Unsur Kekaguman dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah

Home » Masyarakat Dan Seni » Filem » Unsur Kekaguman dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah

Oleh Mohd. Suhaimi Md. Yasin

Kesinambungan filem Zombi Kampung Pisang diteruskan oleh filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR) yang dianggap antara filem tempatan paling berjaya pada 2010. Filem ini merupakan arahan Mamat Khalid yang juga bertindak sebagai penulis cerita asal.

Seperti filem Zombi Kampung Pisang, filem HKLBR masih mengekalkan genre komedi seram. Bahkan, filem HKLBR dibintangi barisan pelakon daripada filem Zombie Kampung Pisang seperti Awie sebagai Hussein, Zami Ismail (Pak Abu), dan beberapa muka baharu, seperti Johan Raja Lawak (Abi Hurairah), Ummi Nazeera (Cik Nin), Pekin (Musalman), Delimawati (Kak Limah), Avaa Vanja (Ayu) dan banyak lagi.

Filem HKLBR mengisahkan Husin yang lama bekerja di Singapura mengambil keputusan balik ke kampung halamannya di Kampung Pisang. Apabila pulang ke rumahnya, Husin hairan melihat perangai pelik jiran sebelah rumahnya, Kak Limah yang langsung tidak bercakap dan berperwatakan aneh dengan rambut yang menggerbang dan tidak terurus.

Semasa hari pertama di rumahnya, beliau diganggu oleh Kak Limah sewaktu ingin tidur. Husin lari lintang-pukang ke warung Pak Munawer, lalu menceritakan kepada orang kampung bahawa Kak Limah sudah menjadi hantu.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya April 2012.

Posted in: Filem

Hantar Maklum Balas Anda