Gasing Uri Ligat Berpusing

Home » Masyarakat Dan Seni » Warisan » Gasing Uri Ligat Berpusing

Oleh Fazil Mohd.

Apabila melihat wajah penonton yang hadir ke Pertandingan Gasing Uri antara Kelantan dengan Terengganu yang diadakan pada November lalu di Kota Bahru, Kelantan, penulis tertanya-tanya tentang keistimewaan permainan ini sehingga ada dalam kalangan mereka yang sanggup datang seawal pukul 7.00 pagi kerana tidak mahu ketinggalan menyaksikan kehebatan pemain gasing dari kedua-dua buah negeri. Sorakan yang kedengaran daripada kedua-dua buah pasukan menggamatkan lagi suasana.

Bagi pembuat dan pemain gasing uri yang terkenal di Kelantan, Ismail Mohamad, yang juga merupakan Ketua Kumpulan Gasing Uri Kubang Che Ayu, setiap pertandingan gasing yang diadakan sentiasa mendapat sokongan daripada peminat. Ada yang datang dari Kuala Lumpur semata-mata mahu menyaksikan kehebatan pemain gasing dan teknik permainan gasing tradisional yang kini jarang-jarang dapat disaksikan.

Permainan gasing di Kelantan umpama irama dan lagu yang tidak dapat dipisahkan. Gasing menjadi permainan yang cukup popular di Kelantan. Sebagai permainan rakyat, gasing menjadi wadah perhubungan sosial yang utuh apabila banyak pertandingan dan persembahan permainan gasing diadakan di sekitar Kelantan sentiasa mendapat sambutan. Permainan gasing juga menjadi salah satu daya tarikan pelancong ke Kelantan. Lebih menarik, permainan tradisional ini turut dikongsi dengan negeri jiran Kelantan, iaitu Terengganu.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Warisan

Hantar Maklum Balas Anda