Tun Perak: Pencetus Wawasan Empayar Melaka

Home » Ulasan Buku » Tun Perak: Pencetus Wawasan Empayar Melaka

Oleh Mohd. Fad zly Mohd. Fairuz

Tajuk: Tun Perak : Pencetus Wawasan Empayar Melaka
Pengarang: Muhd. Yusof Ibrahim
Penerbit: Tinta Publishers
Tahun Terbitan: Cetakan Pertama (2009)
Harga: RM28.00

Sejarah menyatakan bahawa Tun Perak merupakan salah seorang tokoh yang bertanggungjawab dalam membentuk zaman kegemilangan Melaka. Tun Perak atau nama rasminya iaitu Bendahara Seri Paduka Raja Tun Perak bin Tun Perpatih Sedang merupakan Bendahara Kesultanan Melayu Melaka yang kelima.

Kemasyhurannya sebagai Bendahara Melaka menandingi Bendahara Melaka yang sebelumnya. Sememangnya Melaka merupakan kerajaan yang terkenal dengan aktiviti perdagangannya pada zaman tersebut dan individu yang bertanggungjawab dalam menjadikan Melaka sebagai pusat perdagangan terbaik ialah Tun Perak.

Buku bertajuk, Tun Perak Pencetus Wawasan Empayar Melaka, menceritakan perjalanan Tun Perak semenjak dari zaman remajanya sehinggalah menjadi seorang tokoh penting dalam Kesultanan Melayu Melaka. Buku ini merupakan naskhah yang melakarkan perjalanan hidup seorang tokoh agung kepulauan Melayu.

Buku ini dibahagikan kepada tiga latar masa berbeza bagi menampilkan ketokohan Tun Perak bermula dengan zaman remaja, kepimpinan awal dan pada era pencetus wawasan empayar. Penulis menghuraikan plot penceritaan melalui beberapa peristiwa penting seperti yang dihuraikan dalam subtajuk, “Kepulangan Sultan Dari Majapahit”, “Hang Tuah Diselamatkan” dan sebagainya seperti yang terdapat dalam buku tersebut.

Sememangnya banyak peristiwa penting yang berlaku pada zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka terjadi ketika era kepimpinan Tun Perak sebagai Bendahara Melaka. Antara peristiwa yang menjadi sejarah penting Kesultanan Melayu Melaka ketika era kepimpinan Tun Perak adalah seperti kemunculan Hang Tuah dan juga pemberontakan Hang Jebat. Sememangnya kisah lagenda Hang Tuah lima bersaudara ini berkait rapat dengan era kepimpinan Tun Perak.

Dalam naskhah ini juga menceritakan tentang kebijaksanaan Tun Perak dalam menggalas tugas sebagai penasihat Sultan Melaka sehingga berjaya membawa banyak kemajuan kepada Kesultanan Melayu Melaka ketika itu. Selain pembaca diperjelaskan tentang strategi Tun Perak dalam mengawal dan membentuk perhubungan antarabangsa sehingga menjadikan Melaka sebuah empayar yang makmur dan masyhur. Pembaca juga didedahkan oleh penulis mengenai perhubungan Tun Perak dengan masyarakat Melayu dan beberapa cerita tentang keluarga Tun Perak.

Buku ini yang dihasilkan penceritaannya dalam bentuk novel ini mempunyai jalan cerita menarik dan mudah difahami. Dengan susunan latar masanya yang berperingkat, buku ini dapat memandu pembaca untuk lebih mengetahui perkembangan kehidupan Tun Perak dari usia mudanya sebelum bergelar Bendahara Melaka yang tersohor. Laras bahasa yang digunakan juga mudah untuk difahami dan diperjelaskan dengan baik setiap peristiwa yang ingin dinyatakan oleh penulis.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya April 2012.

Posted in: Ulasan Buku

Hantar Maklum Balas Anda