Lukisan Badan Sebuah Ekspresi Seni

Home » Masyarakat Dan Seni » Seni Lukis » Lukisan Badan Sebuah Ekspresi Seni

Oleh Hasan Baseri Budiman

“Seni ialah ungkapan perasaan. ”Jika direnungkan, sesungguhnya ungkapan tersebut memiliki kebenarannya, kerana seni itu sendiri sememangnya merupakan ungkapan daripada pengalaman batin. Pengalaman itu kemudian dituangkan melalui pelbagai medium seni yang akhirnya dinikmati sebagai sebuah karya. Cuma akhir-akhir ini sahaja apabila daya imaginasi seniman berjaya melahirkan pelbagai idea yang berteraskan prinsip bahawa kreatif ialah suatu proses yang menghasilkan sesuatu yang baharu, maka lahirnya karya seni yang agak tidak terbatas sifatnya yang terhasil dalam pelbagai medium seni yang dipilih oleh mereka sendiri.

Melukis misalnya, merupakan satu cabang seni yang melibatkan kegiatan mengolah medium dua dimensi atau permukaan daripada objek tiga dimensi untuk mendapatkan kesan tertentu melalui medium asalnya yang cuma terdiri daripada kanvas atau kertas.

Kemunculan seni lukis kontemporari dan berkembangnya aliran seni lukis abstrak ekspresionisme menyebabkan ada pelukis yang dilihat mula menukar arah dan cuba membina kelainan. Antaranya termasuklah tidak lagi menjadikan hanya kanvas tempat untuk “mencurahkan” karya, sebaliknya memilih tubuh mulus wanita sebagai media lukisan yang baharu.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Seni Lukis

Hantar Maklum Balas Anda