SEHATI SEJIWA MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN

Home » Nota Editor » SEHATI SEJIWA MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN

Barangkali tidak banyak orang yang menyedari kewujudannya walaupun berada di tepi jalan utama. Ribuan orang melalui jalan itu setiap hari, tetapi tidak salah jika dikatakan bahawa sebahagian besar daripada mereka tidak menyedari kewujudannya. Itulah nasib yang dialami oleh Menara Jam Merdeka di Sungai Siput (U), Perak. Yang pasti, menara jam itu wujud sejak tahun 1957 berdasarkan tulisan tahun itu pada binaannya. Tentunya menara itu dibina untuk memperingati hari kemerdekaan negara.

Di simpang pertemuan di antara Jalan Tun Abdul Razak dengan Jalan Kolej Melayu, dahulu terdiri bangunan yang dikenali sebagai Dewan Merdeka. Daripada namanya, dapatlah diandaikan bahawa dewan tersebut dibina bagi memperingati hari kemerdekaan negara. Namun demikian, bangunan itu telah dirobohkan kerana kononnya mengganggu keindahan beberapa buah bangunan berseni bina Gothik yang menjadi jirannya, yang menjadi daya tarikan Kuala Kangsar.

Nasib Stadium Merdeka di Kuala Lumpur nampaknya lebih baik daripada nasib Dewan Merdeka itu. Pada tahun 1990-an, stadium itu diberikan kepada pemaju yang mengeluarkan belanja untuk membina Kompleks Sukan Negara di Bukit Jalil. Pemaju tersebut bercadang untuk mendirikan kompleks membeli-belah di tapak Stadium Merdeka. Seorang menteri pula dilaporkan sebagai berkata bahawa stadium itu akan dirobohkan untuk menyelesaikan masalah lalu lintas setiap kali berlangsungnya perlawanan bola sepak!

Kini Stadium Merdeka masih tersergam kukuh setelah diambil alih oleh Permodalan Nasional Berhad dan selepas diisytiharkan sebagai bangunan warisan oleh kerajaan. Yang menjadi mangsa hanyalah Stadium Merdeka apabila namanya ditukarkan kepada Perbadanan Stadium Malaysia. Barangkali pertukaran nama itu tidak banyak memberikan kesan kepada masyarakat berbanding dengan “kematian” Stadium Merdeka – itu pun jika masyarakat memahami maksud perkataan merdeka.

Belakangan ini, tidak salah jika dikatakan bahawa tidak banyak orang, terutama generasi kini, yang mampu memahami dan menghayati erti kemerdekaan. Tentu sekali hal ini berlaku oleh sebab mereka tidak melalui proses mendapatkan kemerdekaan. Oleh itu, dengan adanya bangunan, dan mungkin juga taman dan jalan, yang menggunakan perkataan merdeka, setidak-tidaknya golongan ini akan tertanya-tanya tentang signifikannya perkataan itu. Mungkin pihak yang berkenaan dan berwenang dapat menggiatkan usaha untuk menyemai semangat kemerdekaan dalam kalangan rakyat negara ini dengan lebih berkesan, terutama dari 17 Ogos hingga 16 September setiap tahun.

Pada tahun ini, polemik penggunaan perkataan kemerdekaan, yang berlangsung sekian lama, berjaya ditamatkan apabila kerajaan memutuskan untuk menggunakan ungkapan Hari Kebangsaan 2015. Sesetengah pihak enggan menerima penggunaan ungkapan Hari Kemerdekaan ke-58 atau Hari Kebangsaan ke-58, sebagai contoh, kerana penggunaannya dikatakan hanya untuk golongan tertentu. Tentunya dengan pertukaran itu, masyarakat Malaysia akan lebih “sehati sejiwa” membuang yang keruh, mengambil yang jernih, menyambut Hari Kebangsaan tahun ini dan tahun mendatang, tanpa sebarang prasangka.

Selamat menyambut Hari Kebangsaan 2015.

Armin Azhari Saleh

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Ogos 2015.

Posted in: Nota Editor

Hantar Maklum Balas Anda