Ceritera Seni Tarian Singa

Home » Tradisi » Ceritera Seni Tarian Singa

Teks dan Foto CHAI LOON GUAN

PALUAN gendangmengiringi seni tariansinga di persadapersembahan. Gambaran suasanadan warna-warni perayaandengan kehadiran gendang,gong dan gerak tari kepala singaberkesinambungan denganriuh-rendah letupan mercun,hiasan kostum yang berwarnawarni,beliakan mata, seni gerakbadan berserta ekor singa yangmempertontonkan wacanatarian yang bersifat koreografi.Kerumunan hadirin turutmerancakkan gerak tari singasekali gus menghiburkan orang ramai.

Senario ini sering dapat disaksikan secara langsung padamusim perayaan Tahun Baharu Cina atau sambutan acaraperayaan tertentu yang banyak melibatkan persembahantarian singa sebagai warisan seni budaya bangsa dan negara,khususnya dalam kalangan masyarakat Tionghoa.Tarian singa mempunyai sejarah yang panjang di tanahleluhur masyarakat Cina, iaitu Tanah Besar China selain catatanyang signifikan di pelbagai benua termasuklah negara-negara diAsia Tenggara.

Walaupun dikatakan mewarisi pengaruh budayaIndia dan Iran, namun seni tarian singa berakar umbi daripadabudaya tradisional masyarakat Cina kuno. Tarian tradisional inimenterjemahkan persembahan tingkah laku atau pergerakansinga dalam kostum yang tersendiri yang berfalsafah nasibyang baik, kemakmuran, kemajuan dan kejayaan, kekayaan danseterusnya menghalau roh yang jahat, iaitu iblis dan syaitan.

*****

Artikel ini dipetik daripada Dewan Budaya Bil.7 2018.

Posted in: Tradisi

Hantar Maklum Balas Anda