Home » 2012 » December

MEMBUDAYAKAN SENI DI KAMPUS

Oleh Abdul Ghani Abu

Nilai sebuah lukisan M. F. Husain (1915-2011) kini $3 juta dolar Singapura.Nilai itu hanya setahun selepas kematiannya pada tahun lalu.Kini, tiga buah lukisannya berada di Universiti Nasional Singapura dan empat buah lagi berada di Universiti Malaya.Semasa di Universiti Malaya (universiti ini berpecah menjadi dua apabila pemisahan Singapura dari Malaysia pada tahun 1965), M.F. Husain menghasilkan tujuh buah lukisan.

Kehebatan pelukis seperti M. F. Husain dan rakan seangkatan seperti Abdul Latiff Mohidin, Ibrahim Hussein, Chen Wen Hsi, Cheong Soo Pieng, Chia Yu Chian, Syed Ahmad Jamal, Lai Foong Moi, Lee Joo For, Liu Kang, Redza Piyadasa, dan Ahmad Khalid Yusof dalam menghasilkan hasil seni memang tidak dapat dinafikan. Lukisan mereka kini bernilai ribuan ringgit malahan mampu mencecah jutaan ringgit setara dengan nama mereka yang tersohor di dalam dan di luar negara.

Selain itu, satu lagi penemuan seni di Universiti Malaya ialah lukisan mural Datuk Ibrahim Hussein di tembok bangunan lama pusat sukan universiti itu. Bayangkan, nilai semasa sebuah lukisan ikon pelukis negara ini boleh mencecah RM500 000! Berapakah pula nilai lukisan muralnya itu? Justeru Universiti Malaya telah mengambil langkah proaktif dengan memulihkan dan memulihara semula lukisan mural tersebut dengan kos RM100 000 dan dibantu oleh Balai Seni Lukis Negara. Bangunan lama itu kini menjadi tempat Residen Artis Universiti Malaya berkarya.

Sememangnya inilah warisan seni visual yang dimiliki oleh Universiti Malaya yang “terlepas pandang” oleh pihak pengurusan universiti selepas tampuk kepimpinan Profesor Diraja Ungku Aziz sebagai Naib Canselor pada tahun 1971 hingga tahun 1978. Semasa zaman tersebut, kegiatan kesenian, kebudayaan, dan kebahasaan berlangsung dengan meriah. Apatah lagi ketika itu, Muzium Seni Asia yang merupakan satu-satunya muzium seni di kampus di negara ini, dan diterajui pula oleh pelukis tersohor negara, Datuk Syed Ahmad Jamal, menjadi tumpuan penggiat seni, pelukis, ahli bahasa, dan budayawan seluruh tanah air. Ditambah pula dengan ketokohan Profesor Diraja Ungku Aziz yang bukan sahaja disegani di dalam negara, malahan terkenal di dunia luar. Kerancakan dunia akademik dan aktiviti seni, menyemarakkan nama Universiti Malaya (UM). Para ekspatriat luar negara yang berkunjung ke UM pasti meninggalkan buah tangan berbentuk lukisan yang amat bernilai.

Kini, dengan tampuk kepimpinan baharu, Naib Canselor UM, Tan Sri Dr. Ghauth Jasmon, mengorak langkah mengembalikan kegemilangan seni di UM dengan penubuhan Galeri Seni Universiti Malaya atau UMAG pada bulan Februari 2012. Antara matlamat penubuhan UMAG ini adalah untuk menginterpretasikan semula legasi seni yang diwarisi di UM melalui program seni dan pameran melalui sinergi bersama-sama golongan pendidik dan karyawan seni.

UM memiliki lebih 250 buah lukisan yang keseluruhannya mencecah nilai sebanyak RM30 juta.UM berasa bertuah kerana mempunyai Naib Canselor yang mencintai dan menghayati seni. Pengalaman berkunjung ke banyak universiti luar negara yang mengangkat seni dan menghargai seni terus menjadikan contoh terbaik kepada beliau untuk melakukan perkara yang sama di UM. Hal ini disemarakkan lagi dengan UM sendiri yang mewarisi legasi seni yang hebat daripada pelukis tersohor negara pada suatu masa dahulu.

Bagi menyemarakkan program seni visual di kampus, UM telah melantik empat orang residen artis, iaitu Soh Boon Kiong, Maamor Jantan, Mohd. Yusof Ismail atau Yusof “Gajah”, dan Juhari Said.Kali terakhir residen artis yang dilantik ialah Ibrahim Hussein pada tahun 1973.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2013.

Posted in: Uncategorized

HAMAM DAN TARIAN DARWIS

Oleh Muhammad Haji Salleh

Di Capadoccia, kami menikmati bangunan yang tingginya hanya setingkat, yang berjarak di antara satu sama lainnya. Perasaan langka ini tidak mungkin lagi kita alami di banyak tempat di dunia.Melainkan di tempat terpencil dan di pulau-pulau Polinesia dan kawasan pergunungan Asia Tenggara dan di Kanada atau Siberia.Maka saya menghirup kelangkaan ini dan menyimpannya dalam kantung indah impian.Bangunannya terbuat daripada batu yang dipotong dari bukit, semurupnya ditambah dan disokong dengan tiang yang biasanya daripada kayu yang tidak begitu lurus, di daerah separuh kontang ini dan tidak berhutan.

Parit di depan rumah dan kedai-kedainya mengalir apabila hujan turun di hulu. Setelah hujan semalam, air bergumam dengan tebing, dan oleh itu sedikit bising.

Apa lagi yang ada pada Capadoccia, selain hasil kerja tangan dan barangan pelancong?

Saya temukan satu lagi – juga pada umumnya disediakan untuk pelancong, iaitu hamam, atauhammam, mandian atau urut tradisional Turki, yang juga dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai Turkish Bath. Hal ini merupakan seni tua yang mengikut sejarahnya dipinjam dan disesuaikan daripada orang Rom dan Byzantine (Istanbul tua) yang pernah memerintah negara besar ini.Mandian dan urut ini ditambah baik pada zaman Seljuk serta Uthmaniah.Maka sejarahnya cukup tua, pendek kata, ribuan tahun.

Di Capadoccia rumah hamam ini dikeruk dan diukir dari bukit batu, dan di dalamnya ditebuk beberapa bilik yang khusus untuk dimakakan sebuah rumah mandian atau urut yang cukup unik.

Apabila kita memasuki bangunannya kita akan menemui penyambut tamu yang akan menanyakan pilihan kita daripada semua pakej mandian yang ditawarkan, iaitu mandian yang lengkap mengambil masa sekitar satu jam atau satu jam setengah, atau yang lebih singkat mudah, iaitu sekitar 30 minit.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2012.

Posted in: Uncategorized

RAJA DAN RAKYAT BERPISAH TIADA

Pada bulan lalu, Pemangku Raja Perak, Duli Yang Maha Mulia Raja Dr. Nazrin Shah berkenan menyampaikan titah Syarahan Perdana Budaya 2012 yang bertajuk, “Institusi Raja Berperlembagaan: Kelangsungan Negara Bangsa”. Antara petikan yang menarik pada awal titah Baginda termasuklah:

“Mauduk Raja dan Negara Bangsa, ada kaitan dengan ayat dua puluh enam, Surah Ali lmran, akan peringatan Ilahi dalam kalangan yang diangkat martabatnya dan diamanahkan sebagai Raja, dan ayat 13, Surah AI Hudjurat menyentuh seruan dan peringatan Ilahi terhadap seluruh umat manusia yang merupakan komponen mewujudkan negara bangsa. Mauduk ini menyentuh peranan dan tanggung jawab nakhoda, menakhodai sebuah bahtera untuk mengharungi gelombang pelayaran di maya luas. Raja laksana nakhoda, negara bangsa laksana bahtera, laluan yang ditempuhi laksana gelombang pelayaran. Yang diperlukan, kebijaksanaan dan kearifan nakhoda, melayari bahtera dalam keadaan padu dan selamat agar tidak tenggelam dalam badai gelombang samudera.”

Baginda mengimbas sejarah fungsi dan peranan institusi Raja dalam masyarakat Melayu yang akhirnya membentuk sebuah negara bangsa pada tahun 1957. Baginda menegaskan, peranan institusi Raja bukan sekadar memenuhi tuntutan ceremonial, sebaliknya Baginda mengingatkan kepentingan Raja yang dinyatakan dalam Perlembagaan:

“Sepuluh peratus atau 19 daripada 183 Perkara dalam Perlembagaan Persekutuan adalah Perkara-Perkara berkaitan Raja. Berpandukan Perlembagaan, adalah jelas dan nyata, Raja Berperlembagaan di Malaysia berperanan penting dalam struktur Kerajaan dan negara bangsa.”

Cabaran besar hari ini adalah untuk memberikan pemahaman kepada generasi muda tentang sejarah pembentukan negara bangsa yang penuh dengan keunikan dan semangat toleransi antara kaum.Baginda tidak menolak realiti semasa yang menuntut perubahan dalam landskap politik, ekonomi, dan sosial negara.Namun begitu, ada sesetengah pihak yang oportunis lantas bersifat dangkal dalam mentafsir sejarah demi kepentingan politik kepartian.

Baginda, dengan mengungkap bahasa bermadah, mengingatkan rakyat supaya mengekalkan kemakmuran dan menyelesaikan segala perselisihan atau persengketaan dengan bijak. Titah baginda:

“Benang yang kusut perlu dirungkai. Dirungkai dengan teliti, agar benang tidak bertambah kusut – dirungkai secara sabar agar benang tidak terputus; dirungkai, sedikit demi sedikit, sehari selembar benang supaya akhirnya menjadi kain. Merungkai benang kusut memerlukan jari jemari yang belum terluka.”

Menelusuri kebijakan cendekiawan bangsa bermadah menyusun kata, penulis mencatatkan sebahagian tulisan Raja Ali Haji dalam Gurindam 12 Fasal 12:

Raja muafakat dengan menteri,

seperti kebun berpagar duri.

Betul hati kepada raja,

tanda jadi sebarang kerja.

Hukum adil atas rakyat,

tanda raja beroleh inayat.

Demikianlah kita hidup bernegara yang kekal menjunjung adat dan budaya yang menjadi tunjang pembinaan negara bangsa.Hal ini merupakan juga keunikan negara ini yang sekian lama dicemburui oleh seteru.Maka, sebagai pewaris, kita harus kental mempertahankan leluhur budi, raja dan rakyat berpisah tiada.

- Abdul Ghani Abu

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2012.

Posted in: Nota Editor