RAWATAN PENCEGAHAN BURUT DALAM MASYARAKAT BAJAU SAMA’

Home » Tradisi » RAWATAN PENCEGAHAN BURUT DALAM MASYARAKAT BAJAU SAMA’

Teks: Sabran Kibong

Dalam dunia pascamoden sekarang, perubatan tradisional semakin dipinggirkan. Namun demikian, bagi masyarakat Bajau Sama’ di Sabah, warisan pengubatan leluhur mereka masih utuh dilestarikan. Pelbagai alternatif dilakukan dalam perubatan tradisional Bajau Sama’ supaya tidak lapuk ditelan zaman.

Aspek perbidanan masa ini lebih popular dengan wanita berseragam putih yang dikenali sebagai jururawat desa. Mereka sudah mengambil alih peranan nenek tua bidan kampung si serata pelosok desa di negara kita. Konotasi jururawat yang membawa kaedah perubatan berteknologi membawa wajah baharu terhadap dunia perbidanan.

Namun begitu, peranan bidan kampung dalam masyarakat Bajau Sama’ masih hidup dengan nilai warisan perubatannya, malah masih relevan digunakan dalam arus pemodenan. Khidmat bidan kampung masih tetap diperlukan di beberapa buah daerah majoriti petempatan Bajau Sama’, seperti Kota Belud dan Tuaran.

Bagi masyarakat Bajau Sama’, tugas perbidanan begitu sinonim dengan alam kehidupan manusia simboliknya sebagai pembuka pintu kelahiran. Bayi yang baru lahir memerlukan penjagaan rapi. Bayi mudah diserang penyakit, seperti demam, kembung perut dan masuk angin. Kerap terjadi juga bayi yang baru lahir terkena penyakit burut, sejenis penyakit kampung.

Bagi masyarakat Bajau Sama’, penyakit burut juga dikenali sebagai benurut, iaitu pengumpulan angin yang berada di kawasan kemaluan bayi atau lebih jelas di bahagian ari-ari. Menurut kepercayaan masyarakat ini, penyakit burut perlu disampang ketika bayi berusia tiga hari agar tidak melarat menjadi burut. Pada peringkat awal, penyakit bayi ini dikenali sebagai buntal-buntalan.

Perkataan buntal-buntalan ialah kata pinjaman bidan kampung Bajau Sama’ terhadap penyakit burut. Penyakit ini dapat dikesan apabila seseorang bidan itu melihat bahagian ari-ari bayi tersebut yang mengalami masalah bengkak kecil kerana kekembungan. Bagi bayi lelaki, masalah kekembungan itu berlaku pada bahagian kanan atau kiri buah zakar apabila keadaan biji atau telur membesar. Bagi bayi perempuan pula, masalah kekembungan itu berlaku pada bahagian atas kemaluan, iaitu bahagian ari-ari atau turut dikenali sebagai tundun oleh masyarakat Bajau Sama’.

Seseorang bidan kampung yang telah ditempah untuk mengurus segala hal adat kelahiran mempunyai tanggungjawab yang cukup besar bagi memastikan ibu dan anak mendapat rawatan yang sempurna. Seperti yang kita tahu, bayi yang baru lahir memerlukan penjagaan yang lebih rapi. Oleh itu, sebagai bidan yang arif tentang perubatan tradisional, penyakit, seperti buntal-buntalan, perlu disampang lebih dahulu agar tidak melarat menjadi penyakit burut sehingga mendatangkan mudarat.

Penyakit burut bukan hanya mampu menyebabkan bayi sering mengalami kesakitan yang melampau pada bahagian kemaluan, malah penyakit ini dapat melarat ke alam dewasa. Rawatan bagi penyakit burut ini dilakukan sebelum hari gugurnya tali pusat bayi tersebut. Bayi akan segera disampang dengan menggunakan jampi dan kaedah tumbuh-tumbuhan seiring dengan beberapa pantang larang yang ditekankan sepanjang tempoh rawatan yang menggunakan perubatan tradisional. Antara jampi yang dibaca semasa rawatan terhadap penyakit buntal-buntalan termasuklah:

E buntal e betitik kepala agung-agung,

Bamban badan baiduri buntal,

Memberi mauk, naik si raja,

Tawar turun si raja bisa.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Budaya keluaran Januari 2016.

Posted in: Tradisi

Hantar Maklum Balas Anda