Mengenal Erti Tanjak

Home » Masyarakat Dan Seni » Warisan » Mengenal Erti Tanjak

Oleh FATIMAH AMAT

Menurut laman web sultan.perak.gov.my, antara pakaian kebesaran raja Melayu ialah tanjak. Semenjak beberapa kurun lamanya raja-raja Melayu memakai kain yang ditenun dengan sutera yang diikat dengan pelbagai solek di hulunya sebagai pakaian kebesaran. Bentuk ikatan (solek) dan warnanya berlainan antara negeri dengan negeri yang lain. Tanjak hampir sama dengan tengkolok.

Ada pihak menggelarnya tanjak, tengkolok atau destar. Umumnya, ketiga-tiga istilah ini merujuk bentuk yang sama, iaitu busana yang dipakai di bahagian kepala. Tanjak dipakai oleh lelaki Melayu dan sering dikaitkan dengan istana, kepahlawanan dan dipakai dalam pelbagai acara adat istiadat bangsa Melayu. Tanjak dipakai untuk melengkapkan pemakaian pakaian tradisional Melayu. Biasanya, tanjak dipadankan dengan bengkung, samping dan baju Melayu berserta keris selit.

Tidak ada tarikh yang tepat tanjak mula dipakai. Walau bagaimanapun, pada zaman Kesultanan Melayu Melaka, tanjak yang dipakai sedikit berbeza daripada tanjak yang dipakai pada hari ini. Dipercayai bahawa tanjak pada zaman Kesultanan Melayu Melaka hanyalah sehelai kain yang diikat di kepala untuk menutup rambut supaya kelihatan kemas. Ikatan kain ini lama-kelamaan berubah dan menjadi semakin cantik mengikut peredaran zaman, diolah dan diubahsuai mengikut kedudukan dan taraf seseorang.

Orang Melayu Melaka menggunakan kebijaksanaan mereka untuk mengubah kain untuk dipakai sebagai penutup kepala. Tanjak dahulunya merupakan lambang status seseorang. Hanya golongan yang berada sahaja mampu memakai tanjak. Maka tidak hairanlah, ketika itu tanjak menjadi sebahagian daripada pakaian raja atau sultan. Tanjak raja pada zaman Melaka dibuat daripada kain sutera dari China atau India. Orang kebanyakan menggunakan tanjak daripada kain biasa.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Warisan

Hantar Maklum Balas Anda