Home » 2015 » December

MASJID NEGARA MASJID PERPADUAN

Oleh AAS Chinkara

Nak bina masjid di atas bukit?” Barangkali itulah pertanyaan yang dilontarkan oleh Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj apabila Datuk Baharuddin Abu Kassim memberikan cadangannya tentang pembinaan sebuah masjid di Kuala Lumpur. Pada bulan Disember 1959, Tunku Abdul Rahman meminta Baharuddin mereka bentuk sebuah masjid untuk kegunaan rakyat.

Menurut Baharuddin, beliau memilih bukit sebagai tapak masjid tersebut untuk menonjolkan kepentingannya. Walau bagaimanapun, Tunku Abdul Rahman berbeza pendapat. Beliau melihat kedudukan masjid di atas bukit itu sebagai penyeksaan kepada penggunanya. Beliau mahu masjid yang mudah dikunjungi.

Maka Baharuddin diminta membandingkan tapak yang dipilihnya dengan tapak yang dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman, dengan mengambil kira kedudukan stesen kereta api. Perdana Menteri Malaysia yang pertama itu memilih tapak yang terdirinya Masjid Negara sekarang. Hujah yang diberikannya memang bernas.

Menurut Tunku Abdul Rahman, masjid menjadi tempat untuk orang mendapatkan perlindungan dan menunaikan sembahyang. Pada ketika itu, rakyat dari seluruh negara pergi ke Kuala Lumpur dengan menggunakan kereta api. Oleh itu, yang perlu dilakukan oleh mereka apabila tiba di stesen kereta api Kuala Lumpur ialah menyeberang jalan untuk ke masjid bagi melaksanakan dua rasional yang disebut oleh Bapa Kemerdekaan. Dengan sebab itu, Masjid Negara dibina di tapaknya sekarang.

Cadangan untuk membina Masjid Negara sebagai simbol kemerdekaan negara dibangkitkan oleh Majlis Eksekutif Persekutuan pada 30 Julai 1957. Lanjutan daripada itu, Jawatankuasa Pusat Masjid Negara ditubuhkan, diketuai oleh Tun Abdul Razak Hussein, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan. Jawatankuasa ini berperanan untuk mencari sumbangan bagi pembinaan Masjid Negara.

Bersama-sama Datuk Hisham Albakri dan arkitek Inggeris, H. Ivor Ashley, Baharuddin, yang belum pun setahun berkhidmat di Jabatan Kerja Raya, mereka bentuk Masjid Negara. Pada waktu itu, atap masjid yang mempunyai kubah berbentuk bawang amat popular di Asia Barat. Namun demikian, setelah meneliti beberapa banyak reka bentuk masjid di seluruh dunia, Baharuddin mengambil keputusan untuk melakukan kelainan. Beliau mencadangkan supaya Masjid Negara mempunyai atap berbentuk payung.

“Apa masjid rupa ini?” Tunku Abdul Rahman mempersoalkan cadangan reka bentuk yang dikemukakan oleh Baharuddin – pastinya terpengaruh oleh reka bentuk masjid di Asia Barat.

Namun demikian, bukan Tunku Abdul Rahman yang memberikan persetujuan terhadap cadangan tersebut, tetapi Abdul Razak. Menurut Baharuddin, cadangan tersebut dikemukakannya kerana beliau mahu “lari” daripada reka bentuk konvensional. Baginya, payung melambangkan kedaulatan negara. Yang tidak dapat dinafikan ialah penggunaan payung menunjukkan keaslian reka bentuk masjid di negara ini.

“Setiap kali kita melihat Yang di-Pertuan Agong, kita dapat melihat payung diraja yang berwarna kuning,” Baharuddin menjelaskan sebab beliau memilih reka bentuk payung.

Oleh sebab tanah yang diperuntukkan oleh kerajaan tidak cukup, beberapa buah bangunan diambil alih dan ganti rugi dibayar kepada pemiliknya. Masjid Negara dibina di atas tanah seluas dua hektar daripada 5.3 hektar. Penyediaan tapak untuk pembinaannya bermula pada tahun 1960. Tempoh dua tahun diambil untuk meratakan tapak dan menebang beberapa banyak pokok besar. Sistem saliran dan tembok penahan dibina kerana terdapat sungai bawah tanah di situ.

Tiga tahun kemudian, siaplah pembinaan Masjid Negara yang bernilai RM10 juta. Itulah masjid terbesar dan termoden di Asia Tenggara pada ketika itu. Yang di-Pertuan Agong III, Tuanku Syed Putra Jamalullail, merasmikan Masjid Negara pada 27 Ogos 1965 sebelum sembahyang Jumaat.

Ada cadangan untuk menamai masjid baharu itu sebagai Masjid Tunku Abdul Rahman. Namun demikian, Tunku Abdul Rahman menolak cadangan itu. Menurutnya, masjid itu lebih sesuai dinamai Masjid Negara.

Selepas majlis perasmian, Tunku Abdul Rahman mengarahkan pengawal keselamatan membuka pintu pagar masjid agar rakyat jelata dapat menjejakkan kaki di masjid baharu itu. Asalnya hanya tetamu undangan dibenarkan masuk ke dalam Masjid Negara. Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri dikerumuni orang ramai yang ternyata gembira dengan masjid baharu itu. Bukan itu sahaja, Bapa Kemerdekaan kemudiannya dijulang dan diusung ke dewan jamuan.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2015.

Posted in: Sekeliling Kita

MEREKA MENYEBUTNYA PEKAN IPOH

Oleh Zabidin Ismail

Ipoh ialah ibu kota negeri Perak Darul Ridzuan. Ipoh kian pesat membangun sebagai bandar pada abad ke-19 kerana kerancakan perusahaan bijih timah. Namun begitu, menurut Khairul Zaman Ishak dalam makalah “Evolusi Sebuah Bandar Raya: Satu Perspektif Sejarah Sosioekonomi dan Petempatan Bandar Raya Ipoh 1880-1983”, petempatan awal di Ipoh dapat dikesan melalui lakaran di Gua Tambun yang dihuni semenjak zaman batu lagi.

Kisah kedatangan seorang nakhoda dari Sumatera bersama-sama pengikutnya mudik Sungai Kinta sehingga tiba di Gunung Cheroh pada abad ke-16 merupakan mitos asal usul Ipoh. Ketika mereka berehat di kaki gunung tersebut, tiba-tiba jin datang memberitahukan nama sungai yang dimudiki itu seraya mengarahkan nakhoda tersebut menggunakan nama Kulup Kinta. Selepas kejadian aneh tersebut, mereka mengambil keputusan untuk menetap di situ.

Sejarah Penerokaan Ipoh

Kawasan perkampungan di Gunung Cheroh dan sekitarnya menjadi kepunyaan Kulup Kinta kerana dia orang paling awal meneroka hutan di situ. Nama Kulup Kinta lama-kelamaan semakin dilupakan kerana digantikan dengan gelaran Dato’ Panglima Kinta oleh sultan Perak. Dato’ Panglima Kinta yang pertama ialah Tuk Tambak bin Maharaja Nara Wangsa Nyiur Manis.

Salah seorang ahli keturunan Kulup Kinta yang bernama Muhammad Yusuf telah dilantik menjadi Dato’ Panglima Kinta ke-10. Dia salah seorang Orang Besar Lapan Perak dan diberi hak untuk menuntut 10 peratus daripada hasil bijih timah yang dilombong di jajahannya. Dia juga pelombong bijih timah di Lahat, menurut Khoo Salma Nasution dan Abdul-Razzaq Lubis dalam Kinta Valley: Pioneering Malaysia’s Modern Development.

Banyak pihak menggunakan sumber mitos tersebut sebagai sejarah awal pembukaan Ipoh. Menurut Mohd. Nizar Md. Nurdin dalam makalah “Bandar Raya Ipoh: Dewasanya Sebuah Kampung”, hal ini dibuktikan dengan tercatatnya “Kampung Sakai” dalam peta yang dilukis oleh pencari galian dari Perancis, de Morgan, yang diterbitkan pada tahun 1886, yang dikatakan merujuk mitos kedatangan Kulup Kinta di Gunung Cheroh.

Namun begitu, rekod terawal tentang Ipoh terdapat dalam peta yang dilakarkan oleh J. W. W. Birch pada tahun 1874, yang mencatatkan “Epau” sebagai kampung Melayu dan orang Asal di tebing Sungai Kinta. Dalam buku Perak and The Malays, yang diterbitkan pada tahun 1878, J. F. McNair menyebut petempatan yang bernama “Epu” pada sebuah peta. Gambaran petempatan silam itu dinyatakan sebagai “pada ketika itu, petempatan itu mungkin tidak lebih daripada sekumpulan pondok beratap dan sebuah kawasan pendaratan, dan tidak banyak perkara yang kelihatan berubah lima tahun kemudian apabila pencari gali lombong dari Perancis yang bernama de Morgan menyusun peta kawasan itu. Peta tersebut, yang diterbitkan pada tahun 1886, menggambarkan Ipoh sebagai ‘Kampung Melayu atau Kampung Sakai’.”

Oleh itu, ada kemungkinan bahawa Kampung Sakai yang terdapat dalam peta de Morgan itu merupakan kawasan petempatan yang sama. Namun demikian, dalam catatan lain, Birch mengatakan bahawa dia pernah melawat Kampung Sultan Ismail pada 2 Mei 1875 dan kampung ini juga terletak di tebing Sungai Kinta berdekatan dengan Lahat sekarang, menurut P.L. Burns, editor The Journals of J. W. W. Birch, First Resident To Perak 1874-1875.

Jurnal itu turut menyatakan bahawa ketika Birch tiba, Kampung Sultan Ismail sudah berkembang pesat dan dia terpaksa menunggu lama untuk berjumpa dengan Sultan Ismail kerana baginda sibuk mengurus lombong bijihnya. Kampung ini juga dikatakan turut menyokong dan mempengaruhi kewujudan Ipoh.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2015.

Posted in: Uncategorized

RETROSPEKTIF IPOH

Lorong itu tidak boleh dilalui oleh kenderaan besar. Jika dilihat lorong itu, diyakini bahawa tiada kenderaan besar dapat melaluinya sejak dahulu, kecuali basikal atau motosikal. Ketika melalui lorong itu, hanya kelihatan basikal di hadapan beberapa buah kedai. Ada kedai di situ yang kini beroperasi sebagai restoran – barangkali dahulu pun begitu. Namun demikian, tidak kelihatan pula keramaian pengunjung di situ. Mungkin pada petang itu, pengunjungnya kurang.

Pada suatu ketika dahulu, lorong itu dikunjungi oleh mereka yang ingin mendapatkan khidmat pekerja seks. Di situlah pekerja lombong mendapatkan “hiburan” mereka. Kini khidmat itu sudah tiada lagi, tetapi lorongnya tetap ada – mungkin lebih indah dari dahulu. Itulah lorong yang dikenali sebagai Concubine Lane – Lorong Gundik (terjemahan langsung daripada bahasa Inggeris) dalam bahasa Melayu. Bagi penggemar sejarah, lawatan ke Ipoh tidak lengkap jika tidak mengunjungi lorong tersebut.

Tidak jauh dari situ, di Jalan Sultan Yusuf, kelihatan bangunan kedai dua tingkat yang buruk dan lusuh. Tidak dicatatkan hal ini, tetapi besar kemungkinan bangunan ini dibina sebelum Perang Dunia Kedua semasa Ipoh rancak dibangunkan sebagai bandar terpenting di Lembah Kinta. Di tempat lain, barangkali, sudah ada tangan “gatal” yang mahu merobohkan bangunan sedemikian dan menggantikannya dengan bangunan baharu, dengan alasan yang pelbagai, seperti tidak selamat diduduki lagi.

Namun demikian, yang kelihatan buruk dan lusuh di luar tidak semestinya begitu di dalam. Semua kedai di situ masih beroperasi – ada kedai jahit baju, ada kedai makan. Di kedai makan itu, hiasan dalamannya seolah-olah gambaran pada suatu ketika dahulu. Perabotnya kayu (pastinya bukan perabot dahulu); warna dindingnya kelihatan seperti asal; tempatnya sempit tetapi tiada sesiapa yang merungut. Yang kelihatan baharu hanyalah juadahnya. Mungkinkah juadah tersebut dihidangkan pada suatu ketika dahulu?

Itulah sebahagian daripada warisan Ipoh yang bukan sahaja perlu dikekalkan, malah dihayati oleh generasi kini. Kegiatan pembangunan Ipoh moden bermula pada tahun 1886, dua tahun selepas Kulup Mohammad Yusuf dilantik sebagai Dato’ Panglima Kinta ke-10. Sebagai hartawan, Yusuf banyak membangunkan tanah miliknya untuk kemaslahatan penduduk. Pembangunannya termasuklah pembinaan bangunan konkrit menggantikan yang kayu.

Pada hakikatnya, tidak banyak orang yang tahu akan jasa dan sumbangan Yusuf kepada pembangunan Ipoh, khususnya, dan Perak, amnya. Kebanyakan orang berpandangan bahawa Ipoh dibangunkan oleh golongan dari negara tertentu dan pentadbiran British. Walaupun sumbangan mereka itu tidak dapat dinafikan, jasa dan sumbangan Yusuf kelihatannya telah diketepikan.

Yang diyakini ialah bahawa banyak lagi sejarah ibu negeri Perak ini yang masih “tertanam” dan hanya diketahui oleh orang tertentu. Pihak yang berkenaan di negeri tersebut harus mengambil langkah yang proaktif untuk menggali dan merakamkan sejarah Ipoh, khususnya, dan Perak, amnya. Hanya dengan cara itu, masyarakat yang tidak buta sejarah – sejarah Ipoh dan sejarah Perak dalam hal ini – malah menghargai sejarah dan warisan dapat dilahirkan.

Armin Azhari Saleh

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Disember 2015.

Posted in: Nota Editor