Layakkah Artis Menjadi Idola?

Home » Forum » Layakkah Artis Menjadi Idola?

Oleh Mohd. Asri Mohama d dan Mohd. Fadzly Mohd. Fairuz

Mereka tampil dengan imej yang baharu. Jika dahulu mereka dikenali dengan imej seksi, menggoda, dan penuh glamor, sekarang imej mereka penuh bersopan, bersih dan “sejuk” mata memandang.

Akhil Abdul Hayy, Catriona Ross, Norzizi Zulkifli, Pot Innuendo, Azan Ruffedge, Sham Kamikaze, Wardina Safiyyah dan Azmil Mustafa, sekadar menyebut beberapa nama artis yang berubah secara keseluruhan imej dangaya hidup mereka sekarang berbanding dengan dahulu. Ada pihak yang mendakwa mereka ini sudah mendapat hidayah daripada Allah. Bahkan, ada dalam kalangan mereka sekarang menjadi pendakwah agama.

Namun begitu, bukan semua pihak yang senang dengan perubahan imej mereka. Dalam sebuah akhbar tempatan baru-baru ini memaparkan kisah beberapa orang artis yang sudah berubah imej ini dicerca dan dipulaukan oleh rakan artis lain dan peminat yang tidak boleh menerima perubahan imej mereka.

Ada pula pihak yang mendakwa bahawa mustahil seseorang artis itu boleh berubah dan meninggalkan godaan dunia seni yang penuh glamor, kemasyhuran dan kemewahan. Jadi, jika benar seseorang artis itu boleh menghadapi “godaan” dunia seni dan bersedia meninggalkan kehidupan yang penuh glamor setelah mendapat hidayah Allah sehingga sanggup mengubah gaya hidup mereka ke arah kebaikan, maka bukankah sewajarnya mereka diangkat sebagai idola kepada masyarakat?

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya April 2012.

Posted in: Forum

Hantar Maklum Balas Anda