Dramatis Muda Sentuhan

Home » Masyarakat Dan Seni » Teater » Dramatis Muda Sentuhan

Oleh Maisarah Mansor

Malam pertama teater Kompilasi IV di Black Box, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), dibuka dengan pementasan teater bertajuk Boneka Hidup, arahan pelajar tahun akhir, Roydy Rokidi. Teater gaya boneka bertali (marionette) ini mengisahkan konflik kejiwaan yang dialami patung boneka dan perebutan kuasa untuk menjadi Tuk Dalang.

Boneka digambarkan sebagai orang bawahan dan Tuk Dalang merupakan gambaran cita-cita seorang pemimpin. Penjiwaan watak yang baik oleh pelakon teater ini disambut dengan semangat penonton yang sanggup berdiri lama untuk menyaksikan sentuhan persembahan Roydy.

Pengarah tidak melengah masa untuk menambat hati penonton. Pada awal pementasan, watak seorang gadis seksi ditampilkan dengan begitu mempesonakan. Memiliki kecantikan mirip Juliana Evans, penonton dikejutkan dengan serak suara gadis tersebut yang sebenarnya seorang lelaki.

Pelakon lelaki yang digunakan untuk melakonkan watak seorang “gadis’ merupakan strategi pengarah bagi “menjernihkan” adegan sentuhan menggoda “gadis” tersebut terhadap watak tauke panggung. Watak “gadis” yang dilakonkan oleh Nazs Othman menggeletek hati penonton dengan idea untuk menggunakan kata sapaan lelaki berperwatakan wanita sebagai “saudarari” iaitu gabungan istilah saudara dengan saudari. Cadangan tersebut dilafazkan dengan begitu yakin sekali gus mengundang suasana humor yang ketara di dalam dewan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya April 2012.

Posted in: Teater

Hantar Maklum Balas Anda