Untung Nasib Novelis Malaysia

Home » Forum » Untung Nasib Novelis Malaysia

Oleh Aninah Janang

Filem yang diadaptasi daripada novel tibatiba menjadi fenomena yang luar biasa di negara ini. Selepas adaptasi novel Lagenda Budak Setan ke filem berjaya sehingga mencatat kutipan sebanyak RM4.3 juta, Ombak Rindu pula “berombak” di pawagam sehingga mencecah kutipan RM14 juta. Banyak air mata yang tumpah menyaksikan karya adaptasi daripada penulis novel terkenal, Fauziah Ashari.

Namun belum pun tempoh penayangan filem tersebut tamat, Fauziah meluahkan ketidakpuasan hatinya berhubung terma perjanjian penerbitan novelnya. Soal royalti dan hak cipta pengkarya bukanlah isu yang baharu. Banyak penulis novel yang “makan hati” apabila karya yang dihasilkan daripada titik peluh dan penat akal mereka hanya menguntungkan pihak yang lain. Royalti yang diberikan pula bergantung pada syarikat yang menerbitkan karya mereka.

Sebagai penerbit, syarikat memiliki hak untuk menguruskan naskhah novel sekiranya mahu diadaptasi ke pementasan teater, filem dan sebagainya. Apabila novel beralih ke filem, penerbit tidak menganggap penulis skrip novel sebagai orang  penting bagi mengadun jalan cerita meskipun hanya sebagai pemerhati dalam menghasilkan skrip. Akhirnya, apabila filem ditayangkan, penulis terkedu kerana apa-apa yang dipaparkan bukanlah adaptasi dalam konteks yang sebenar.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Februari 2012.

Posted in: Forum

Hantar Maklum Balas Anda