JELAJAH PULAU BANGAU

Home » Bingkisan CRI » JELAJAH PULAU BANGAU

Oleh Lin Ying

Xiamen merupakan satu daripada lima buah zon ekonomi khas di China. Kononnya, pada zaman purbakala, bandar ini menjadi tempat persinggahan bagi burung bangau. Oleh itu, Xiamen juga dikenal sebagai “Pulau Bangau”.Xiamen mungkin kurang dikenal oleh kebanyakan orang asing. Pada tanggapan mereka, bandar ini masih kurang maju. Namun demikian, jangkaan sebegini pasti meleset jika anda berpeluang untuk berkunjung ke Pulau Bangau.

Aktiviti menjamu selera di Xiamen tidak sukar bagi orang Islam kerana terdapat beberapa buah restoran masakan Xinjiang yang menyajikan makanan halal. Pelbagai hidangan enak yang unik pasti dapat memenuhi selera pengunjung Islam.

Ketika lawatan kelima ke Xiamen, barulah saya sempat merenung bandar berpulau ini dengan telitinya. Sebelum ini, agenda pelancongan saya di Xiamen sangat biasa – menaiki teksi di lapangan terbang terus ke jeti feri, lalu ke Pulau Gulangyu, masuk ke dalam hotel, mengurung diri pada waktu siang, dan keluar pada waktu malam. Seolah-olah Xiamen ialah Gulangyu, dan Gulangyu memaknakan segala-galanya di Xiamen.

Mujurlah Xiamen tidak marah kerana sikap tidak ambil peduli saya. Keterpesonaannya mula-mula umpama teh putih yang tawar, tetapi akhirnya bertukar menjadi wangi, seperti bunga ros, sehingga segera mencengkam nostalgia anda. Saya jatuh cinta kepada bandar berpulau ini bermula dari gerai kudapan malam di Kubu Baishi. Selepas jamuan perpisahan ketika lawatan keempat ke Xiamen, selain bermacam-macam makanan laut yang tinggal di dalam perut, gelombang ombak kuat yang menghentam tepi Kubu Baishi turut terpahat dalam ingatan saya. Cubalah anda bayangkan deretan meja berpaut kuat pada cenuram tepi laut – hanya beberapa langkah sahaja anda benar-benar akan jatuh ke laut – makan makanan laut di mulut, daun telinga ditampar angin laut; apabila air pasang kuat, seluar anda akan turut dibasahi. Itulah masanya yang membolehkan anda mengingati sesebuah bandar hanya dalam waktu satu minit.

Kehidupan santai di Xiamen tergambar di jalan dan lorong yang ditiup oleh angin laut. Keterpesonaan Pulau Bangau umpama semangkuk mi dengan sos sate yang tampak tidak kemas. Hanya selepas mengetepikan sup berwarna merah, merasainya dengan hujung lidah, barulah anda dapat menikmati keterpesonaannya yang sebenar.

Jika tidak berjumpa dengan jalan lama di Xiamen, saya tidak akan memahami makna sebenar “merayau-rayau”.Bandar berpulau ini sangat sesuai untuk membuat perjalanan jauh tanpa tujuan. Wayar yang bersilang seolah-olah mahu mengemaskan skor muzik bandar ini; rumah bata merah dengan corak seni bina selatan Fujian dan bangunan arked menggambarkan masa lama yang dilalui dua generasi; bot nelayan yang berlabuh di pelabuhan disinggahi beberapa ekor bangau; haruman mi dengan sos sate dan sup kacang tanah terserlah dalam angin laut yang berbau hanyir. Selepas perjalanan di jalan lama selesai, anda akan memahami keterpesonaan sebenar bandar berpulau ini.

***

Rencana ini dipetik dari Majalah Dewan Budaya keluaran Mac 2014.

Posted in: Bingkisan CRI

Hantar Maklum Balas Anda