Ombak Rindu Melodrama di Tangan Osman Ali

Home » Masyarakat Dan Seni » Filem » Ombak Rindu Melodrama di Tangan Osman Ali

Oleh Fadli al-Akiti

Filem Ombak Rindu dibuka dengan beberapa montaj yang menjemukan, tetapi ditangkap dengan latar luas yang statik dan teliti. Dalam babak ini, gunung menjadi

gunung dan awan menjadi awan. Kamera kemudiannya menangkap deruan ombak yang menderu dan membanting Maya Karin yang terkulai, patah hati di atas hamparan batu.

Babak ini sahaja sudah menyuarakan bahawa filem ini sebuah filem bergenre wanita. Terdapat dua genre kontemporari yang amat popular di hati wanita seluruh dunia, komedi romantik dan melodrama. Dengan paparan Maya sebagai Izzah, watak utama filem ini, terdampar di atas batu, kita sudah dapat mengagak filem ini menyelusur ke arah melodrama.

Osman Ali dikenali sebagai pengarah muda yang sebaris dengan Amir Muhammad, Deepak Menon, James Lee, Namron, Yasmin Ahmad dan Bernard Chandran, sekumpulan anak berdarah muda yang bermula dengan penghasilan filem bebas yang berjaya menembusi festival antarabangsa. Kini mereka giat dalam pembikinan filem perdana di bawah beberapa syarikat produksi filem besar Malaysia.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Filem

Hantar Maklum Balas Anda