Songkok, Tanjak dan Serban

Home » Tradisi » Songkok, Tanjak dan Serban

Oleh Azlin Ahmad Za bidin

Songkok, tanjak dan serban merupakan busana yang dipakai di kepala. Pemakaiannya sering dikaitkan dengan upacara keagamaan, kepahlawanan dan adat istiadat. Dipercayai bahawa songkok, tanjak dan serban dipengaruhi pedagang India yang datang ke Tanah Melayu untuk berniaga.

Songkok lazimnya dipakai oleh masyarakat Melayu Islam ketika pergi menunaikan solat ataupun menghadiri upacara rasmi. Songkok amat popular ketika Hari Raya Aidilfitri.

Reka bentuk songkok hampir sama dengan fez atau tarbus yang amat popular di Turki. Tarbus sebenarnya berasal dari Greek Purba dan diterima pakai oleh kerajaan Turki Uthmaniyyah. Pada asalnya, serban panjang akan dililit pada bahagian tepi tarbus, tetapi lama-kelamaan tidak lagi diguna pakai. Tarbus berbentuk bulat, tetapi kini sedikit panjang dan keras. Di Turki, tarbus berwarna merah.

Dikatakan tarbus menjadi pendahulu kepada songkok yang popular di kepulauan Melayu. Cuma tarbus diubah suai menjadi sedikit bujur dan permukaan bahagian atasnya menjadi rata. Reka bentuk ini menjadi ikutan pada zaman ini, cuma ada penambahbaikan dari segi jahitannya.

Songkok diperbuat daripada kertas, kain baldu dan satin. Pada mulanya, sekeping kertas disusun di antara lapisan satin agar songkok tersebut menjadi kukuh. Kini, penggunaan kadbod menggantikan penggunaan kertas tersebut. Songkok dijahit rapi mengikut bentuk, ketinggian dan saiz kepala yang sesuai, barulah kain baldu dijahit. Kini, zaman semakin berubah, songkok semakin bertambah variasinya mengikut peredaran fesyen. Lazimnya, songkok berwarna hitam, tetapi kini boleh ditemui dengan pelbagai warna.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Tradisi

Hantar Maklum Balas Anda