WUYUAN KAMPUNG TERCANTIK DI CHINA

Home » Bingkisan CRI » WUYUAN KAMPUNG TERCANTIK DI CHINA

Oleh Dong Xia Ping

Senja sudah berlabuh ketika saya tiba di Kampung Likeng. Saya melihat sebatang pokok kapur barus besar yang daunnya hijau dan subur. Batang pokoknya ditempel dengan tangkal yang telah dibaca doa untuk keselamatan dan sebilah pisau kecil yang dibalut benang sutera merah untuk menghalau hantu. Pokok besar ini bagaikan pelindung kampung tersebut.

Saya tinggal di inap desa milik Pak Yu. Pada awal pagi lagi, saya terjaga daripada tidur apabila terdengar bunyi rintik hujan yang menimpa kaca tingkap. Saya cepat-cepat turun ke bawah dan mendapati bahawa Pak Yu sekeluarga sudah bersiap untuk upacara memuja nenek moyang mereka. Anak sulungnya menjinjing beberapa ikat mercun; anak bongsunya mengangkat sebuah meja kuno yang panjang tempat menghidang makanan; dan Pak Yu sendiri membawa dupa dan lilin. Saya bersama-sama mereka berjalan di atas jalan batu yang berliku-liku itu hingga tempat pemujaan. Hari masih gelap, cahaya lampu yang berwarna jingga di kedua-dua belah jalan memberikan sedikit kehangatan pada waktu subuh ini.

Selepas berjalan kira-kira 10 meter, terdapat jambatan batu yang menuju ke sebuah bangunan kuno. Inilah rumah kuno milik keluarga Pak Yu. Rumah ini besar dan luas dengan atapnya berwarna hitam dan dindingnya yang putih. Ketika pintu itu dibuka, saya seolah-olah seperti kembali ke zaman purbakala. Mata saya terpaku menatap ukiran yang diperbuat daripada kayu-kayan yang sangat halus yang dianggarkan berusia ribuan tahun.

Di Wuyuan, ukiran kayu bukanlah hal yang luar biasa. Di mana-mana sahaja, rumah penduduk pasti terdapat tingkap dan tiang berukir. Pelbagai jenis ukiran dapat ditemukan di sini – pintu besar diukir dengan huruf Cina, atau ukiran bunga-bungaan dan burung yang tampak hidup di permukaan perabot. Sesiapa pun pasti akan mengagumi keunikan seni itu.

Pak Yu menyalakan dupa dan lilin yang diletakkan di atas meja kuno yang panjang. Anaknya membakar mercun di luar. Keluarga ini mula menjalankan upacara memuja nenek moyang mereka.

Selepas upacara itu, kami bersama-sama balik untuk bersarapan. Qingmingguo (sejenis makanan yang rupanya macam ladu) menjadi makanan kegemaran saya. Kulitnya berwarna hijau, rasanya enak dan lembut, serta berbau wangi herba menyegarkan.

Hari yang gelap sudah terang. Hujan gerimis menyapa jalan batu di kampung ini dan kabus nipis kelihatan menyelubungi puncak bukit. Setelah sarapan, Pak Yu meletakkan dupa, lilin, mercun, qingmingguo, dan arak beras ke dalam bakul, lalu memanggil saya dan anaknya untuk bersama-sama menziarahi dan membersihkan kubur kaum keluarga mereka di sebuah bukit kecil.

Ketika saya berada di lereng bukit, saya dapat melihat pemandangan panoramik kampung ini. Pak Yu dan anaknya menyalakan colok, meletakkan makanan di hadapan jirat kaum keluarga, dan menimbunkan tanah di atas jirat lama supaya jirat itu menjadi lebih tinggi dan kukuh. Bunyi mercun bergema di seluruh lembah. Mereka menjalankan upacara penyembahan dan mencurahkan arak beras di hadapan jirat sebagai doa agar memperoleh tuaian yang baik.

Semasa dalam perjalanan balik, saya terpesona dengan alam sekitar Kampung Wuyuan yang terpelihara dengan amat baik. Pemandangan indah kampung ini dihiasi pokok yang subur, anak sungai yang bening, jambatan batu yang melewati anak sungai, dan laluan sempit yang melalui deretan rumah yang bercirikan seni bina Huizhou.

Pak Yu memberitahu saya bahawa sebenarnya feng shui telah memberikan banyak pengaruh kepada orang tempatan. Amalan feng shui bukan sahaja digunakan dalam pemilihan tapak bangunan, tetapi juga memberikan kesan terhadap tingkah laku mereka setiap hari.

Menurut amalan feng shui, qi (tenaga) akan dibawa oleh angin, manakala air akan menampungnya. Orang kuno pandai mengumpulkan qi supaya tidak akan tersebar dan menjadi tenaga yang positif. Sejak zaman dahulu, penduduk Wuyuan mula memelihara gunung naga dan hutan di belakang kediaman kampung secara sukarela.

Hal ini dilakukan kerana mereka percaya bahawa gunung naga dan hutan ini mengumpulkan angin dan qi di “gua naga” (iaitu tapak kampung), menjadikan kampung ini stabil dan makmur. Perkara ini dikekalkan turun-temurun. Oleh itu, pemandangan ini menjadi satu daripada faktor penting yang menyebabkan Wuyuan diberi gelaran kampung yang paling cantik di negara ini.

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Ogos 2014.

Hantar Maklum Balas Anda