pihak yang berkenaan di negeri tersebut harus mengambil langkah yang proaktif untuk menggali dan merakamkan sejarah Ipoh, khususnya, dan Perak, amnya. Hanya dengan cara itu, masyarakat yang tidak buta sejarah – sejarah Ipoh dan sejarah Perak dalam hal ini – malah menghargai sejarah dan warisan dapat dilahirkan.

Armin Azhari Saleh

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2015.

Posted in: Nota Editor

SELERA PENONTON WAYANG KITA

Saya baca bunyi syair; Sudin baca bunyi Arab; Ramli baca tak bunyi langsung.” Begitulah lebih kurang dialog dalam satu adegan filem Pendekar Bujang Lapok. Penonton lazimnya ketawa mendengar dialog tersebut, ditambah lagi dengan kelucuan lakonan bersahaja Aziz Satar, S. Shamsuddin dan P. Ramlee.

Dalam adegan tersebut, ketiga-tiga orang sahabat itu membawa sepucuk surat yang diterima daripada Ros, anak gadis tuan rumah tempat mereka menumpang tidur kerana ingin belajar silat. Oleh sebab mereka buta huruf – tidak tahu membaca dan kemudian dibuktikan pula tidak tahu menulis – mereka meminta Ani, pembantu rumah di situ, membaca surat tersebut.

Sebenarnya dalam dialog tersebut, ada mesej tersirat. Menurut Aziz, Ramlee menyindir golongan tertentu. Dalam dialog “saya baca bunyi syair”, teraju utama filem tersebut menyindir mereka yang membaca al-Quran secara berlagu. Dialog “Sudin baca bunyi Arab” ditujukan kepada golongan yang membaca al-Quran, tetapi tidak faham akan maksudnya kerana kitab suci itu ditulis dalam bahasa Arab. Kalangan yang tidak tahu langsung membaca al-Quran pula disindir melalui dialog “Ramli baca tak bunyi langsung”.

Namun demikian, berapa banyakkah penonton yang dapat mengesan mesej tersirat itu? Biasanya penonton hanya ketawa melihat telatah lucu ketiga-tiga orang bintang filem itu. Mungkin ada penonton yang dapat membaca mesej tersirat itu, tetapi dapatlah diandaikan bahawa 99 peratus daripada penonton tidak mengetahuinya.

Seorang rakan menyatakan bahawa dia menonton wayang kerana berasa tertekan. Jika dia berasa terlampau tertekan,dia akan menonton dua wayang secara berturut-turut di panggung yang sama. Hal ini bermakna bahawa wayang itu ditonton sebagai hiburan, untuk menenangkan diri kerana berasa tertekan – bukannya untuk berfikir atau mengesan mesej tersirat dalam wayang itu.

Seorang rakan lain pula mengatakan bahawa dia menonton wayang kerana skrinnya besar dan bunyi suara wayang itu yang jelas. Inilah, katanya, yang disebut sebagai pengalaman sinema. Pastinya juga rakan ini menonton wayang bukan untuk mengesan dan memikirkan mesej tersiratnya, tetapi sekadar untuk berhibur menenangkan diri.

Menurut Raja Yusoff Ariffin, David Teo pernah menegaskan bahawa dia membuat filem seumpama membuat “tauhu”. Bagi pemilik MIG Pictures Sdn. Bhd. itu, sesebuah filem itu bermutu tinggi jika “pecah panggung”. Oleh itu, tidak hairanlah kalau begitu banyak filem terbitan syarikat itu bertaraf “tauhu”.

Maka timbul persoalan tentang bentuk filem untuk disajikan kepada penonton. Yang dapat diandaikan ialah bahawa ada dua golongan penonton, iaitu yang suka berfikir ketika menonton wayang dan mengulasnya, baik membina mahupun sebaliknya, selepas itu dan mereka yang menonton wayang semata-mata untuk hiburan – tidak lebih

daripada itu.

Industri perfileman negara tidaklah besar. Oleh itu, tidak perlulah isu filem “tauhu” dan filem bukan “tauhu” diperbesar-besarkan. Jika mereka hendak berfikir ketika menonton wayang, biarlah mereka berfikir. Kalau mereka mahu berhibur semasa menontonnya, biarlah mereka berbuat demikian. Yang penting ialah selera mereka dipenuhi.

Armin Azhari Saleh

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran November 2015.

Posted in: Nota Editor