Home » 2013 » July

KALENDER “24 MUSIM”

Oleh Chang Shan

Berdasarkan catatan sejarah, pada tahun 104 Sebelum Masihi, orang China telah menghasilkan “Kalendar 24 Musim”. Rakyat China pada zaman purba juga telah menciptakan “Lagu 24 Musim” dan “Sajak 24 Musim” supaya orang ramai lebih mudah untuk mengingat sistem kalendar itu.

Permulaan Musim Bunga

“Permulaan Musim Bunga” merupakan musim pertama dalam sistem kalendar.Secara tidak langsung menandakan ketibaan musim bunga di China yang biasanya jatuh pada 4 Februari setiap tahun.

Tahun Baharu Cina tidak semestinya jatuh pada hari “Permulaan Musim Bunga”. Misalnya, Tahun Baharu Cina bagi tahun 2013 disambut pada 10 Februari, iaitu lewat enam hari daripada hari “Permulaan Musim Bunga”.

Bagi kaum petani, “Permulaan Musim Bunga” menandakan bermulanya musim penyemaian benih atau penanaman kerana dalam dunia alam semula jadi, musim bunga merupakan musim bertunas dan mula tumbuh, serta haiwan terjaga daripada tidur sepanjang musim sejuk. Bermula dari hari “Permulaan Musim Bunga”, suhu udara, sinaran matahari, dan sukatan hujan akan menjadi semakin bertambah.

Selepas hari itu, segala tanaman pertanian tumbuh dengan pesat dan memerlukan lebih banyak air. Kaum petani akan giat bercucuk tanam, kerap menyiram, dan menggunakan baja untuk menambahkan kesuburan tanah.

Hujan

“Hujan” merupakan penggal kedua dalam kalendar “24 Musim”. Hari pertama penggal tersebut, iaitu hari “hujan” yang jatuh pada 18, 19, atau 20 bulan Februari setiap tahun. Menerusi nama penggal itu, kita boleh mengetahui bahawa “hujan” biasanya dikaitkan dengan fenomena cuaca. Hari “hujan” bagi tahun ini telah jatuh pada 18 Februari yang lalu.

Di China, terdapat pepatah yang berbunyi, “Harga air hujan musim bunga lebih mahal daripada minyak”.Air hujan pada awal musim bunga sangat bernilai bagi kaum petani.

Serangga Terjaga

“Serangga Terjaga” merupakan penggal ketiga dalam kalendar “24 Musim” selepas “hujan”.Hari pertama penggal tersebut, iaitu hari “Serangga Terjaga” yang jatuh pada 5, 6, atau 7 Mac setiap tahun. Berdasarkan hasil kajian rakyat China yang diwarisi turun-temurun, selepas hari “Serangga Terjaga”, cuaca akan menjadi semakin panas. Serangga yang tidur di bawah tanah akan terjaga daripada tidur pada sepanjang musim sejuk apabila mendengar dentuman guruh pertama bagi musim bunga dan akan mulai aktif, manakala telur serangga yang berada di dalam tanah pada sepanjang musim sejuk juga akan mulai menetas. “Serangga Terjaga” biasanya dikaitkan dengan fenomena alam.

Rakyat China pada zaman purba sangat mementingkan ketibaan hari “Serangga Terjaga” kerana ini menandakan bermulanya aktiviti penanaman. Terdapat bidalan tentang hari tersebut yang berbunyi: “Selepas berlalunya hari “Serangga Terjaga”, aktiviti penanaman akan menjadi tidak henti-henti. Hal ini demikian kerana selepas hari “Serangga Terjaga”, suhu udara akan beransur-ansur naik dan penurunan hujan juga akan meningkat. Semua ini merupakan syarat yang baik bagi aktiviti penanaman pada musim bunga.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Julai 2013.

Posted in: Uncategorized

PADAH SEKS BEBAS!

Oleh Wasitah Hj. Mohd Yusof

Isu seks bebas di Malaysia bukanlah isu baharu.Gejala ini telah lama menular dalam masyarakat Malaysia terutamanya dalam kalangan belia. Kajian yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM) pada tahun 2010, mendapati setiap tiga daripada enam remaja berumur antara 15 hingga 28 tahun di negara ini yang kebanyakannya lulusan universiti didapati melakukan hubungan seks luar nikah. Sebanyak 35 peratus responden menyatakan keterlibatan mereka dalam salah laku seksual sebelum berkahwin didorong oleh keinginan memuaskan nafsu, manakala sebanyak 22 peratus melakukannya kerana pujukan pasangan atau pengaruh rakan.

Kajian selama enam bulan bertajuk “Keterlibatan Remaja dalam Salah Laku Seksual” oleh sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) yang diketuai oleh Pengarah Pusat Kokurikulum UPM, Profesor Madya Dr. Mohammad Shatar Sabran, pada tahun 2010, yang membabitkan 400 orang responden dalam dua kumpulan sasaran di Lembah Klang dan luar bandar, mendapati 300 orang remaja Melayu di bandar dan luar bandar berusia antara 13 dan 25 tahun mengakui terbabit salah laku seksual dan seks bebas.

Youth Culture” bermaksud satu simbol yang unik, kepercayaan, dan sikap yang menggambarkan generasi belia dalam sesuatu masyarakat.Komponen utama dalam budaya belia merupakan “gaya” atau “trend”.Gaya atau trend ini memainkan peranan yang amat penting dalam mencorakkan identiti belia. Gaya dan trend ini mempengaruhi belia berinteraksi antara satu sama lain dalam komuniti tersebut.

Secara literal, terma seks bebas ditakrifkan sebagai perbuatan melakukan hubungan seks tanpa ikatan perkahwinan yang sah. Melalui pendefinisian secara konseptual, seks bebas dalam kalangan belia merupakan hubungan sosial intim yang dilakukan di luar ikatan pernikahan, sama ada suka sama suka ataupun dalam dunia pelacuran.

Islam melarang keras pergaulan bebas di antara lelaki dengan perempuan. Allah SWT berfirman dalam surah Al-Isra’, ayat 32 yang bermaksud, “Dan janganlah kamu menghampiri zina. Sesungguhnya zina itu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kepada kerosakan).” Allah SWT berfirman “Janganlah kamu menghampiri zina”. Hal ini sangat jelas Allah SWT melarang pergaulan bebas di antara lelaki dengan perempuan atau sebarang perbuatan yang boleh membawa kepada zina.

Hal ini tidak terhad ditujukan kepada seks berlainan jantina. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Al-Baihaqi, daripada Abu Musa, yang bermaksud, “Jika seorang lelaki mendatangi lelaki lain (liwat) maka mereka berdua adalah penzina, dan jika seorang wanita mendatangi wanita lain (musahaqah), maka mereka berdua adalah penzina. Justeru firman Allah SWT dalam surah Al-Isra’ seperti yang dinyatakan sebelum ini jelas melarang keras sebarang bentuk seks bebas tidak terhad kepada seks berlainan jantina, malahan melarang seks bebas sesama jantina.

Seks bebas merupakan penyakit sosial yang kian menular dalam kalangan masyarakat Malaysia seolah-olah menjadi kudis yang semakin merebak dan semakin sukar diubati.Ironinya, penyakit sosial ini dilihat lebih cenderung berlaku dalam kalangan belia.

Dalam Kajian Gejala Sosial dalam Kalangan Belia Malaysia yang dilaksanakan ke atas 5016 orang responden oleh IPPBM pada tahun 2010, mendapati 52 peratus responden menyatakan bahawa rakan mereka terlibat dalam salah laku hubungan seks luar nikah. Manakala sebanyak 38 peratus responden mengakui rakan mereka pernah mengandung sebelum berkahwin. Hal ini dilihat serius kerana walaupun kajian tersebut tidaklah dapat mewakili keseluruhan golongan belia di Malaysia yang berjumlah 12.02 juta orang (Fakta Belia Malaysia, Edisi 2, 2011), namun, dalam jumlah responden yang agak besar, iaitu sebanyak 5016 orang responden, majoriti remaja menyatakan tentang keterlibatan rakan dalam hubungan seks luar nikah.

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya Keluaran Julai 2013.

Posted in: Uncategorized

YANG KECIL ITU BESAR MAKNANYA

Penjara. Apabila disebut perkataan ini pastinya pandangan yang skeptikal akan terjelma dalam minda masyarakat kita. Digeruni, ditakuti, dan dijauhi.Itulah antara respons awalnya. Jijik, patut menerima hukuman setimpal, dan padan muka pula merupakan pandangan biasa masyarakat umum kepada “ahli keluarga” di dalam tembok jeriji besi ini.

Kesempatan bersama-sama 40 orang “ahli keluarga” Institut Pemulihan Dadah, Penjara Jelebu, Negeri Sembilan mengubah persepsi “klise” saya terhadap “ahli keluarga” jeriji besi ini. Tempoh tiga hari berada bersama-sama mereka dalam program Bengkel Penulisan Kreatif benar-benar memberikan saya suatu pengalaman yang amat berharga sebagai editor dan insan yang menumpang hidup di dunia milik Allah SWT, juga menjadikan saya cukup bersyukur dengan nikmat kebebasan yang saya miliki. Pelbagai latar belakang dan usia (awal 20-an sehingga 60 tahun) “ahli keluarga” yang mengikuti program seni kreatif sebagai salah satu elemen pemulihan di penjara ini.

Coretan spontan salah seorang peserta berusia 40-an yang menjalani hukuman rotan dan dipenjarakan atas kesalahan memiliki dan penyalahgunaan dadah memberikan kesan yang cukup menyentuh perasaan saya.

Satu lagi coretan anak muda berusia 22 tahun dari Penjara Kluang, Johor, amat menyentuh emosi dan sanubari saya. Apatah lagi dititipkan satu pesan yang menimbulkan sebak di hati saya, “Saya suka menulis, tetapi lemah dalam kesusasteraan. Harapan saya, encik boleh membantu saya dalam bidang penulisan. Saya akan bebas pada tahun 2016, anjurkanlah program dan jemputlah saya.”

Bersalah tetap bersalah.Yang pasti kesalahan masa silam menjadi satu palit hitam dalam kehidupan mereka.Suatu babak baharu kehidupan harus dimulakan sebaik sahaja melangkah keluar dari tembok jeriji itu, dengan pedoman dan arah tuju yang lebih jelas.Sokongan masyarakat sememangnya amat membantu mereka yang patah ranting pohon kehidupan ini.

Pemodenan dan urbanisasi menyebabkan anggota masyarakat alpa tentang tanggungjawab mereka untuk sama-sama membentuk keharmonian dan kesejahteraan hidup bermasyarakat, sama ada sebagai ahli keluarga, pemimpin keluarga, saudara-mara, mahu pun jiran. Budaya tegur-menegur semakin hilang, pepatah “jangan menjaga tepi kain orang” disalahtafsirkan, dan ingatan “mencegah lebih baik daripada mengubati” seolah-olah dilupakan masyarakat dalam menangani penyakit sosial.

Jika masa dahulu, menegur anak jiran atau si bapa membenarkan anaknya dirotan oleh guru demi menuntut ilmu, merupakan hal biasa yang tidak lagi berlaku sekarang ini.Namun yang sebaliknya pula berlaku, “Jumpa nanti di mahkamah,” demikian antara ucap balas yang biasa kita dengar. Atas nama hak asasi individu, kadangkala nilai leluhur budi masyarakat entah kenapa kita pinggirkan. Mungkinkah ini serapan halus budaya barat yang sedikit demi sedikit melunturkan keakraban kita hidup berkampung?

Akhirnya, apabila ada anggota masyarakat kita yang dipenjarakan, kita terus menuding jari kepada mereka tanpa berfikir sejenak bahawa kita sebenarnya mampu menyelamatkan mereka lebih awal. Walaupun kecil tindakan kita sama ada melalui teguran atau bantuan kemanusiaan yang lain, namun besar kesannya kepada kehidupan mereka, khususnya kepada golongan muda.

- Abdul Ghani Abu

***

Rencana ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Julai 2013.

Posted in: Nota Editor