Penghormatan Terakhir

Home » Tradisi » Penghormatan Terakhir

OLEH LILY SAMSUDDIN

Setiap makhluk yang hidup pasti akan mati. Bagi rakyat Malaysia yang berbilang kaum, sudah pastinya setiap “pemergian” akan disemadikan mengikut kehendak agama, tradisi mahupun adat masing-masing.

Bagi masyarakat orang asli yang terdiri daripada pelbagai suku kaum, dalam menguruskan kematian, terdapat beberapa perkara yang dilakukan bagi memenuhi ritual kematian yang diamalkan oleh nenek moyang mereka.

Suku kaum Semai merupakan kumpulan penduduk yang tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Orang Semai merupakan suku kaum orang asli yang terbesar jumlahnya dan mereka hidup secara bermasyarakat. Kebiasannya, setiap kampung yang dihuni orang Semai mempunyai sekurang-kurangnya 60 hingga 300 orang penduduk yang diketuai seorang penghulu atau tuk batin yang dilantik daripada golongan berpengaruh, seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

Apabila salah seorang penduduk kampung meninggal dunia, sanak-saudara yang berada jauh dan dekat akan dimaklumkan berita kematian tersebut dengan segera. Bukan suku kaum Semai sahaja yang dijemput untuk menziarahi kematian, malah penduduk kampung yang berdekatan turut dijemput bagi menziarahi dan membantu upacara pengebumian.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Disember 2011.

Posted in: Tradisi

Hantar Maklum Balas Anda