Home » Masyarakat Dan Seni

Angpau dari Perspektif Masyarakat Tionghoa

OLEH CHAI LOON GUAN

Seperti perayaan utama yang lain, Tahun Baharu Cina tetap disambut pada setiap tahun, yakni antara 21 Januari dengan 20 Februari menurut takwim masyarakat Tionghoa, Nong Li, atau takwim petani.  Pada tahun ini, Tahun Baharu Cina disambut pada 28 dan 29 Januari.

Yang pasti, setiap kali sambutan Tahun Baharu Cina, sampul angpau akan diberikan tanpa gagal. Lazimnya, dalam kalangan masyarakat Tionghoa dan barangkali sesetengah masyarakat Asia Timur, angpau, laisee, ya sui qian, atau hongbao merupakan cenderamata berbentuk wang yang diberikan atau dihulurkan pada musim percutian dan meraikan sambutan atau perayaan khas, seperti hari perkahwinan, hari pengijazahan dan hari kelahiran, selain Tahun Baharu Cina.

Angpau bermula pada zaman dinasti Sung di China. Kononnya, sebuah perkampungan yang bernama Chang-Chieu telah diancam oleh raksasa, Nian. Tiada orang yang mampu menewaskan raksasa tersebut biarpun dalam kalangan wirawan atau negarawan. Walau bagaimanapun, hadirnya seorang anak yatim, yang bersenjatakan pedang sakti warisan leluhurnya, telah berjaya menewaskan dan membunuh raksasa tersebut. Kejayaan anak muda itu telah membangkitkan kegembiraan dan kebanggaan penduduk setempat. Mereka menghadiahi pemuda itu sampul berwarna merah yang berisikan wang sebagai tanda penghargaan. Sejak peristiwa itu, angpau menjadi sebahagian daripada amalan tradisi masyarakat Cina.

Warna merah pada sampul pula melambangkan nasib baik dan bertindak sebagai pengusir roh jahat. Pada kelazimannya, sampul angpau diberikan oleh pasangan yang sudah berumah tangga kepada yang masih bujang tanpa mengira usia, tua atau muda, pada musim percutian dan perayaan utama masyarakat Cina. Imej yang terpapar pada kulit depan sampul bermaksud ucap selamat atau dirgahayu kehidupan, dikurniai kemakmuran dan kesihatan yang baik dan berpanjangan selagi hayat dikandung badan. Imej, seperti bunga teratai, naga, cenderawasih, zodiak dua belas binatang, nanas keemasan, Buddha dan kanak-kanak, turut menghiasi sampul angpau mutakhir.

Pada kebiasaannya, jumlah wang di dalam sampul angpau berangkakan nombor genap. Menurut kepercayaan masyarakat Cina, wang yang berjumlahkan angka ganjil dapat diasosiasikan dengan unsur kematian atau perkabungan. Namun begitu, di sesetengah daerah kediaman di China, jumlah wang yang berangkakan nombor ganjil turut diberikan, terutama dalam majlis perkahwinan, agar wang pemberian tersebut tidak mudah dibahagikan. Wang pemberian juga tidak harus diberikan bermula dengan angka empat atau berjumlahkan 40, 400, dan 444 kerana angka empat sering dihubungkaitkan dengan homofon bahasa Cina, iaitu mati, atau berkaitan rapat dengan kematian.

****

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Januari 2017.

Posted in: Tradisi

RAWATAN PENCEGAHAN BURUT DALAM MASYARAKAT BAJAU SAMA’

Teks: Sabran Kibong

Dalam dunia pascamoden sekarang, perubatan tradisional semakin dipinggirkan. Namun demikian, bagi masyarakat Bajau Sama’ di Sabah, warisan pengubatan leluhur mereka masih utuh dilestarikan. Pelbagai alternatif dilakukan dalam perubatan tradisional Bajau Sama’ supaya tidak lapuk ditelan zaman.

Aspek perbidanan masa ini lebih popular dengan wanita berseragam putih yang dikenali sebagai jururawat desa. Mereka sudah mengambil alih peranan nenek tua bidan kampung si serata pelosok desa di negara kita. Konotasi jururawat yang membawa kaedah perubatan berteknologi membawa wajah baharu terhadap dunia perbidanan.

Namun begitu, peranan bidan kampung dalam masyarakat Bajau Sama’ masih hidup dengan nilai warisan perubatannya, malah masih relevan digunakan dalam arus pemodenan. Khidmat bidan kampung masih tetap diperlukan di beberapa buah daerah majoriti petempatan Bajau Sama’, seperti Kota Belud dan Tuaran.

Bagi masyarakat Bajau Sama’, tugas perbidanan begitu sinonim dengan alam kehidupan manusia simboliknya sebagai pembuka pintu kelahiran. Bayi yang baru lahir memerlukan penjagaan rapi. Bayi mudah diserang penyakit, seperti demam, kembung perut dan masuk angin. Kerap terjadi juga bayi yang baru lahir terkena penyakit burut, sejenis penyakit kampung.

Bagi masyarakat Bajau Sama’, penyakit burut juga dikenali sebagai benurut, iaitu pengumpulan angin yang berada di kawasan kemaluan bayi atau lebih jelas di bahagian ari-ari. Menurut kepercayaan masyarakat ini, penyakit burut perlu disampang ketika bayi berusia tiga hari agar tidak melarat menjadi burut. Pada peringkat awal, penyakit bayi ini dikenali sebagai buntal-buntalan.

Perkataan buntal-buntalan ialah kata pinjaman bidan kampung Bajau Sama’ terhadap penyakit burut. Penyakit ini dapat dikesan apabila seseorang bidan itu melihat bahagian ari-ari bayi tersebut yang mengalami masalah bengkak kecil kerana kekembungan. Bagi bayi lelaki, masalah kekembungan itu berlaku pada bahagian kanan atau kiri buah zakar apabila keadaan biji atau telur membesar. Bagi bayi perempuan pula, masalah kekembungan itu berlaku pada bahagian atas kemaluan, iaitu bahagian ari-ari atau turut dikenali sebagai tundun oleh masyarakat Bajau Sama’.

Seseorang bidan kampung yang telah ditempah untuk mengurus segala hal adat kelahiran mempunyai tanggungjawab yang cukup besar bagi memastikan ibu dan anak mendapat rawatan yang sempurna. Seperti yang kita tahu, bayi yang baru lahir memerlukan penjagaan yang lebih rapi. Oleh itu, sebagai bidan yang arif tentang perubatan tradisional, penyakit, seperti buntal-buntalan, perlu disampang lebih dahulu agar tidak melarat menjadi penyakit burut sehingga mendatangkan mudarat.

Penyakit burut bukan hanya mampu menyebabkan bayi sering mengalami kesakitan yang melampau pada bahagian kemaluan, malah penyakit ini dapat melarat ke alam dewasa. Rawatan bagi penyakit burut ini dilakukan sebelum hari gugurnya tali pusat bayi tersebut. Bayi akan segera disampang dengan menggunakan jampi dan kaedah tumbuh-tumbuhan seiring dengan beberapa pantang larang yang ditekankan sepanjang tempoh rawatan yang menggunakan perubatan tradisional. Antara jampi yang dibaca semasa rawatan terhadap penyakit buntal-buntalan termasuklah:

E buntal e betitik kepala agung-agung,

Bamban badan baiduri buntal,

Memberi mauk, naik si raja,

Tawar turun si raja bisa.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Januari 2016.

LARI

Oleh AAS Chinkara

“Mengapakah komunis menang?”tanya seorang murid sekolah menengah selepas selesai menonton teater Lari. Jelas terlakar wajah tidak puas hati pada mukanya selepas babak terakhir teater tersebut. Pastinya dia tidak selesa dengan adegan yang menggambarkan kemenangan pengganas komunis.

Rakannya turut menimbulkan pertanyaan. “Mengapakah Ramlah tidak mencari anaknya, Dina, lebih dahulu? Mengapakah Leha yang dicarinya lebih dahulu?”

Dalam babak terakhir teater itu, berlaku pertempuran antara penduduk Kampung Manggis, yang bertindak sebagai pengawal kampung, dengan segerombolan pengganas komunis. Semua anggota pengawal kampung serta Leha dan Dina terbunuh. Hanya Ramlah yang terselamat – cuma cedera ringan dan pengsan – daripada malapetaka tersebut.

Pertanyaan yang ditimbulkan oleh kedua-dua orang murid itu memang menarik walaupun tiada jawapan diperoleh. Yang pertama, pertanyaan tersebut menunjukkan bahawa kedua-dua orang murid itu menghayati teater yang dipentaskan walaupun pelakonnya murid sekolah rendah, bahkan mereka mungkin mengenali pelakonnya. Hal ini menunjukkan bahawa otak mereka sentiasa berfikir dan menganalisis setiap babak teater tersebut.

Yang kedua, mereka sanggup mengeluarkan belanja RM3 untuk membeli tiket teater tersebut. Pastinya teater itu mempunyai daya tarikan sehingga mereka bertindak demikian. Mereka duduk dalam barisan kedua, di kerusi yang dikhaskan untuk tetamu kehormat, yang tidak diduduki sesiapa. Tindakan mereka itu membuktikan bahawa mereka berada di situ bukan semata-mata untuk meramaikan majlis, justeru mereka penonton serius – menonton dan menganalisis teater tersebut.

Ya, mengapakah teater Lari perlu menggambarkan kemenangan pengganas komunis? Mengapakah tidak digambarkan kemenangan anggota pengawal kampung Kampung Manggis? Tentu sekali pengarah Mohd. Izman Saroni mempunyai justifikasi untuk menggambarkan kejayaan pengganas komunis dalam pertempuran tersebut. Mungkin Mohd. Izman mahu menunjukkan kezaliman pengganas komunis – memang tiada pengganas komunis yang tidak zalim.

Barangkali boleh sahaja teater Lari memaparkan kemenangan anggota pengawal kampung, apatah teater tersebut hanya fiksyen semata-mata, yang tiada kaitan dengan yang hidup dan yang mati. Mohd. Izman tentu sahaja boleh melakukannya, tetapi dia sengaja tidak berbuat demikian. Dalam drama bersiri Combat yang disiarkan oleh televisyen pada tahun 1970-an, tentera Amerika Syarikat tidak pernah tewas kepada tentera Jerman dalam Perang Dunia Kedua, walaupun tentu sekali sekala mereka kalah.

Untuk menjawab pertanyaan kedua, mungkin Ramlah menemukan mayat Leha lebih dahulu kerana berada berhampiran dengannya. Kemudian barulah dicari anaknya pula, yang berada jauh daripadanya. Mungkin juga hubungan baik dan mesra antara Ramlah dengan Leha menyebabkannya bertindak sedemikian, lebih-lebih lagi dialah yang merawat kecederaan Leha yang meninggalkan komunis, yang dianggapnya tidak mendatangkan manfaat.

Pastinya ada persoalan lain yang bermain dalam benak penonton lain. Barangkali ada penonton yang tertanya-tanya tentang sebab hanya ada dua orang pelakon lelaki daripada 13 orang pelakon. Semua anggota pengawal kampung terdiri daripada pelakon perempuan dan mereka tidak kelihatan seperti melakonkan watak lelaki berdasarkan pakaian mereka. Daripada dua orang lelaki yang melakonkan watak pengganas komunis, seorang sahaja yang mempunyai dialog. Tentunya Mohd. Izman mempunyai alasan untuk berbuat demikian.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Oktober 2015.

Posted in: Pilihan Utama, Teater
Comments Off

PAWANG ANA SEBUAH HIKAYAT

Oleh Zabidi Ismail

Pawang Ana

asal Sumatera

ketika menetap di Kampung Rao

yakni nama kini pekan Gopeng

acap kali menuturkan cerita lisan

saban malam bertingkah lidah

berkisah seperti air mengalir

berkisah seperti angin menderu

bercerita tentang kayangan

bercerita tentang pengembaraan

dari bumi ke langit

dari langit ke gunung

dari bukit ke lurah

dari Nusantara ke Eropah

dari daratan ke pelabuhan

luar biasa daya ingatan

melebar plot, mengajuk dialog

kisah bertukar menjadi hikayat

ada plot, unsur suspens, klimaks

dan antiklimaks

demikian Pawang Ana

seorang penglipur lara

yang punya banyak cerita lisan

bergaya macam seniman.

Mayat Sejarah

Pawang Ana

tersohor di Gopeng kerana bijak bercerita

saban malam hari dia berkisah

tentang cerita rakyat

tentang lima hikayat

jika tidak bercerita

dia membuka langkah silat

serimau itom seni pertahan diri

selama dua dekad di sini

baktinya terserlah di Pasir Salak

dia menemukan mayat Birch pada 1875

membantu British yang tenggelam minda

tiga hari tiga malam mayat sejarah itu

tersembunyi di perut Sungai Perak.

Guru Silat

Pawang Ana bukan sebarang pawang

dia bukan penyelam tetapi pendekar

dia guru silat serimau itom

cantuman berpuluh-puluh bunga langkah

gayung, cekak, sendeng dan lintau

gelanggangnya di tepi bendang

berpagar jamung pelepah pinang

waktu malam pekat, pekik suara tepis-menepis

serimau itom diajarkan dengan pencak berlapis;

dia guru berilmu menundukkan harimau tempang

ISTANA BUDAYA KENA MAIN

Oleh Ladin Nuawi

Jalan cerita teater Kena Main mudah sahaja. Empat orang insan cacat pelihatan mencari rezeki melalui muzik di kaki lima ibu kota. Mereka hendak diambil kesempatan oleh Mat Pit (Rodhi Md. Noor) yang mengetahui bahawa Mona (Aida Othman) lari dari rumah dan bapanya telah membuat laporan polis.

Helah Mat Pit dapat dipatahkan oleh mereka. Mereka dipelawa oleh aktivis masyarakat, Laila (Azizah Mahzan), dan peguam, Jamil (Azman Hassan), untuk mengadakan persembahan amal Persatuan Kebajikan Orang-orang Kurang Upaya. Laila dan Jamil juga membantu menyelesaikan masalah Mona.

Adakah semudah itu untuk bercerita perihal dunia orang cacat pelihatan serta muzik/lagu kegemaran mereka? Adakah mudah untuk membawa warna mereka di ibu kota dalam naskhah dan pentas? Untuk saya, tidak. Kita kena kenal akan sifat, sikap, dan pemikiran mereka, sekali gus cabaran harian yang dihadapi oleh mereka. Khalid Salleh, yang lebih mesra dipanggil Wak Khalid, amat arif dengan dunia mereka kerana dia sendiri membesar di kaki lima ibu kota. Namun begitu, untuk naskhah Kena Main, Wak Khalid memilih bahasa yang murni sahaja.

Betapa orang buta menggunakan telinga dan hidung untuk mengesani orang di sekeliling mereka sehingga mereka dapat menangkap Mat Pit. Di samping itu juga, mereka dapat menerima keikhlasan Laila dan Jamil. Yang jelas, mereka hanya buta mata, bukan buta di dalam perut.

Keempat-empat watak buta diberi warna yang berbeza walaupun semua mampu bernyanyi dan bermain alat muzik. Jusuh (Ebby Saiful Ali) disegani oleh semua rakannya. Daud (Sani Sudin) bercita-cita besar, hendak menjadikan Mona sebagai artis, dan ada maksud tersirat bahawa kemampuan orang kurang upaya wajar diketengahkan. Sepadanya Daud ada jatuh hati kepada Mona. Mona pula mewarnakan hatinya kepada Pie (Eman Manan). Mona yang bendul sanggup lari dari rumah untuk mendapatkan kasih sayang dan perlindungan. Pie pula kaki sakat, tetapi daya fikirnya tinggi.

Selayaknya mereka hidup di jalanan, maka pertuturan mereka hanya bahasa jalanan. Perkataan Inggeris yang digunakan yang biasa-biasa sahaja dengan bibir kita. Namun begitu, tiada satu ayat pun yang kesat dan kasar. Bahasa mudah juga digunakan untuk menerangkan nilai keagamaan.

Wak Khalid membawa kita berfikir tentang rezeki dan ibadah melalui percakapan antara Daud dengan Pie. “Mana datangnya ibadah pula? Ini main muzik, tak boleh disamakan dengan ibadah.” Kata-kata Daud itu dijawab oleh Pie, “Kau ada kerja lain selain dari main muzik untuk menyara hidup kau?” Daud mengakui bahawa itulah punca rezekinya dan tidak salah dalam konteks mencari keredaan Allah. Pie menyimpulkannya dengan pertanyaan, “Jadi, mencari rezeki itu termasuk dalam konteks ibadah atau haram jadah?”

Pemuzik cacat pelihatan mudah ditemui di kaki lima ibu kota. Namun begitu, bagaimana hendak menjiwai watak mereka? Bukannya mudah untuk menyelami jiwa mereka. Selain Wak Khalid, Rodhi Md. Noor/Rodi, Sani Sudin, Ebby Saiful Ali, dan Eman Manan memang sudah sedia rapat dengan dunia kaki lima ibu kota. Aida Othman yang membesar dengan kumpulan teater Bakawalee, Pulau Pinang, dipilih khas oleh Wak Khalid kerana kesungguhannya dalam berteater.

Kes Rudi menarik untuk dirakamkan di sini. Rodi, yang hampir 10 tahun meninggalkan dunia seni drama televisyen, filem dan teater, berjaya dijejaki persembunyiannya oleh Wak Khalid. Dia diambil kembali untuk memainkan watak Mat Pit/penagih yang pernah dipegangnya sejak pementasan pertama pada tahun 1992 sehingga pementasan keempat ini.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Mei 2015.

Posted in: Pilihan Utama, Teater

TAJAU

Oleh Fujica Anggo

Masyarakat peribumi di Sarawak sememangnya kaya dengan keunikan budaya dan warisan turun-temurun. Terdapat 27 kumpulan etnik di negeri itu. Setiap etnik mempunyai bahasa, budaya, warisan, dan cara hidup yang berbeza.Kebanyakan masyarakat Iban tinggal di kawasan Sungai Saribas, Sungai Skrang, Sungai Batang Lupar dan Sungai Rajang. Oleh sebab itu, mereka lebih dikenali sebagai orang laut.

Antara budaya dan warisan yang terkenal dalam kalangan masyarakat Iban termasuklah penggunaan tajau. Dalam menjalani kehidupan harian, masyarakat Iban menggunakan tajau sejak kurun kesembilan. Tajau, atau lebih dikenali sebagai tempayan, begitu sinonim dalam kalangan masyarakat ini. Selain itu, tajau mempunyai sebutan lain, iaitu benda.

Asal usul kewujudan tajau dapat dikesan daripada kegiatan perdagangan pada zaman kegemilangan kesultanan Melayu Melaka. Pada zaman tersebut, Sarawak menjalin hubungan perdagangan dengan kerajaan Melaka. Hasil hutan dan hasil laut Sarawak, seperti lada hitam, emas, sarang burung, halia, kapur barus dan permata, didagangkan di pelabuhan Melaka.

Kemajuan kegiatan perdagangan di Sarawak menarik minat pedagang asing dari Arab, China dan kepulauan Melayu. Mereka berkunjung ke perairan Santubong. Pedagang ini membawa barang, seperti tembikar, barangan logam, sutera, kain dan perhiasan, ke Sarawak.

Pedagang China membawa tembikar untuk ditukarkan dengan barangan pedagang Sarawak dengan menggunakan sistem barter. Inilah titik permulaan bagi masyarakat Iban menjadikan tajau sebagai barang pelbagai fungsi sehingga mempengaruhi kehidupan harian mereka.

Selain itu, mereka mempunyai budaya tradisi menyimpan pasu. Tradisi itu menjadikan pasu berfungsi sebagai harta simpanan. Oleh sebab itu, tajau dianggap sebagai harta pusaka, sesuatu yang bernilai, sesuatu yang perlu dihormati, dan lambang kemegahan warisan keturunan mereka.

Terdapat perbezaan antara tembikar dengan tempayan. Tembikar ialah barang yang diperbuat daripada tanah liat yang dibakar dan digilap sehingga berkilat, seperti cawan, mangkuk dan pinggan. Tempayan pula sejenis bejana yang diperbuat daripada tanah liat untuk menyimpan air dan hanya berwarna perang atau coklat.

Tajau mempunyai pelbagai saiz dan ketinggian. Terdapat 12 jenis tajau yang mempunyai nilai estetika yang tinggi dalam masyarakat Iban, iaitu tajau guchi (paling kecil dan untuk guna-guna), tajau alas, tajau sergiu, tajau ningka petanda, tajau menaga, tajau jabir, tajau menukul, tajau panding, tajau rusa, tajau singaraja, tajau salang-salang dan tajau kelawah indu benda (tajau legenda).

Tajau merupakan satu daripada simbol kekayaan masyarakat Iban. Semakin banyak tajau yang dimiliki, maka semakin kaya si pemiliknya. Hal ini dikatakan demikian kerana tajau berfungsi sebagai tempat penyimpanan beras selepas tamatnya musim menuai.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran April 2015.

KEMBANG TEATER KANAK-KANAK DI KPAKK

Oleh: Ladin Nuawi

Pentasnya sederhana. Tiada lampu khas untuk pementasan. Tempat duduk penonton terbuka di dalam dewan. Namun begitu, lakonan meyakinkan. Sambutan penonton penuh gemuruh. Mereka mampu “pergi jauh”. Inilah kesan pemerhatian awal ketika menonton teater muzikal kanak-kanak Puteri Beradu oleh mahasiswa ahli Kelabi-culture, Kolej Perkembangan Awal Kanak-kanak (KPAKK), di Damansara Damai, Petaling Jaya, pada 20 Januari 2015 yang lalu.

Pasukan kerja dan pelakon terdiri daripada calon guru yang mempunyai kemahiran khas yang berkaitan dengan kanak-kanak. Tentu sekali mereka mampu mengisi keperluan teater di sekolah tempat mereka bertugas nanti. Namun demikian, ada yang lebih daripada itu yang saya perhatikan. Papan putih dijadikan sebagai tirai latar pentas. Tirai latar pentas dihiasi seperti dinding bilik darjah – ada gambar bunga dan haiwan. Birai pentas dihiasi bunga plastik. Dua tangga kecil di kiri kanan untuk pelakon naik turun pentas. Projektor digunakan untuk memancarkan set istana dan taman. Terkejut juga apabila video digunakan untuk memperkenalkan pelakon.

Tanda gagasan “Teater Wajah Malaysia” ada di KPAKK. Juruacara mengalu-alukan penonton dan persembahan dengan pantun. Begitu juga apabila menutup acara. Sebelum pementasan bermula, ada bacaan doa. Semua mengaminkannya. Terharu juga apabila pelakon sendiri yang membaca doa. Dalam persembahan, ada tarian warisan kita. Mereka menyedari bahawa warisan bangsa perlu diteruskan.

Sebagai teater tanpa peruntukan, maka mereka tong-tong untuk membeli keperluan pentas yang patut, seperti polistirena, bunga plastik dan pewarna, selain bahan yang ada di kolej. Tidak hairanlah jika mereka menggunakan alat mekap sendiri, bukan alat mekap untuk pentas. Pakaian istimewa sendiri digunakan sebagai busana pementasan untuk disesuaikan dengan cerita dunia istana. Lakonan mereka terpuji. Mereka berkeyakinan. Setiap kali mereka menampilkan diri dan melontarkan dialog, sambutan gemuruh daripada penonton. Mereka tidak terpengaruh untuk menokok tambah yang bukan-bukan, apatah lagi untuk “makan lakonan kawan” apabila mendapat sambutan. Tiada kasta dalam lakonan. Inilah yang diperlukan daripada guru apabila berhadapan dengan anak murid. Saya berpandangan bahawa kedua-dua orang pengarah, Nurul Mazzuin Abd. Wahab dan Sahliza Samsul, menyedari hal ini.

Tabik perlu saya berikan kepada pemegang watak Pengawal (Syakinah Sahirul) yang memang menguasai lakonan dan cerita. Setiap kali tampil dan berdialog, dia mampu mencuit reaksi spontan penonton. Perlu saya catat di sini rasa terharu dengannya. Saya meminta semua pelakon utama naik ke pentas untuk sesi fotografi. Dia tetap duduk di bawah. Apabila saya beritahu bahawa lakonannya bernilai pelakon utama, barulah dia sedar dan bersedia bergambar bersama-sama pelakon utama walaupun malu-malu.

Tabik juga wajar diberikan kepada semua barisan pelakon kerana tidak menunjuk-nunjuk kelebihan diri dan watak yang dibawa: Zakaria Ismail (Raja), Sahliza Samsul (Permaisuri), Norizam Abdullah (Puteri Aurora), Abdul Hadrizulkayri Abdul Hasan (Putera Boboiboi), Rahimah Ratag (Pari Hitam), Cathrine Sebarang (Pari Merah), Nazihah Mashuri (Pari Biru), Siti Norhafiain Joli (Pari Hijau/Pokok), Maizahtul Akmal Zaiton (Dayang Kuncup), Norlela Zakaria (Dayang Kembang), Nur Atiqah Abu Seman (Dayang) dan Adila Puteri Md Noh (Pokok).

Saya tidak nampak suasana kelam-kabut menjelang pementasan. Biasanya wibawa penasihat, pengarah, pengurus persembahan (Nur Ain Md. Yusop), dan pengarah pentas (Faika Karim) dapat dijadikan sebagai penilaian kelancaran dan kemurnian persembahan.

Begitulah juga dengan pasukan kerja yang lain, seperti Nantai Delan, Siti Nor Intan Rasyizawati Abd. Rasyid, Nor Syahira Kamaruddin, Nur Izzati Ngali, FathilIzaty Hamdan, Siti Safirah Ismail, Wan Nurul Hawa Wan Azehar, Siti Nor Azreen Ahmad Zaini dan Intan Norasheela Idris. Tanpa sokongan bulat semua yang terlibat, maka pementasan akan menjadi bencana. Patutlah penonton hampir memenuhi dewan.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Mac 2015.


Posted in: Pilihan Utama, Teater

APABILA SENIMAN RESAH

Oleh Ladin Nuawi

“Barang siapa berkhianat, maka celakalah seumur hidupnya.”

Apabila seniman resah, tentu ada sebabnya. Bukan sahaja-sahaja hendak resah. Ada kepincangan yang diperhatikan. Ada kerisauan yang ditakuti akan terjadi. Ada tindakan yang perlu disegerakan. Bukan alasan seniman hidup dalam resah. Ada isyarat batin yang dihantar untuk diketengahkan. Begitu juga apabila Roslan Madun mementaskan teater Bahaman Jiwa Merdeka pada 15 dan 16 Disember 2014 di UiTM Jengka, Pahang. Mengapakah dipilih Dato’ Bahaman Orang Kaya Semantan,

pejuang bangsa yang terbilang, sebagai tongkat cerita teaternya?

Mengapakah dipilih “jiwa merdeka”? Hendak dikaitkan dengan siapa “jiwa merdeka” itu? Mengapakah beberapa rentetan perjuangan kemerdekaan negara dan kesannya dipaparkan? Mengapakah bersusah payah hendak mementaskan juga Bahaman padahal dengan lagu rakyat, Roslan sudah cukup makan? Mengapakah harus memenatkan diri hendak menghidupkan kembali semangat Bahaman di bumi Pahangnya? Mengapakah dia mengumpulkan tiga orang pelakon yang hebat dalam satu pementasan padahal jika di luar Kuala Lumpur, seorang pelakon terkenal sudah cukup untuk menarik minat penonton? Mengapakah dia bersusah payah bekerjasama dengan Sanggar Nuun Jogjakarta? Mengapakah dia sanggup meminjam wang daripada Dana Industri Kreatif Negara, mencari (baca: mengemis) dana tambahan di sana sini, dan mengeluarkan wang tabungan sendiri?

Apabila dua hari dua malam saya ikut berkubu seni, menonton persembahan kedua-dua malam, dan menelaah naskhah, memang keresahan Roslan ada kebenarannya apabila dikaitkan dengan perkembangan negara. Tidak melampau kalau saya katakan bahawa kedudukan Melayu tergugat luar dalam. Islam seperti dipermainkan. Roslan anak jati Pahang. Dia banyak melakukan penyelidikan sendiri tentang perjuangan kemerdekaan negara. Dia berguru dengan pengamal seni warisan bangsa. Latar pengajiannya sekolah pondok.

Dia pernah menjadi wartawan, penulis, dan pengarah drama televisyen, dan berlakon filem juga. Akhir-akhir ini sahaja, dia lebih dikenali sebagai pendendang dan pembimbing seni dendangan dan penulisan puisi warisan. Dengan latar belakang ringkas ini, fahamlah kita akan sebab dia mengangkat Bahaman. Produksi ini mendapat kerjasama seni daripada Majlis Teater Negeri Pahang dan Sanggar Nuun, Jogjakarta, Indonesia, pimpinan Wahyu Widayat.

Sanggar Nuun ada disiplin seni dalam meneruskan kelangsungan hidup. Mereka hanya rakyat biasa, melakukan kerja pertanian, kebajikan dan keagamaan Islam. Hubungan dua buah negara serumpun ini harus sentiasa dikejapkan. Ibarat kata kita sudah tiada adik-beradik lain. Roslan juga memilih beberapa orang pelakon luar Pahang yang berjati diri tinggi, seperti Mohd. Fauzi Yahya, Dean Satira dan Eliza Mustafa.

Persembahan dimulakan dan ditutup dengan bacaan al-Quran. Surah terpilih diambilnya. Nurul Karimatil Ulya, Sanggar Nuun, pembacaan petikan itu. Mahu tidak mahu, kita harus kembali kepada al-Quran sebagai pedoman hidup. Lihatlah kemuliaan yang diberikan oleh Allah kepada pertubuhan dan diri apabila al-Quran menjadi amalan hidup. Hal in disusuli pula oleh latihan silat oleh pejuang untuk menentang penjajah British. Silat, selain ilmu mempertahankan diri, membentuk jati diri tinggi dalam diri setiap pesilat.

Seperti kata Guru Silat, “Perjuangan ini perjuangan yang suci. Oleh itu jangan sekali-kali berasa gentar, biar mati bergalang tanah, daripada hidup menanggung malu. Supaya menjadi teladan kepada anak cucu kita, bahawa datuk nenek mereka sanggup berkorban jiwa dan raga demi agama, bangsa dan negara.”

Mohd. Fauzi, pelakon watak Guru Silat, memang guru silat di Terengganu. Pelakon pesilat diambil daripada Kumpulan Silat Sendeng Gunung Sakti Paya Luas. Jati diri pesilat digunakan sepanjang latihan dan pementasan ini. Mutakhir ini, kita dapat melihat setiap latihan teater di negara kita sentiasa ada latihan silat untuk persiapan kumpulan. Setidak-tidaknya gerak silat digunakan dalam senaman dan panas-panas badan.

Pernyataan guru silat itu dikejapkan lagi dengan dendangan gurindam “Maruah Negara” oleh Zafirah Bahiah Hassan (mantan juara gurindam kebangsaan). Gurindam seni dendangan warisan kita. Dalam keindahannya, ada pesanan mulia untuk setiap orang. “Jika rakyat takut berjuang, lambat-laun bangsa terbuang.” “Jika tidak sanggup berkorban, anak cucu menanggung beban.” Adakah kita hendak menidakkan kebernasan ini?

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran

Posted in: Pilihan Utama, Teater

Keunikan Tarian Dabus


Oleh Ezwafahmey Ahmad Kusaini

Tarian dabus amat popular di Perak. Tarian ini mengandungi unsur lupa, yang dipercayai berasal daripada permainan masa silam orang Islam di Timur Tengah. Tarian ini dikatakan bermula dengan kegiatan masa lapang Nabi Muhammad dan para sahabat, ketika sedang berehat semasa pertempuran dengan musuh Islam. Tarian ini juga mungkin dijadikan sebagai latihan untuk pahlawan perang memperkukuh semangat serta benteng pertahanan mereka bagi menentang musuh.

Pada kurun ke-18, pedagang Islam membawa tarian dabus ke Tanah Melayu. Tarian ini buat kali pertamanya dipersembahkan di hadapan penduduk di Pasir Panjang, Setiawan. Tarian ini dipercayai dibawa oleh nakhoda kapal dari Batu Bara, Aceh. Hal ini dapat dibuktikan oleh perkataan dabus yang berasal daripada perkataan Bugis yang bermaksud lembing tajam. Tarian dabus menggunakan alat yang tajam semasa persembahan. Dabus, atau alat yang diperbuat daripada besi berukuran 10 inci panjang serta berloceng, dibawa oleh dua orang penari ketika persembahan. Sewaktu menari, besi ini dipukul pada badan penari, seolah-olah penari mendapat semangat kepahlawanan yang gagah

perkasa.

Tarian dabus menggabungkan tarian, nyanyian, dan kebolehan serta keberanian. Tarian ini memerlukan alat muzik, seperti gong, rebana besar, rebana kecil dan anak dabus. Selain itu, alat utama lain yang diperlukan ialah anak batu, iaitu sejenis senjata tajam yang berkepala. Dabus atau anak dabus merupakan identiti penting tarian ini. Anak dabus diperbuat daripada besi yang ditajamkan di hujungnya. Di pangkal besi tersebut, terdapat lingkaran yang berbentuk kerawang dan tersemat beberapa gelung besi kecil yang dinamai cincin besi. Cincin besi digunakan untuk membentuk bunyi gemerencing apabila besi digerakkan semasa persembahan.

Tarian dabus biasanya dipersembahkan dalam majlis perkahwinan, pesta pertabalan kerabat diraja, upacara keagamaan, dan hari kenegaraan, seperti hari kemerdekaan. Alat muzik yang digunakan semasa mengiringi tarian ini termasuklah dua gendang, dua tabla, enam kompang dan satu gong. Gong dimainkan oleh seorang sahaja. Gong diperbuat daripada tembaga dan saiznya yang biasa digunakan dalam permainan tradisional yang lain. Gong berfungsi mengiringi muzik rebana, sekali gus memainkan peranan utama pada waktu pembukaan dan penutupan persembahan.

Rebana kecil diperbuat daripada kulit kambing yang dikeringkan. Biasanya ukuran garis pusatnya antara tujuh hingga lapan inci. Rebana dipalu dengan tapak tangan, seperti memukul hadrah atau kompang, serta dimainkan oleh tujuh orang pemain. Rebana berfungsi sebagai pengiring lagu yang dinyanyikan oleh pemain muzik. Rebana besar pula selalunya dimainkan oleh dua orang. Rebana besar juga diperbuat daripada kulit kambing yang dikeringkan. Saiz garis pusatnya antara 14 hingga 15 inci.

Pemain membuat paluan di bahagian tepi dan tengah rebana dengan lebih perlahan dan bunyinya bergema berbanding dengan rebana kecil. Rebana besar memainkan peranan penting kerana segala rentak tarian mengikut rentaknya. Pada masa yang sama, pemain muzik bernyanyi dan mereka mesti menghafal seni kata lagu berzanji. Selalunya lagu berunsurkan agama dinyanyikan kerana berkaitan dengan asal usul dabus. Lagunya ada persamaan dengan lagu berzanji, kompang dan hadrah.

Oleh itu, kombinasi muzik dan tarian dabus penting untuk menghasilkan persembahan yang mantap. Kekurangan salah satu peralatannya menyebabkan persembahannya sumbang. Ahli kumpulan persembahan tarian dabus terdiri antara 15 hingga 18 orang dan dibahagikan kepada dua kumpulan. Satu kumpulan terdiri daripada lapan orang yang bertindak sebagai penari. Kumpulan kedua pula terdiri daripada lapan hingga 10 orang yang bertugas sebagai pemain muzik.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Januari 2015.

Pokok Tuba Menghalau Kejahatan

Oleh: Jasman Bandar

Pengaruh sekitaran memberikan sumbangan kepada lahirnya perubatan tradisional yang mempunyai unsur spiritual dalam proses penyembuhan penyakit. Penelitian yang dilakukan oleh penulis mendapati bahawa terdapat unsur natural dan ghaib (supernatural) dalam tradisi perubatan orang Bajau Kota Marudu. Unsur natural dalam tumbuhtumbuhan itu dikaitkan dengan sesuatu yang bersifat praktikal yang dapat dilihat dengan mata kasar dan dapat ditanggapi oleh akal fikiran. Sebagai contohnya, penggunaan akar, daun, buah, kulit, dan batang bunga yang terdapat dalam spesies tumbuhan tertentu digunakan dalam tradisi perubatan dan penyembuhan penyakit orang Bajau Kota Marudu.

Unsur ghaib diperlihatkan melalui adanya kepercayaan yang meyakini bahawa proses penyembuhan penyakit mempunyai kaitan dengan pertolongan “semangat alap” (semangat baik) yang mendiami tumbuh-tumbuhan tersebut. Pertolongan itu membantu usaha memberikan penyembuhan, perlindungan dan keselamatan. Jika dilihat daripada konteks tradisi lisan, setiap tumbuhan yang digunakan dalam tradisi perubatan orang Bajau Kota Marudu mempunyai cerita lisan yang tersendiri.

Dalam penulisan ini, penyelidik memperincikan penggunaan pokok tuba dalam tradisi perubatan dan penyembuhan penyakit orang Bajau Kota Marudu. Hal ini disokong oleh wujudnya kepercayaan orang Bajau Kota Marudu bahawa Nabi Alias merupakan ketua dan penjaga segala tumbuhan di muka bumi ini. Oleh itu, tidak hairanlah jika tumbuh-tumbuhan ini dikaitkan dengan perubatan yang bersifat spiritual yang menggunakan unsur ghaib daripada tumbuh-tumbuhan untuk perubatan, perlindungan dan keselamatan.

Dalam tradisi lisan, orang Bajau Kota Marudu percaya bahawa pokok tuba mempunyai cerita yang tersendiri tentang kewujudan dan kekuatan semangat ghaib yang dimiliki oleh tumbuh-tumbuhan ini. Pada zaman dahulu, aktiviti berburu selalu dilakukan oleh orang Bajau Kota Marudu meskipun mereka terkenal dengan kehebatan beraksi sebagai nelayan di laut. Semasa berburu, mereka sering bertemu dengan pelbagai jenis tumbuhan yang mempunyai keunikan dan kegunaan yang tersendiri.

Apabila tiba di sungai, mereka berehat sambil makan dan minum sementara menunggu hasil buruan mereka, iaitu kijang atau pelanduk. Dalam waktu menunggu jerat mereka mengena haiwan tersebut, mereka singgah sebentar di tepi sungai untuk berehat setelah melalui perjalanan yang jauh dari kampung untuk masuk ke hutan.

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2014.