Home » 2015 » July

TANPA DIPAKSA ATAU TERPAKSA

Lelaki berbangsa Cina itu berjalan dengan pantasnya ke kaunter pertanyaan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Negeri Sembilan di Seremban. Setelah memperoleh maklumat yang dikehendakinya, sepantas itu jugalah dia meninggalkan kaunter dan memasuki auditorium. Memang aneh tindakannya kerana pada malam itu, berlangsung persembahan Muzika Negeri Sembilan dan Minang Serantau, bukannya pertunjukan opera Cina.

Seminggu sebelum itu pada 18 Mei 2015, di Tanjong Malim, Petronas dan Fakulti Muzik dan Seni Persembahan (FMSP) Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), dengan kerjasama Nusa Centre, menganjurkan Festival Seni Persembahan FMSP-Petronas. Selain forum seni, persembahan makyung turut diadakan. Dalam kalangan pemain makyung, kelihatan seorang pemain yang cerah kulitnya. Ya, dia orang Cina – begitu kata pensyarah fakulti tersebut – dan dia pelajar seni persembahan tradisional Melayu itu.

Dua belas hari kemudian, Istana Budaya di Kuala Lumpur menjadi hos persembahan antarabangsa yang begitu menarik. Pusat Pertukaran Kebudayaan Antarabangsa China dan rakan strategiknya di negara ini, Yayasan Khidmat Bakti Masyarakat Malaysia, mempersembahkan “Taiji”. Dalam kalangan penonton yang rata-ratanya rakyat negara ini berketurunan Cina, kelihatan juga warga Malaysia yang lain menikmati persembahan yang begitu berkualiti itu.

Pada hakikatnya, sejak dahulu, dasar kebudayaan kebangsaan negara ini telah menjadi persoalan yang dibahaskan dalam pelbagai forum dan sering kali dikupas daripada perspektif yang berbeza. Dasar tersebut bukanlah dasar yang diluluskan oleh pemerintah untuk menjadi dasar yang biasanya dikepilkan dengan kuasa pelaksanaan yang jelas melalui Akta Parlimen. Dasar kebudayaan kebangsaan Malaysia, sebaliknya, diwujudkan melalui resolusi Kongres Kebudayaan Kebangsaan pada bulan Ogos 1971, yang dirasmikan oleh Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Hussein.

Barangkali oleh sebab dasar kebudayaan kebangsaan negara ini bukan peraturan yang bersifat perundangan, maka pelaksanaannya agak terhad, bergantung pada budi bicara agensi yang berkaitan, termasuk kementerian, ibarat hidup segan mati tidak mahu. Barangkali juga kerana dua prinsip yang menjadi teras dasar tersebut membabitkan rakyat asal rantau ini, ada pihak, yang mungkin kurang waras fikirannya, yang enggan menuruti dasar itu walaupun unsur budaya lain yang sesuai dan wajar boleh diterima. Walau bagaimanapun, yang harus diingatkan ialah dasar tersebut, dasar tertinggi tentang kebudayaan negara ini, sebenarnya, mampu menonjolkan jati diri nasional.

Sehubungan dengan itu, tiga peristiwa yang berlaku di utara, selatan dan tengah tanah air pada bulan Mei yang lalu menunjukkan bahawa rakyat pelbagai etnik di negara ini, yang berfikiran rasional, dapat menerima kebudayaan etnik yang lain, tanpa dipaksa atau terpaksa. Inilah kekuatan yang dimiliki oleh sebahagian besar masyarakat Malaysia. Inilah juga kekuatan yang wajar disuburkan dan ditingkatkan oleh kita dari masa ke masa.

Salam Aidilfitri 1436.

Armin Azhari Saleh

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Julai 2015.

Posted in: Nota Editor

MENJUNJUNG DULI

Oleh Muhamad Rafiq Abdul Rahman

“Istiadat menjunjung duli amat unik dan keunikan ini hanya ada di Perak,” kata Toh Amar Seri Diraja Dato’ Ayob Hashim, Setiausaha Dewan Negara Perak. Istiadat ini merupakan upacara turun-temurun yang perlu dilalui oleh Raja Muda, Raja Dihilir, Raja Bongsu, pembesar empat, pembesar lapan, pembesar 16, dan pembesar 32 sebelum dilantik secara rasmi bagi menyandang jawatan masing-masing.

Bagi menyempurnakan adat istiadat tersebut, sultan Perak akan menetapkan tarikh yang dirasakan sesuai. “Pada kebiasaannya, adat istiadat ini dijalankan berasingan selepas hari pertabalan atau semasa hari keputeraan baginda,” jelas Ayob.

Dalam istiadat ini, seseorang pembesar yang dilantik untuk menyandang jawatan tersebut akan dimaklumkan lebih awal untuk hadir di istana sebelum mata hari naik. Pada peringkat pertama, pembesar akan menghadiri istiadat sumpah ciri. Istiadat ini melibatkan Toh Seri Nara Diraja, yang juga dikenali sebagai pawang diraja. Pawang diraja akan membaca perjanjian dalam bahasa Sanskrit. Setelah selesai membaca perjanjian tersebut, pawang diraja akan merenjis pembesar tersebut dengan beras kunyit dan air mawar.

Sebaik-baik sahaja selesai upacara tersebut, semua pembesar akan dibawa ke bilik khas untuk istiadat menjunjung duli yang disempurnakan oleh sultan. Semasa upacara tersebut berlangsung, pembesar yang dilantik secara rasmi itu akan masuk menyembah sultan di Balairung Seri.

“Pembesar akan menyembah tuanku. Kemudian pembesar akan meninggalkan keris yang ada padanya. Selepas itu, pembesar mengesot hingga tangga singgahsana untuk membolehkan tuanku menjalankan istiadat pelantikan secara rasmi sebagai pembesar istana,” jelas Ayob.

Semasa berjalannya istiadat menjunjung duli, nobat diraja dimainkan. Pada ketika ini, sultan akan menggunakan Pedang Cura Si Manja Kini. Baginda akan lebih dahulu mencelup pedang tersebut di dalam bekas yang berisi air dari tujuh kuala sungai sebelum meletakkannya di bahu pembesar bagi menandakan bahawa pembesar itu telah dilantik secara rasmi.

Semasa istiadat ini berlangsung juga, pembesar itu diberi watikah pelantikan. Namun demikian, bagi pembesar yang mempunyai keturunan, mereka diberi sepasang Keris Bawau, iaitu keris kuasa kepada keturunan tersebut untuk menyambung legasi sebagai pembesar istana.

Setelah selesai upacara meletakkan pedang di bahu, pembesar itu akan berundur hingga tempat kerisnya diletakkan. Kemudian pembesar itu kembali menyembah sultan sebelum keluar dari istana. “Sebaik-baik pembesar menyembah sultan, mereka akan diserkup dengan kain hitam dan terus dibawa keluar dari istana,” terang Ayob.

Waktu ini merupakan masa yang cukup mencabar kepada pembesar yang baru dilantik kerana perlu melalui pantang larang yang dinyatakan kepada mereka lebih awal. Mereka dilarang sama sekali untuk bertemu dengan sultan, apatah lagi melihat baginda atau mengambil tahu tentang baginda, tidak kira di mana-mana mereka berada. Barangkali inilah ujian terhebat mereka sebagai pembesar istana.

“Syarat lain ialah mereka yang sudah melalui istiadat ini perlu menyeberangi Sungai Perak dan tidak dibenarkan pulang ke istana dalam tempoh masa seminggu,” Ayob memberikan penerangan dengan penuh semangat sebagai “veteran” istana diraja Perak.

Apabila ditanya tentang akibat yang menanti mereka yang melanggar pantang larang tersebut, Ayob berkongsi pengalaman yang dilaluinya sendiri setelah secara tidak sengaja melanggar pantang larang itu. Menurut Ayob, semasa menjalani istiadat tersebut, beliau membawa diri dengan keluarga ke Melaka selama lebih kurang dua minggu.

Cerita Ayob lagi, dalam tempoh “edah” itu, beliau berhati-hati dalam setiap perbuatan bagi mengelakkan perkara yang tidak baik berlaku. “Setiap pagi sebelum saya membaca akhbar, saya akan meminta isteri untuk melihat kandungannya lebih dahulu kerana khuatir terdapat gambar sultan.”

Lumrah manusia, dalam menjaga pantang larang tersebut, kadangkala mereka gagal juga. Ayob terlihat gambar sultan dalam akhbar tersebut. Pada tengah harinya, sewaktu beliau dan isteri ingin menikmati makan tengah hari, keretanya dilanggar oleh sebuah kereta lain yang menyebabkan pintu tempat duduknya remuk. Kebetulan atau suratan?

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Julai 2015.

Posted in: Uncategorized

KEBUDAYAAN KEBANGSAAN TUNJANG NEGARA BANGSA

Oleh: Jeniri Amir

Sudah 44 tahun berlalu sejak Malaysia mengadakan Kongres Kebudayaan Kebangsaan yang dianjurkan oleh Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan pada tahun 1971. Persoalannya, adakah Dasar Kebudayaan Kebangsaan sudah berjaya dilaksanakan atau masih relevan dalam konteks globalisasi dan perubahan landskap sosiobudaya dan politik pada hari ini dan masa depan?

Seperti Rukun Negara dan Dasar Ekonomi Baharu, Dasar Kebudayaan Kebangsaan, yang dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Kedua (1971-75), digubal sebagai ekoran tercetusnya peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Semua dasar yang berkaitan dengan ekonomi, pendidikan, bahasa, dan budaya selepas itu menjadikan perpaduan dan kesepaduan sosial sebagai tunjang supaya akhirnya akan lahir bangsa Malaysia yang memiliki jati diri. Ternyata bahawa Dasar Kebudayaan Kebangsaan merupakan strategi dan pendekatan jangka panjang untuk memastikan rakyat negara ini mempunyai jati diri dan rasa cinta terhadap kebudayaan nasional.

Ketika menyampaikan ucapan perasmian Kongres Kebudayaan Kebangsaan di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya, pada 16 Oktober 1971, Perdana Menteri mengakui bahawa bentuk dan corak kebudayaan sesuatu bangsa hanya dapat dipastikan setelah menempuh proses timbang terima masyarakatnya serta menempuh ujian masa yang sesetengah unsur itu diterapkan menjadi bentuk kebudayaan yang kekal, sementara yang lain ditolak dan ditinggalkan. Bagi Tun Abdul Razak Hussein, dalam kehidupan bermasyarakat, tetap akan berlaku proses evolusi atau penyerapan nilai baharu yang berpunca daripada pertumbuhan dari dalam atau melalui hubungan penemuan dari luar yang memberikan ketegasan dan kekuatan kepada sesuatu masyarakat.

Usaha yang dilakukan melalui kongres itu, diakui oleh Perdana Menteri ketika itu, sebagai “meneroka jalan ke arah matlamat yang hanya dapat dilihat hasilnya beberapa generasi yang akan datang.” Rumusan atau dasar dari atas ke bawah yang bersifat takrif autoriti itu diterima dan diguna pakai oleh kerajaan, badan bukan kerajaan, budayawan dan ilmuwan, serta masyarakat umum selepas kongres itu.

Sejak itu, para pemimpin dan budaya selalu merujuk Dasar Kebudayaan Kebangsaan sebagai antara dasar penting yang menyumbang ke arah kelahiran sebuah negara bangsa. Integrasi budaya juga penting sama seperti pentingnya integrasi politik, wilayah, ekonomi, politik dan pendidikan. Soal identiti sebagai sesuatu bangsa yang berbudaya dan bertamadun sendiri, berteraskan Islam, dianggap penting untuk mencanaikan jati diri bangsa Malaysia yang majoritinya Islam dan Melayu serta bumiputera meskipun etnik bukan Melayu menyifatkannya sebagai usaha asimilasi dan percubaan untuk menghakis budaya etnik lain. Kementerian terbabit menjalankan tugas dan tanggungjawabnya dalam kerangka dasar budaya yang difahami mengikut takrif autoriti, iaitu dasar formal dari atas ke bawah.

Dengan itu, diharapkan agar dasar berkenaan dapat dicambah dan disebarluaskan kepada pelbagai peringkat masyarakat, tidak kira di kota atau desa. Media massa, terutama televisyen yang begitu popular terutama dari dekad 1970-an hingga pertengahan 1990-an, membantu kerajaan melaksanakan dasar yang berkaitan dengan budaya. Namun demikian, mulai dekad 1990-an, oleh sebab keghairahan untuk mencapai kemajuan dan pembangunan dari segi pelajaran, prasarana, ekonomi dan pendidikan, soal kebudayaan semakin dipinggirkan, malah tidak terdapat percubaan yang bermakna dilakukan oleh kerajaan untuk meneruskan dasar tersebut secara agresif.

Pelaksanaan Dasar Kebudayaan Kebangsaan bukanlah mudah, bukan sahaja kerana konsepnya yang abstrak, tetapi juga kerana kewujudan pelbagai golongan, terutama kaum bukan Melayu yang meragui dan mempertikaikannya. Secara khusus, pelbagai kumpulan dan pertubuhan menentang dasar tersebut yang mempunyai agenda untuk menegakkan budaya dan bahasa etnik berkenaan. Mereka enggan berkorban dan berkompromi. Bukan sahaja soal seni dan budaya yang membabitkan tarian dipertikaikan, tetapi juga yang membabitkan bahasa. Keadaan ini bertambah buruk lagi apabila gelombang globalisasi semakin hebat. Politik bahasa dan budaya kadangkala begitu hangat sehingga menimbulkan konflik tajam.

Dalam tempoh beberapa abad itu, kerajaan turut memperlihatkan perubahan dari segi kerangka pemikirannya apabila aspek budaya digandingkan dengan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan pada dekad 1980-an, sebelum mengalami perubahan lagi pada dekad seterusnya. Skop liputan budaya tidak lagi sekadar terbatas pada kegiatan budaya dan seni atau belia dan sukan, tetapi diperluas kepada pelancongan kerana pelancongan bagai tidak dapat dipisahkan daripada budaya. Budaya dijual melalui kegiatan pelancongan dan kerap kali yang ditonjolkan ialah budaya yang serasi dengan Dasar Kebudayaan Kebangsaan.

Budaya Malaysia mula didedahkan kepada khalayak yang lebih luas melalui kegiatan pelancongan, termasuk dengan mempersembahkan kebudayaan kebangsaan di pentas antarabangsa. Syarikat Penerbangan Malaysia dan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, misalnya, pernah mengadakan persembahan budaya di pelbagai kota dunia, termasuk di Australia, Jepun, United Kingdom, Perancis dan Amerika Syarikat.

Dari satu segi, kehadiran pelbagai perkampungan budaya atau Malaysia mini di beberapa buah negeri membantu usaha memantapkan pemahaman kebudayaan kebangsaan, selain menonjolkan budaya unik etnik terbabit. Keterbukaan sikap kerajaan diserlahkan apabila perayaan utama suku kaum, termasuk Gawai Dayak, Pesta Kaamatan, dan Thaipusam, turut disambut pada peringkat nasional, dengan mengadakan rumah terbuka.

Kegiatan rumah terbuka dilakukan oleh kerajaan persekutuan dan negeri, serta syarikat korporat. Melalui usaha sedemikian, bukan sahaja interaksi pelbagai etnik dimungkinkan, tetapi rumah terbuka berkenaan membolehkan etnik lain lebih memahami budaya etnik yang meraikannya dan pendekatan sedemikian tentu memberikan kesan positif terhadap kesepaduan dan perpaduan sosial. Secara tidak langsung, budaya tertentu etnik terbabit menyerap dalam kebudayaan kebangsaan melalui acara rasmi sedemikian, sekali gus bagai mengabsahkan penerimaannya.

Bagi Shamsul Amri Baharuddin, “Keterbukaan pihak kementerian dalam mentafsir budaya Malaysia amat menarik kerana hal ini berkaitan dengan konsep Wawasan 2020, yang akhirnya bertujuan untuk mewujudkan ‘bangsa Malaysia’ yang bersatu padu pada tahun 2020 dengan menggunakan acuan masyarakat Malaysia. Ternyata ‘acuan’ tersebut bersifat inklusif, yakni memasukkan komponen budaya kaum bukan Melayu juga, dan tidak lagi berunsur eksklusif, yakni semata-mata mengandungi komponen Melayu, seperti yang dianjurkan pada tahun 1970 dengan Dasar Kebudayaan Kebangsaan.”

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Julai 2015.

Posted in: Uncategorized