LANCANG KUNING MEREDAH SEGARA LUAS

Home » Nota Editor » LANCANG KUNING MEREDAH SEGARA LUAS

Hingga kini, Ferdinand Magellan disebut sebagai manusia pertama yang berjaya belayar mengelilingi dunia oleh sejarawan berdasarkan bukti yang ada, terutama yang dikemukakan oleh sarjana Barat. Hal ini menyebabkan kita tidak melihat kemungkinan bahawa ada orang lain yang sepatutnya diangkat sebagai orang pertama yang mengelilingi dunia. Menurut Dr. H. M. Tuah Iskandar, oleh sebab terlalu mengagungkan Barat, kita lupa bahawa orang Melayu yang pertama mengharung samudera raya mengelilingi dunia.

Nama yang diberikan kepada orang Melayu ini, yang diketahui, banyak juga – Awang atau Hitam oleh cendekiawan tempatan; Enrique, Henry, Henrich, Ariberto atau Espinosa oleh pengkaji Barat. Nama Awang pun hanya diberikan oleh Harun Aminurrashid pada tahun 1958 dalam novel Panglima Awang. Nama sebenarnya memang tidak diketahui hingga sekarang dan besar kemungkinan tidak akan diketahui. Walau bagaimanapun, semua nama itu dikatakan merujuk lelaki yang sama – seorang pahlawan Melaka yang terbabit dalam peperangan antara Melaka dengan Portugis, yang kemudiannya belayar bersama-sama Magellan.

Menurut catatan Antonio Pigafetta, selepas kejatuhan Melaka ke tangan Portugis pada tahun 1511, Awang dijadikan sebagai hamba di dalam kapal Magellan. Kemudian Magellan membeli Awang daripada Alfonso de Albuquerque, panglima Portugis yang memimpin serangan terhadap Melaka, di Goa. Zabidin Ismail berpendapat bahawa Awang dibeli oleh Magellan kerana kebolehannya mengendalikan bahtera. Hal ini bukanlah aneh kerana bangsa Melayu memang memiliki ilmu pelayaran dan ilmu perkapalan yang tinggi. Kalau nakhoda kuranglah faham, alamatnya kapal akan tenggelam.

Menurut Hasrina Baharum yang memetik Mohd. Rohaizat Abdul Wahab, teks klasik China abad kelima dan ketujuh mendedahkan bahawa orang dari alam Melayu memiliki kapal yang mampu membawa 1000 orang, selain muatan antara 250 hingga 1000 tan. Kelihatannya kapal tersebut hampir-hampir menyamai kapal persiaran zaman sekarang, mungkin juga Titanic, pastinya lebih besar daripada Flor de la Mar jika kita melihat replikanya di Melaka atau kapal milik Jack Sparrow dalam filem The Pirates of the Caribbean.

Hal ini memberikan gambaran bahawa pembina kapal tersebut memang hebat orangnya, yang mempunyai kemahiran yang tinggi, yang memang arif dalam bidangnya. Inilah yang disebut sebagai kearifan tempatan. Oleh itu, tidak mustahil juga jika bahtera pada waktu itu digunakan bukan sahaja untuk urusan ketenteraan dan perdagangan serta pelanunan, malah perkhidmatan kapal penumpang yang menghubungkan beberapa buah petempatan, yang tentunya memerlukan kajian lanjut.

Bagai aur dengan tebing, laut dan bangsa Melayu memang tidak dapat dipisahkan. Bangsa Melayu bangsa maritim. Laut menjadi tempat permainan mereka. Sejarah maritim Melayu dikatakan wujud sejak zaman neolitik, lebih daripada 6000 tahun yang lalu – tempoh yang begitu lama. Tentunya banyak kejayaan maritim Melayu yang tidak tercatat kerana bangsa itu mungkin pencatat yang kurang baik. Maka tidak mustahil jika Lancang Kuning telah meredah segara luas meneroka benua Amerika lebih awal daripada Christopher Columbus.

Armin Azhari Saleh

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Jun 2015.

Posted in: Nota Editor

Hantar Maklum Balas Anda