BANK PERTAMA CHINA PINGYAO

Home » Bingkisan CRI » BANK PERTAMA CHINA PINGYAO

OLEH LIN YING

Provinsi Shanxi, yang terletak tidak begitu jauh dari Beijing, merupakan destinasi utama saya dalam beberapa perjalanan dengan memandu kereta. Hal ini dikatakan demikian kerana terdapat begitu banyak tapak peninggalan sejarah dan artifak yang bernilai tinggi di provinsi itu. Antara tapak peninggalan sejarah di situ yang amat saya minati termasuklah kota purba Pingyao. Sudah tiga kali mengunjunginya, masing-masing pada tahun 2000, 2009 dan 2010.

Kota Pingyao mula dibina pada abad kesembilan sebelum Masihi. Kota yang berbentuk empat segi ini, berkeluasan 2.25 kilometer persegi. Bangunan utama di kota purba Pingyao, yang dipelihara sehingga sekarang, dibina pada 600 tahun yang lalu. Tembok kota, jalan, rumah kediaman, kedai, dan kuil dijaga dengan amat baik.

Reka bentuk dan susunan kota purba ini memperlihatkan kebudayaan tradisional China yang sudah diwarisi selama beberapa ribu tahun. Yang dapat dikatakan ialah bahawa kota purba ini merupakan muzium sejarah yang menggambarkan seni bina zaman dinasti Ming dan Qing, iaitu dari tahun 1368 hingga tahun 1911.

Tembok kota purba Pingyao mempunyai kepanjangan lebih daripada 6000 meter. Tingginya pula 12 meter. Terdapat enam buah pintu keluar masuk di empat belah tembok kota yang berbentuk umpama seekor kura-kura. Dalam kebudayaan tradisional China, kura-kura merupakan lambang umur yang panjang. Arkitek dan pembina kota purba Pingyao berharap agar kota purba ini dapat wujud dengan kukuhnya untuk selama-lamanya, seperti kura-kura. Seperti yang diharapkan oleh mereka, kota purba Pingyao telah berusia lebih daripada 2800 tahun.

Jalan yang dibina menyusur garis tengah dari utara ke selatan merupakan jalan utama kota purba Pingyao. Jalan bujur dan jalan lintang dibina dengan teraturnya. Hal ini menyebabkan susunan kota purba ini rapi dan menarik.

Kebanyakan rumah di kota purba Pingyao merupakan rumah kediaman yang dibina dengan menggunakan bata berwarna kelabu dengan pekarangan tradisional. Rumah dalam pekarangan dibina berbentuk simetri di kedua-dua belah garis tengah. Banyak yang hanya terdapat di bahagian barat laut China. Pahatan kayu dan bata yang halus dan guntingan kertas yang cantik, seni kraf tangan kalangan rakyat, memperlihatkan gaya tempatan yang unik.

Antara lebih daripada 4000 buah rumah yang dibina pada zaman dinasti Ming dan Qing yang masih wujud di sini, terdapat lebih daripada 400 buah rumah yang masih dijaga dengan baiknya. Begitu banyak rumah purba di satu tempat dan dijaga dengan baiknya – amat jarang-jarang terdapat di tempat lain di China.

Bangunan enam buah kuil dan kedai di kedua-dua belah jalan yang wujud sekarang merupakan bangunan yang dibina pada zaman purba. Bangunan rumah, yang dibina dengan bata kelabu dan beratap genting gelis berwarna kuning dan hijau, memperlihatkan sistem hierarki jawatan pemiliknya pada zaman purba. Bangunan lama tersebut menggambarkan kemajuan ekonomi, kemakmuran pasaran, dan kehidupan masyarakat di kota purba itu pada zaman silam.

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Jun 2014.

Hantar Maklum Balas Anda