Fungsi Boria dalam Masyarakat Hari Ini

Home » Fokus » Fungsi Boria dalam Masyarakat Hari Ini

Teks dan Foto NOOR SOLEHAH MD. SALEH

Tradisi lisan merujuk segala bentuk warisan dan tradisi yang lahir dalam sesuatu kelompok masyarakat. Penyampaian tradisi lisan ini berbentuk perantaraan lisan. Hal ini menjadi satu daripada cara masyarakat untuk menyampaikan sejarah lisan, kesusasteraan, dan pengetahuan lain kepada generasi baharu.

Dari segi umum, tradisi lisan merujuk penyampaian bahan budaya melalui sebutan lisan dan telah lama dikatakan sebagai gambaran cerita rakyat. Tradisi lisan, secara amnya, disebarkan secara mulut ke mulut. Tradisi ini disampaikan dalam kalangan rakyat jelata. Warisan turun-temurun dianggap sebagai sebahagian daripada tradisi kehidupan masyarakat.

Boria merupakan teater tradisi yang amat popular di negeri utara Malaysia, terutama Pulau Pinang. Walaupun dipercayai berasal dari Parsi dan dibawa ke Tanah Melayu oleh askar India selatan, boria telah diubahsuai dan dimajukan oleh orang Melayu di Pulau Pinang. Pada awal abad itu, boria dipersembahkan dengan meluasnya di negeri itu.

Daripada pelbagai sumber yang didapati, pada pertengahan abad ke-19, teater boria melibatkan lagu vokal dan tarian yang dibawa ke Pulau Pinang oleh askar India selatan yang beragama Islam. Pada masa itu, boria dipersembahkan oleh askar itu selama 10 hari pada bulan Muharam untuk mengingati peristiwa Karbala dan meratapi kematian Saidina Hussein.

Boria mempunyai pengisian dua segmen, iaitu bahagian pengenalan yang dimulakan dengan lakonan sketsa yang mempunyai mesej, nasihat dan berunsur humor. Segmen berikutnya berunsur persembahan, merangkum nyanyian, muzik dan tarian. Semua elemen ini digarapkan, menjadikan keseluruhan persembahan mempunyai struktur yang istimewa. Kedua-dua segmen ini saling bergandingan bagi menentukan mutu sesuatu persembahan. Boria pada asalnya dilakonkan oleh kaum lelaki sahaja. Watak wanita pada ketika itu dilakonkan oleh orang lelaki yang memakai pakaian wanita.

****

Artikel ini dipetik dari Dewan Budaya Bil.5 2017

Posted in: Fokus

Hantar Maklum Balas Anda