Realisme Wanita dalam Aku Manusia Berdosa

Home » Masyarakat Dan Seni » Teater » Realisme Wanita dalam Aku Manusia Berdosa

Oleh Maisarah Mansor

Roh teater dinyalakan sebaik-baik sahaja cahaya merah tertumpu pada watak Dah. Teknik pencahayaan membangkitkan makna marah dan berani, sifat yang akhirnya mencipta watak Dah sebagai makhluk berdosa.

Aku Manusia Berdosa merupakan frasa rintihan seorang hamba yang hina kepada Tuhannya serta jiwa manusia yang menyesali dosa lalu sekali gus mengaku kejelekan diri. Teater ini mengajak khalayak bermuhasabah diri, membuka topeng wajah, dan mengenal pasti erti pengembaraan hidup.

Dipentaskan kali pertama di Johor Bahru, teater ini sekali lagi dihidupkan di atas lantai Stor Teater Dewan Bahasa dan Pustaka oleh pengarah Azmi Bahron dan pengarah bersama, Mislina Mustaffa. Mislina, anak teater yang bercita-cita tinggi untuk meletakkan semangatnya padaproduksi kecil ini atas dasar cinta akan format feminisme.

Walau bagaimanapun, Mislina gagal meraih puncak agenda feminisme dalam teater ini berikutan pemilihan skrip yang paradoks dengan prinsipnya.

Skrip teater Aku Manusia Berdosa, karya Nur Ahmad, masihmundur dalam menyatakan kebebasan seorang wanita. Namun uniknya, dalam pementasan teater, Aku Manusia Berdosa, terdapat dua buah teater mini yang dipentaskan bersama iaitu Kampung Chetek serta Ju & Meo.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Mac 2012.

Posted in: Teater

Hantar Maklum Balas Anda