Filem Medium Pembinaan Bangsa

Home » Fokus » Filem Medium Pembinaan Bangsa

OLEH DHANIA ZAMAN

Kajian yang dilakukan oleh Ken Auletta, penulis buku terlaris mengenai televisyen (TV) dan media di Amerika Syarikat (AS) mendapati bahawa hasil daripada 3000 kajian mengenai pertalian TV terhadap tingkah laku dan sikap penonton, terutamanya golongan muda dan kanak-kanak, wujud pertalian antara sikap agresif dengan kekerapan menonton filem ganas. Hal tersebut turut diperakui Persatuan Psikologi AS.

Pada tahun 1979, tiga pembunuhan kejam berlaku di AS dipercayai selepas seminggu filem The Warriors ditayangkan. Penerbitnya, Lawrence Gordon, serta syarikat Paramount segera menarik balik filem tersebut. Gordon tidak menafikan bahawa filem dapat merangsang penonton untuk meniru apa-apa yang ditonton menyebabkan banyak penonton meniru tindakan, cara berpakaian, gaya rambut dan cara hidup yang dipaparkan menerusi filem.

Hasil kajian William F. Fore memberikan pengamatan bahawa TV menyaingi gereja dalam usaha memupuk jiwa dan semangat warga dan seterusnya bangsa di AS. Dalam hal ini, TV berperanan sebagai saluran penting untuk menyatakan pandangan alam yang mencerminkan nilai dasar, asas perlakuan, makna sikap dan landasan cara hidup. Pengasas pertubuhan Forum Antarabangsa, Jerry Mander, mendedahkan bahawa peranan penting TV sebagai perantara proses kesejagatan diterajui badan korporat Barat. Dalam hal ini, pengiklanan berupaya mempengaruhi fikiran penonton sehingga penonton sukar untuk memadam gambaran iklan yang ditonton dari fikiran mereka. TV turut menyeragamkan fikiran manusia menerusi himpunan nilai budaya konsumerisme yang bakal menguntungkan rangkaian korporat di Barat, seperti AOL-Time Warner, Disney, dan News Corporation. Tidak hairanlah pendapatan yang diperoleh rangkaian korporat ini mencecah dua kali ganda daripada pendapatan dalam negeri. Hal ini mengakibatkan dunia dilambakkan dengan filem aksi, ganas dan seram yang menguntungkan syarikat perfileman.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Fokus

Hantar Maklum Balas Anda