Home » 2017

Makan untuk Hidup atau Hidup untuk Makan?

Teks MUHAMMAD LUTFI ZAHID

Pada petang itu, penulis ini bersiap-siap untuk pergi mengeluarkan peluh di taman rekreasi yang terletak di Cheras, Kuala Lumpur. Usai memakai pakaian sukan dan mengenakan kasut, penulis ini dengan segera bergegas ke taman tersebut kerana jam telah menunjukkan pukul 5.30 petang. Jika lewat, mungkin sukar untuk mendapatkan tempat letak kereta kerana taman itu menjadi tumpuan bagi warga kota untuk beriadah serta bersantai bersama-sama keluarga, apatah lagi hari itu hari Ahad. Jarak rumah penulis ini dengan taman tersebut tidaklah begitu jauh – hanya mengambil masa 20 minit dengan menaiki kereta.

Setelah tiba di taman rekreasi itu, jangkaan penulis ini ternyata benar. Penulis ini begitu terkejut melihat ratusan kenderaan telah pun membanjiri setiap pelosok dan ruang yang ada di medan letak kereta taman rekreasi itu. Penulis ini masih tetap dengan pendirian untuk meneruskan perancangan awal, iaitu mengeluarkan peluh di taman tersebut. Maka berusahalah penulis ini untuk mendapatkan tempat letak kereta. Penulis ini terus meronda-ronda sekeliling kawasan itu sambil ditemani celoteh  penyampai radio. Ketika “khusyuk” mencari tempat letak kereta, penulis ini tertarik kepada ungkapan yang terdengar dari corong radio kereta.

“Satu daripada dua orang rakyat Malaysia menghidap penyakit obesiti dan kolesterol tinggi,” kata penyampai radio tersebut. Ayat tersebut benar-benar melekat dalam benak fikiran penulis ini. Pada ketika itu, pelbagai persoalan timbul – apa puncanya? siapa? bagaimana? kenapa? – sehingga penulis ini tidak menyedari bahawa terdapat satu petak tempat letak kereta yang kosong dan telah “dicuri” oleh kenderaan lain. Setelah hampir sejam mencari tempat letak kereta, perancangan awal penulis ini untuk mengeluarkan peluh di taman ternyata tidak berjaya dan telah bertukar kepada mengeluarkan peluh di dalam kereta. Penulis ini mengambil keputusan untuk pulang ke rumah dengan perasaan kecewa.

Dalam perjalanan pulang ke rumah, persoalan tentang masalah obesiti dan kolesterol yang disebut oleh penyampai radio tadi terus bermain dalam fikiran penulis ini. Bagaimana boleh timbulnya isu ini kerana taman rekreasi tadi dipenuhi oleh rakyat Malaysia? Sudah tentunya mereka bersenam dan beriadah di sana. Memang mustahil jika ratusan orang di taman tersebut sekadar datang untuk membuang masa dan hanya “menternak” lemak. Memang jauh sekali untuk mengatakan bahawa rakyat Malaysia malas mengeluarkan peluh apabila melihat keadaan betapa penuhnya kawasan letak kereta yang luas di taman rekreasi itu tadi.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.6 2017

Posted in: Uncategorized

Budaya Pemakanan Sihat Menjamin Kesihatan

Teks MOHD. SYUKRI ANWAR

Makanan ialah keperluan manusia dari zaman Nabi Adam sehingga akhir zaman. Tanpa makanan, manusia mati. Jika masih mampu untuk hidup, perkembangannya terbantut. Pada masa yang sama, nutrien dan zat yang diperlukan oleh badan pula tidak cukup. Hal ini menyebabkan seseorang itu mudah diserang oleh penyakit kerana sistem pertahanannya lemah. Oleh sebab itu, makanan yang sihat dan berkhasiat penting untuk diambil oleh manusia.

Sejarah pengambilan makanan, atau lebih dikenali sebagai budaya pemakanan, jika ditelusuri dan dikaji, pasti ditemukan keunikan dan falsafahnya yang tersendiri. Walaupun orang dahulu dikatakan sebagai kurang mempunyai ilmu saintifik berbanding dengan masyarakat yang ada pada hari ini, pada hakikatnya, berdasarkan jenis makanan yang dipilih, terbukti hal yang sebaliknya. Begitu juga dalam aspek lain yang berkaitan dengan makanan.

Dalam setiap tamadun bangsa, walaupun budaya pemakanannya berbeza-beza, tujuannya sama. Budaya pemakanan ini meliputi pelbagai aspek. Antaranya termasuklah jenis makanan, cara makan, waktu makan, bekas makanan dan kaedah masakan. Budaya ini juga berbeza-beza daripada sumber makanan yang diperoleh sehingga kaedah penyimpanan makanan. Oleh sebab itu, tidak hairanlah jika ada makanan yang menjadi identiti dan lambang bagi sesuatu bangsa.

Budaya pemakanan terbaik diamalkan oleh Rasulullah. Nabi Muhammad dan kaumnya ialah orang yang makan apabila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang. Dengan cara begini, orang sukar untuk menghidap penyakit.

Pada waktu itu, belum ada orang yang mampu untuk membuktikan kenyataan Nabi Muhammad secara saintifik, apatah lagi untuk mengiakan kebenaran daripada perkara yang dinyatakan ini. Ilmu sains mungkin belum wujud lagi. Kini hanya setelah adanya ilmu sains, terutama apabila bidang sains kesihatan berkembang, barulah diketahui punca dan korelasi antara jawapan Rasulullah dengan tahap kesihatan yang dimilikinya.

Apabila sesorang itu makan terlalu kenyang, iaitu memenuhkan semua ruang perutnya dengan makanan, berlaku beberapa perkara yang tidak baik kepada dirinya. Antaranya termasuklah badan berat, hati keras, otak kurang cerdas, sering tidur dan malas bekerja.

Pemakanan yang baik bukan sahaja terhad pada aspek bahan makanan. Cara makan juga mempengaruhi kesihatan badan. Sebagai contohnya, amalan membasuh tangan sebelum makan mampu untuk mengelakkan pelbagai penyakit, seperti keracunan makanan. Apabila tangun dibasuh dengan bersihnya, kuman yang ada pada tangan tidak dimakan bersama-sama ketika makan. Walaupun secara zahirnya tangan kelihatan bersih, sentuhan tangan pada tempat tertentu dapat menyebabkan berlakunya perpindahan mikrob. Selain kuman, ada juga bahan asing pada tangan. Bahan asing pun perlu dihilangkan dengan cara membasuh tangan.

****

Artikel dipetik dari Dewan Budaya Bil.6 2017

Posted in: Uncategorized

Kita Makan Selagi Boleh Makan

Pemuda itu menikmati sajian iftarnya sesudah bersembahyang maghrib.  Dia tiba di meja makan itu agak lewat daripada jemaah lain, mungkin kerana dia lewat menunaikan kewajipannya.  Jemaah lain sedang menikmati sajian yang disediakan, tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan, setelah seharian menunaikan ibadah puasa.  Di dalam pinggan pemuda itu, ada sejemput nasi, lauk, sayur dan buah.

“Itu sahajakah?” tegur lelaki yang duduk di sebelah pemuda itu apabila melihat pinggan itu.

“Ini sahaja rezeki saya pada hari ini.  Ini sahaja yang tinggal,” jawab pemuda itu.

“Ambil nasi saya sedikit,” balas lelaki itu.

“Tak apalah. Ini pun dah cukup,” jawab pemuda itu lagi.

Setelah mendengar jawapan itu, lelaki tersebut terus memindahkan segenggam nasi ke pinggan pemuda itu.  “Kita makan bersama-sama,” katanya.

Peristiwa yang mengesankan itu berlaku di sebuah masjid di ibu negara.  Walaupun nasinya tidak banyak dan pasti dapat dihabiskannya, lelaki itu sanggup berkongsi nasinya dengan  orang lain.  Pastinya dia lapar kerana seharian berpuasa, tetapi dia tidak memikirkan perutnya sahaja, malah perut orang lain juga.

Keadaan di kelab itu riuh-rendah.  Pengunjung berbual-bual sambil menantikan azan yang menandakan masuknya waktu maghrib dan waktu berbuka puasa.  Lazimnya pengunjung kelab itu datang secara berkumpulan, baik dengan keluarga, sahabat handai mahupun rakan sepejabat.  Jarang-jarang pengunjung kelab datang berseorangan.

Meja makan dipenuhi sajian.  Ruang kosong sukar untuk dicari.  Barangkali semakin besar meja, semakin banyaklah sajiannya.  Hidangan disajikan secara bufet  di tempat khusus.  Barangkali sajian memenuhi meja makan kerana pengunjung kelab itu tidak mahu berulang-alik ke meja hidangan selepas sajian “pusingan pertama” mengisi perut.

Pasti ada pengunjung kelab itu yang mampu untuk menghabiskan sajian yang diambilnya kerana dia mengambilnya mengikut keperluan perut.  Pasti ada juga pengunjung yang tidak mampu untuk menghabiskan apa-apa yang diambil oleh sebab dia mengambilnya berdasarkan kehendak hati.  Sebagai akibatnya, pasti ada sajian yang menghuni tong sampah.

Yang mesti disebut ialah bahawa rakyat negara ini membuang 17 800 tan makanan setiap hari.  Jumlah itu dapat mengisi perut 2.3 juta orang sebanyak tiga kali.  Kajian oleh Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal menunjukkan bahawa pada setiap tahun, sebuah keluarga biasa “membuang” lebih daripada sebulan gaji untuk makanan yang tidak dimakan.

Akal yang waras pasti sukar untuk menerima hakikat bahawa ada orang yang tidak memahami kepentingan makanan dan membazirkannya dengan alasan sudah kenyang, tidak sedap, atau apa-apa sahaja, sedangkan masih ada orang yang kais pagi makan pagi.  Namun demikian, keadaan itulah yang berlaku di negara ini.

Seorang rakan penulis ini amat terkesan apabila mendapati sebuah keluarga orang asli yang kais petang makan petang. Ketua keluarga orang asli ini pergi ke taman perumahan tempat rakan penulis ini tinggal untuk mencari kotak untuk dijual bagi mengisi perut lima orang anaknya yang masih kecil.  Kisah yang dipaparkan dalam Facebook ini menatijahkan bantuan daripada orang tertentu.

Walau apa-apa pun, eloklah kita mengkaji tabiat makan kita semula. Tiada sesiapa yang dapat menghalang kita daripada makan, tetapi makanlah berpada-pada.  Kita mahu nikmat makan kita itu kekal sehingga akhir hayat.

*****

Pada kesempatan ini, saya mengucapkan terima kasih kepada Muhammad Lutfi Zahid yang meninggalkan Dewan Budaya mulai keluaran Bil. 7 2017 kerana dinaikkan pangkat.  Beliau berkhidmat sebagai penolong editor Dewan Budaya daripada keluaran April 2016 hingga keluaran Bil. 6 2017. Muhammad Lutfi banyak melakukan liputan peristiwa budaya dan seni.  Marilah kita berdoa agar beliau memperoleh kejayaan yang lebih cemerlang ketika melaksanakan tugas baharunya.

Selamat menyambut Aidilfitri 2017.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Fungsi Boria dalam Masyarakat Hari Ini

Teks dan Foto NOOR SOLEHAH MD. SALEH

Tradisi lisan merujuk segala bentuk warisan dan tradisi yang lahir dalam sesuatu kelompok masyarakat. Penyampaian tradisi lisan ini berbentuk perantaraan lisan. Hal ini menjadi satu daripada cara masyarakat untuk menyampaikan sejarah lisan, kesusasteraan, dan pengetahuan lain kepada generasi baharu.

Dari segi umum, tradisi lisan merujuk penyampaian bahan budaya melalui sebutan lisan dan telah lama dikatakan sebagai gambaran cerita rakyat. Tradisi lisan, secara amnya, disebarkan secara mulut ke mulut. Tradisi ini disampaikan dalam kalangan rakyat jelata. Warisan turun-temurun dianggap sebagai sebahagian daripada tradisi kehidupan masyarakat.

Boria merupakan teater tradisi yang amat popular di negeri utara Malaysia, terutama Pulau Pinang. Walaupun dipercayai berasal dari Parsi dan dibawa ke Tanah Melayu oleh askar India selatan, boria telah diubahsuai dan dimajukan oleh orang Melayu di Pulau Pinang. Pada awal abad itu, boria dipersembahkan dengan meluasnya di negeri itu.

Daripada pelbagai sumber yang didapati, pada pertengahan abad ke-19, teater boria melibatkan lagu vokal dan tarian yang dibawa ke Pulau Pinang oleh askar India selatan yang beragama Islam. Pada masa itu, boria dipersembahkan oleh askar itu selama 10 hari pada bulan Muharam untuk mengingati peristiwa Karbala dan meratapi kematian Saidina Hussein.

Boria mempunyai pengisian dua segmen, iaitu bahagian pengenalan yang dimulakan dengan lakonan sketsa yang mempunyai mesej, nasihat dan berunsur humor. Segmen berikutnya berunsur persembahan, merangkum nyanyian, muzik dan tarian. Semua elemen ini digarapkan, menjadikan keseluruhan persembahan mempunyai struktur yang istimewa. Kedua-dua segmen ini saling bergandingan bagi menentukan mutu sesuatu persembahan. Boria pada asalnya dilakonkan oleh kaum lelaki sahaja. Watak wanita pada ketika itu dilakonkan oleh orang lelaki yang memakai pakaian wanita.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.5 2017

Posted in: Uncategorized

Pemeliharaan dan Pemuliharaan Seni Persembahan Warisan Bangsa

Teks JENIRI AMIR

Sebagai negara yang mempunyai penduduk yang terdiri daripada masyarakat majmuk, Malaysia terkenal dengan kekayaan kebudayaan, termasuk seni persembahan, seperti bangsawan,  teater, tarian, muzik,  wayang kulit atau silat. Seni persembahan sudah menjadi warisan kebanggaan rakyat negara ini. Dengan asakan kemodenan dan globalisasi, terdapat kebimbangan bahawa warisan seni persembahan itu akan terhakis dan akhirnya pupus daripada khazanah bangsa. Hal ini dikatakan demikian kerana generasi muda, terutamanya,  kurang berminat dengan seni warisan tradisional.

Kini mereka lebih berminat dan ghairah dengan permainan canggih melalui peralatan moden, termasuk telefon bimbit. Jika sikap demikian dibiarkan dan tidak terdapat strategi dan usaha konkrit untuk memelihara dan memulihara seni persembahan, ada kemungkinan bahawa warisan bangsa itu akan terus lenyap dan tidak akan lagi diketahui oleh generasi masa depan walhal seni persembahan warisan tersebut, baik dalam bentuk tarian, nyanyian mahupun teater tradisional, penting dipertahankan.

Amatlah malang jika seni persembahan itu hanya dapat dibaca dalam buku atau hanya dapat ditonton melalui cakera padat dan video atau YouTube pada masa depan.  Amatlah malang jika seni warisan bangsa terhakis dan terpadam daripada khazanah budaya bangsa semata-mata kerana kemodenan dan teknologi, dan keghairahan terhadap hiburan moden yang didakwa lebih hebat dan ada “kelas”. Oleh itu, kita perlu memelihara dan memulihara warisan asli milik rakyat pelbagai etnik di negara ini agar tidak hilang diasak oleh arus  deras pembangunan.

Khazanah dan warisan etnik dan bangsa tidak harus dibiarkan untuk ditelan zaman. Seni persembahan membawa sejarah, nilai, memori kolektif, dan jati diri sesuatu etnik dan bangsa bersama-samanya. Jika seni persembahan itu pupus, maka lenyaplah juga ingatan masyarakat terhadapnya. Dalam keadaan budaya Melayu dan etnik, termasuk seni persembahan, semakin tidak mendapat tempat di hati masyarakat, terutama generasi muda  yang terumbang-ambing dilanda gelombang kemodenan, penakatannya banyak bergantung pada sikap kita, terutama kerajaan, aktivis budaya dan pemimpin budaya, terhadap seni warisan itu.

Yang menjadi persoalan ialah adakah kita, termasuk orang Melayu, masih mempunyai rasa sayang terhadap seni persembahan? Mungkinkah kita tidak lagi mempedulikan warisan bangsa berkenaan kerana kita sudah terlalu taasub dengan segala persembahan dan hiburan moden yang lebih canggih dan hebat? Kita tidak lagi menganggap bahawa warisan itu mempunyai peranan dan nilai sewaktu kita lebih mengutamakan cara untuk terus hidup di tengah-tengah persaingan ketika ini.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.5 2017

Posted in: Uncategorized

Seni Persembahan Tradisional Warisan Bangsa Menujui 2050

Tanpa menghiraukan keriuhan keadaan sekeliling, dengan pantasnya dia berjalan ke kaunter pertanyaan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Negeri Sembilan di Seremban.  Selepas memperoleh maklumat yang dikehendakinya daripada petugas kaunter, sepantas itu jugalah dia meninggalkan kaunter dan memasuki auditorium JKKN itu.  Memang ganjil tindakan lelaki berbangsa Tionghoa itu kerana pada malam tersebut, berlangsung persembahan Muzika Negeri Sembilan dan Minang Serantau, bukannya pertunjukan opera Cina.

Penuh sesak auditorium JKKN pada malam itu, seolah-olah rakyat seluruh negeri berkumpul di situ.  Oleh sebab penulis ini tiba lewat di auditorium itu, terpaksalah penulis ini berdiri di barisan belakang untuk menonton persembahan pada malam itu.  Persembahannya memang menarik.  Penonton begitu terhibur menontonnya. Pastinya lelaki berbangsa Tionghoa tadi pun begitu.

Dewan Fakulti Muzik dan Seni Persembahan (FMSP) Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjong Malim, tidaklah sesesak auditorium JKKN di Seremban.  Pada hari itu, fakulti tersebut dan Petronas, dengan kerjasama Nusa Centre, syarikat penerbitan buku yang banyak terbabit dalam kegiatan kebahasaan, kesusasteraan dan kebudayaan, menganjurkan Festival Seni Persembahan FMSP-Petronas.  Festival itu diisi oleh forum seni dan persembahan makyung.

Dalam kalangan pemain makyung itu, kelihatan seorang pemain yang cerah kulitnya.  Ya, dia berbangsa Tionghoa – begitu kata pensyarah fakulti tersebut.  Yang lebih menarik lagi, dia pelajar seni persembahan warisan Melayu di universiti itu.  Tidak mustahil jika ada lagi orang sepertinya di universiti awam yang lain di negara ini.

Penulis ini berasa bertuah kerana dapat menghadiri kedua-dua persembahan itu.  Penulis ini juga berasa bahawa masa tidak terbazir apabila menonton kedua-dua persembahan itu, apatah lagi mampu pula menghayatinya.            Yang dapat diandaikan ialah bahawa seni persembahan tradisonal masih mendapat tempat dalam kalangan masyarakat negara ini.  Persembahan yang mencuri perhatian, kehadiran penonton yang memberangsangkan, menjadi bukti bahawa seni persembahan tradisional itu masih mempunyai pengikut.

Sungguhpun demikian, sesekali timbul pertanyaan dalam benak penulis ini:  adakah seni persembahan tradisional warisan bangsa ini akan wujud selepas tamatnya Transformasi Nasional 2050?  Dalam dunia yang serba canggih hari ini, dengan warganya yang tidak sabar-sabar ingin mendakap pemodenan, tidak mustahil jika seni persembahan tradisional warisan bangsa ini hanya dapat dilihat di muzium atau ditonton di televisyen, seperti kita menonton filem P. Ramlee yang diterbitkan 50 tahun yang lalu.

Pada hari ini, negara bertuah kerana masih ada insan yang bersungguh-sungguh bergiat dalam seni persembahan tradisional.  Negara mempunyai Omar Md. Hashim, Rosnan Abdul Rahman dan Muhammad Muhamad Yunus – sekadar menyebut beberapa nama. Mereka menyerlah dalam seni persembahan tradisional yang diceburi.

Omar, atau lebih dikenali sebagai Omara, begitu terkenal dalam ghazal parti dan boria.  Dia berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk memastikan kelangsungan kedua-dua seni persembahan itu.  Rosnan pula pakyung lelaki pertama dalam persembahan makyung.  Sebelum “ketibaannya”, watak pakyung dipegang oleh wanita.  Kisah mereka dapat diikuti dalam Dewan Budaya keluaran ini.

Muhammad bergiat cergas dalam seni persembahan gendang Pahang.  Dia mengembarai negeri itu untuk mengumpulkan dan merakamkan maklumat tentang gendang tersebut.  Kisahnya dapat dibaca dalam Dewan Budaya Bil. 3 2017.

Meskipun begitu, kehadiran mereka belum dapat menjamin kelangsungan seni persembahan yang diceburi.  Begitu juga dengan mereka yang lain yang membabitkan diri dalam seni persembahan yang lain.  Mereka memerlukan bantuan daripada pihak yang berwenang, seperti JKKN dan stesen televisyen, untuk menyebarluaskan maklumat tentang seni persembahan itu.  Mereka juga memerlukan bantuan daripada institusi pengajian tinggi untuk melakukan kajian lanjut dan terperinci, dan mengajarkan seni persembahan itu secara formal.

Dengan cara yang demikian, dan tentunya dengan kaedah yang lain lagi yang tidak dinyatakan di sini, barulah seni persembahan tradisional warisan bangsa di negara ini mampu melangkaui tahun 2050.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

P. Ramlee: Yang Terbayang di Mata dan Terlekat di Hati

Teks HATTA AZAD KHAN

Itulah hakikatnya! Sekalipun insan seni ini telah berpuluh-puluh tahun meninggalkan kita, bayangan wajah, senyum tangis dan senda gurauannya, serta suara dan lagu nyanyiannya terbayang di mata, terngiang-ngiang di telinga, dan sentiasa dekat dan terlekat di hati kita.

Filem komedinya tetap mengundang ketawa. Filem dramanya tetap meruntun jiwa dan menitiskan air mata penontonnya sekalipun beratus-ratus kali diulang dan ditonton. P. Ramlee itu hanya satu, tiada dua dan tiada tiganya. Banyak orang yang cuba meniru gelagat gaya dan suaranya, namun yang hilang tidak juga berganti dan yang patah tidak juga tumbuh lagi.  Yang meniru ialah peniru dan tidak akan menyamai tuan yang empunya diri yang asli!

Yang tumbuh dan berganti tetap berbeza sekalipun diakui bahawa ada serba sedikit persamaan. Kata Ahmad Daud dalam P. Ramlee Seniman Agung tulisan Ahmad Idris, “…bagi saya P. Ramlee tidak ada penggantinya.” Tambah Ahmad Nawab dalam buku yang sama, “…tidak ada seorang pun seniman dalam negara kita yang berkeupayaan seperti P. Ramlee.”

Filem tragedi kemasyarakatannya yang menyentuh perasaan dan kekal dalam ingatan dan diulang tayang dan berulang-ulang ditonton ialah Penarik Becha (1955), Anakku Sazali (1956), Semerah Padi (1956), Antara Dua Darjat (1960) dan Ibu Mertuaku (1962). Sementara filem komedi yang kekal mencuit hati ialah Bujang Lapok (1957), Pendekar Bujang Lapok (1959), Nujum Pak Belalang (1959), Musang Berjanggut (1959), Ali Baba Bujang Lapok (1960), Seniman Bujang Lapok (1961), Labu dan Labi (1962), Nasib Si Labu Labi (1963), Tiga Abdul (1964) dan Madu Tiga (1964).

P. Ramlee dibantu oleh banyak bintang lain yang berbakat, seperti Aziz Sattar, S. Samsuddin, Udo Omar, Ahmad Nesfu dan M. Zain. Di tangannya, bintang yang berbakat ini menjadi cemerlang. Kekuatan orang lain turut menjadikan bakat dirinya lebih terserlah dan gemilang. Gandingan itulah yang menjadikan komedinya lebih mencuit hati dan dramanya lebih menyentuh perasaan. Bintang yang berulang dalam filem arahannya membuktikan nilai persahabatan, kesetiakawanan, serta hubungan yang erat, seperti sebuah keluarga besar.

****

Artikel dipetik dari Dewan Budaya Bil.4 2017

Posted in: Uncategorized

Wayang Tidak Berdosa: Pembinaan Semula Apresiasi Wayang

Teks FADLI AL-AKITI

The message I get is that Americans love the movies as much as ever. It’s the theatres that are losing their charm. (Roger Ebert, 2011)

The movies love mayhem, and inevitably, the televised events of 9/11 were experienced by millions as a sort of real-life disaster films. Is a movie about 9/11 then a disaster movie about a disaster movie? (J. Hoberman, 2012)

Panik yang bisu sedang melanda pembikin filem tempatan walaupun mereka tidak mahu mengakuinya. Secara jujur, mana-mana produser filem ingin akan pulangan ampuh terhadap filem yang dibikin. Walaupun Munafik (RM15.88 juta), Ola Bola (RM16.67 juta), dan BoboiBoy: The Movie (RM15.92 juta) mengaut kutipan yang besar di panggung wayang tahun lepas, barisan filem lain, malah filem tempatan yang baik, seperti Pekak (RM354 ribu), Redha (RM497 ribu), Hanyut (RM76 ribu), dan Interchange (RM 497 ribu), menemui sambutan yang lemah. Sepuluh buah filem blokbuster sebenar di Malaysia tahun lepas masih dijajah oleh barang kilang hiburan Hollywood (yang pertama, Captain America: Civil War yang mengaut kutipan RM5.16 bilion). Hanya 12 buah filem tempatan yang melepasi kutipan RM1 juta daripada 48 buah filem perdana yang ditayangkan. Tahun lepas ialah tahun yang tidak baik untuk filem kita. Namun begitu, adakah kelesuan ini menandakan wayang kita akan mati?

Mungkin ajal wayang kita masih belum tiba, dan memperkatakannya juga menimbulkan ambiguiti. Namun begitu, kita harus bersikap jujur dengan diri kita sendiri terhadap situasi sekarang. Orang Malaysia tidak lagi menonton wayang seperti dahulu.

Perspektif tradisional akan membawa kita kepada gambaran senario dua golongan terbesar yang memenuhi pawagam ketika Malaysia, pada awal 1990-an, baru sahaja diperkenalkan dengan panggung wayang berbentuk sinepleks (himpunan dewan panggung di satu ruang tempat). Pada masa itu, golongan mat dan minah kilang serta mat motor (istilah lama mat rempit sekarang) menjadi golongan majoriti yang menonton filem Melayu. Mereka selalunya memenuhi tayangan larut malam atau pada hujung minggu sewaktu kilang bercuti.

Yang kedua, golongan “satu famili”. Golongan kelas menengah ini selalunya menjadikan hujung minggu atau waktu malam pada minggu kerja sebagai waktu libur sekeluarga dan salah satu cara untuk beriadah pada masa itu ialah menonton filem di panggung.

****

Artikel dipetik dari Dewan Budaya Bil.4 2017

Posted in: Uncategorized

Jefri Zain “Penyelamat” Wayang Kita?

Barisan itu sudah pun panjang apabila penulis ini tiba di situ. Yang tidak beratur pun ada; mungkin menunggu rakan yang beratur itu. Dengan penuh kesabaran dan tentu juga ketabahan, mereka menunggu  pembukaan kaunter tiket panggung wayang itu.  Penulis ini tidak pasti akan tempoh mereka mula beratur, tetapi yang pasti, semakin lama semakin panjang barisan itu. “Akan dapatkah aku sekeping tiket?” Pertanyaan itu bermain-main dalam benak penulis ini ketika berada dalam barisan dan mungkin juga mereka yang lain.

Biasanya kaunter tiket panggung wayang itu akan dibuka setengah jam sebelum tayangan filem bermula.  Sebaik-baik sahaja kaunter itu dibuka, dan seperti lazimnya hanya satu kaunter dibuka walaupun memang ada dua kaunter, keadaan menjadi kelam-kabut.  Barisan sudah tidak kelihatan seperti barisan.  Orang ramai berasak-asak untuk mendapatkan tiket.  Masing-masing bimbang jika  gagal mendapatkan tiket.

Itulah keadaan yang berlaku pada suatu hujung minggu 34  tahun yang lalu di bandar diraja Perak.  Tidak salah jika dikatakan bahawa itulah kali pertama dan terakhir penulis ini terpaksa berasak-asak dan berebut-rebut untuk mendapatkan tiket wayang di pawagam itu.  Tidak pasti pula jika keadaan itu berlaku untuk waktu tayangan yang lain bagi filem tersebut. Pada waktu lain untuk filem lain, keadaan tidak begitu.

Tentu sekali filem Bukit Kepong mempunyai daya tarikan yang tersendiri sehingga menyebabkan penonton seolah-olah “merusuh” ketika hendak mendapatkan tiket. Tidak mustahil jika penonton tertarik kepada filem itu kerana Bukit Kepong memenangi banyak anugerah, termasuk filem terbaik, dalam Festival Filem Malaysia 1982.  Tidak mustahil juga jika mereka ingin menonton lakonan pelakon era 1950-an dan 1960-an di Singapura, seperti Jins Shamsuddin dan A. Rahim.  Tidak boleh juga ditolak kemungkinan bahawa orang ramai menonton filem itu kerana ingin tahu akan sejarah Bukit Kepong.

Bagi penulis ini, ketiga-tiga faktor itu menjadi pendorong untuk menonton filem tersebut.  Rasa-rasanya berbaloi juga penulis ini “merusuh” untuk mendapatkan tiket wayang tersebut.  Memang menjadi kelaziman untuk penulis ini mengunjungi panggung wayang pada setiap hujung minggu kerana itulah hiburan yang ada di bandar itu pada waktu itu, selain, barangkali, mesin alur di satu-satunya pasar raya di situ.  Jika tidak kerana wayang, pasti penulis ini akan menunaikan tanggungjawab sebagai ahli Kelab Tidur Siang.

Pada hakikatnya, sudah agak lama penulis ini tidak mengunjungi panggung wayang.  Dua buah pawagam yang kerap dikunjungi oleh penulis ini di bandar di tepi Sungai Perak itu sudah tidak ada lagi.  Cathay, pawagam yang menayangkan Bukit Kepong, sudah dirobohkan dan tempatnya digantikan oleh pasar raya The Store.  Di tapak Rex pula, kini terdiri sederet kedai tiga tingkat.  Yang selamat daripada arus pembangunan hanyalah Kapitol, yang berubah menjadi kedai perabot.  Penduduk bandar itu sudah tidak menonton wayang di pawagam.

Di tempat tinggal penulis ini sekarang, dua buah panggung wayang yang selalu dikunjungi pun tidak lagi beroperasi seperti fungsi asalnya meskipun kedua-dua buah bangunannya masih kejap berdiri.  Paramount sudah menjadi pasar raya Giant manakala Ruby terus sunyi sepi tanpa aktiviti.  Tidak seperti penduduk bandar itu, masyarakat bandar ini dapat menonton filem di panggung wayang moden – sinepleks.

Tidak dapat dipastikan akan kali terakhir penulis ini berkunjung ke panggung wayang tradisional atau panggung wayang moden.  Barangkali kali terakhir kunjungan penulis ini ke pawagam berlaku hampir 20 tahun yang lalu! Sepanjang ingatan, tidak lebih daripada lima kali penulis ini mengunjungi sinepleks.  Antara yang dikunjungi termasuklah sinepleks di Amcorp Mall yang kini telah menjadi toko buku lebihan.

Kadang-kadang penulis ini terfikir tentang sebab tiada lagi kunjungan ke panggung wayang, atau dalam konteks sekarang, sinepleks.  Mungkin tidak salah jika dikatakan bahawa filem, baik Melayu mahupun bukan Melayu, gagal menambat hati penulis ini.  Kecuali beberapa buah filem, seperti Bukit Kepong, penulis ini masih berminat untuk menonton filem yang dihasilkan sewaktu era kegemilangan filem Melayu.

Dalam keadaan politik antarabangsa negara ini yang “kepanasan” sekarang, tentu menarik jika “perisik” tersohor negara, Jefri Zain, dapat dihidupkan semula untuk menyelamatkan warga Malaysia yang terperangkap di Pyongyang.  Tentu lebih menarik lagi jika Jefri Zain dapat menyelamatkan wayang kita.

Armin Azhari Saleh

Posted in: Nota Editor

Peranan Gendang dalam Hikayat Pahang

Teks HASRINA BAHARUM

Gendang ialah sejenis alat muzik tradisional Melayu yang diperbuat daripada kayu bulat panjang yang berongga dan direntang dengan kulit serta mampu menghasilkan bunyi apabila dipukul. Gendang mempunyai variasi saiz dengan nama tersendiri, seperti rebana untuk gendang kecil dan redap untuk gendang bersaiz sederhana dan besar. Menurut Mohamed Ghouse Nasuruddin, hanya terdapat empat jenis gendang yang termasuk dalam ensembel muzik Melayu, iaitu gendang, gedombak, geduk dan rebana.

Walaupun gendang dikatakan mempunyai pengaruh daripada tradisi kebudayaan agama Hindu dari India, Mohamed Ghouse menjelaskan bahawa masyarakat Melayu kemudiannya telah mengubahsuai penciptaan alat muzik tersebut sesuai dengan kebudayaan tempatan sehingga membentuk cirinya yang tersendiri. Pada suatu masa dahulu, gendang bukan sahaja menjadi alat kebesaran dan simbol kedaulatan dalam kesultanan Melayu, tetapi mempunyai peranan penting sebagai alat komunikasi bagi menyampaikan mesej tertentu kepada masyarakat.

Dalam Hikayat Pahang, misalnya, dipaparkan bahawa paluan gendang menjadi medium perantaraan yang menggambarkan mesej tentang hubungan diplomatik antara dua buah kerajaan. Paluan gendang digambarkan menjadi simbol penghormatan daripada seseorang raja Melayu untuk menyambut ketibaan delegasi daripada kerajaan yang lain. Dalam suatu episod, Bendahara Seri Maharaja Ali dari Pahang disambut dengan paluan kompang oleh Sultan Lingga ketika dia tiba untuk meraikan majlis pengangkatan gelaran puteranya, Sultan Mahmud Muzaffar Syah. Perkara ini dijelaskan oleh pengarang menerusi petikan yang berikut, dalam Hikayat Pahang yang diselenggarakan oleh Kalthum Jeran:

Dua hari dua malam angkatan Datuk Bendahara Seri Maharaja Ali pun sampai(lah) ke Lingga, masuk dengan bebasnya. Sekaliannya memukul gong gendang. Maka kenaikan pun dilabuh sauh. Maka dengan segeranya Datuk Bendahara Seri Maharaja Ali berangkat naik ke darat diiringkan orang besar-besar, Perdana Menteri menghadap Yang Maha Mulia ke balairung; …

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.3 2017

Posted in: Uncategorized