Apresiasi Teater di Pentas Kecil

Home » Masyarakat Dan Seni » Teater » Apresiasi Teater di Pentas Kecil

Oleh Maisarah Mansor

Kecil-kecil cili padi. Frasa ini sesuai menggambarkan keberanian teater di pentas kecil yang dengan lantang menyuarakan isu yang besar dalam masyarakat.

Teater di pentas kecil merujuk persembahan drama modenyang dibangunkan oleh produksi berskala kecil. Perkembangannya dimanipulasikan oleh generasi yang baru melangkah masuk dalam industri seni persembahan. Walaupun produksi ini mempunyai dana yang terhad, ahlinya mengekspresikan idea yang segar dan memiliki “perisai semangat” yang berkobar-kobar.

Teater di pentas kecil memikul tugas penting sebagai tapak semaian bakat baharu dunia teater. Proses menterjemahkan deria rasa penggiat teater bertaraf amatur kepada dunia luar umumnya direalisasikan di pentas sebegini. Pentas mini, seperti Stor Teater Dewan Bahasa Pustaka (DBP) dan Black Box ASWARA, mungkin kurang popular dalam kalangan masyarakat luar, tetapi ruang inilah yang memberikan nafas kepada bakat baharu untuk membuktikan minat mereka terhadap penciptaan drama moden. Penggiat teater, A. Wahab Hamzah, menjelaskan bahawa Stor Teater DBP sebagai pemangkin dramatis muda. Dramatis muda beraksi di pentas kecil dengan jiwa yang besar. Golongan amatur ini bertindak berdasarkan minat dan bukannya mendamba pulangan wang ringgit.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Teater

Hantar Maklum Balas Anda