P. Ramlee: Yang Terbayang di Mata dan Terlekat di Hati

Home » Fokus » P. Ramlee: Yang Terbayang di Mata dan Terlekat di Hati

Teks HATTA AZAD KHAN

Itulah hakikatnya! Sekalipun insan seni ini telah berpuluh-puluh tahun meninggalkan kita, bayangan wajah, senyum tangis dan senda gurauannya, serta suara dan lagu nyanyiannya terbayang di mata, terngiang-ngiang di telinga, dan sentiasa dekat dan terlekat di hati kita.

Filem komedinya tetap mengundang ketawa. Filem dramanya tetap meruntun jiwa dan menitiskan air mata penontonnya sekalipun beratus-ratus kali diulang dan ditonton. P. Ramlee itu hanya satu, tiada dua dan tiada tiganya. Banyak orang yang cuba meniru gelagat gaya dan suaranya, namun yang hilang tidak juga berganti dan yang patah tidak juga tumbuh lagi.  Yang meniru ialah peniru dan tidak akan menyamai tuan yang empunya diri yang asli!

Yang tumbuh dan berganti tetap berbeza sekalipun diakui bahawa ada serba sedikit persamaan. Kata Ahmad Daud dalam P. Ramlee Seniman Agung tulisan Ahmad Idris, “…bagi saya P. Ramlee tidak ada penggantinya.” Tambah Ahmad Nawab dalam buku yang sama, “…tidak ada seorang pun seniman dalam negara kita yang berkeupayaan seperti P. Ramlee.”

Filem tragedi kemasyarakatannya yang menyentuh perasaan dan kekal dalam ingatan dan diulang tayang dan berulang-ulang ditonton ialah Penarik Becha (1955), Anakku Sazali (1956), Semerah Padi (1956), Antara Dua Darjat (1960) dan Ibu Mertuaku (1962). Sementara filem komedi yang kekal mencuit hati ialah Bujang Lapok (1957), Pendekar Bujang Lapok (1959), Nujum Pak Belalang (1959), Musang Berjanggut (1959), Ali Baba Bujang Lapok (1960), Seniman Bujang Lapok (1961), Labu dan Labi (1962), Nasib Si Labu Labi (1963), Tiga Abdul (1964) dan Madu Tiga (1964).

P. Ramlee dibantu oleh banyak bintang lain yang berbakat, seperti Aziz Sattar, S. Samsuddin, Udo Omar, Ahmad Nesfu dan M. Zain. Di tangannya, bintang yang berbakat ini menjadi cemerlang. Kekuatan orang lain turut menjadikan bakat dirinya lebih terserlah dan gemilang. Gandingan itulah yang menjadikan komedinya lebih mencuit hati dan dramanya lebih menyentuh perasaan. Bintang yang berulang dalam filem arahannya membuktikan nilai persahabatan, kesetiakawanan, serta hubungan yang erat, seperti sebuah keluarga besar.

****

Artikel dipetik dari Dewan Budaya Bil.4 2017

Posted in: Fokus

Hantar Maklum Balas Anda